Tunus
Tunus Kızılayı Başkanı Şebav, “asrın felaketi” olarak değerlendirilen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili yürüttükleri çalışmaları ve konuyla ilgili değerlendirmelerini AA muhabiriyle paylaştı.
Depremden etkilenen bölgelerin afetten önceki haline dönebilmesi için barınma ve yaşamsal ihtiyaçların karşılanması gerektiğinin altını çizen Şebav, “Felaketin başlangıcı ve sonu var. Fakat biz şu an tam olarak felaketin ortasındayız. Felaketin ortasında olmamıza rağmen felaketten sonrasını düşünmek ve ona göre hareket etmemiz gerekiyor.” dedi.
"Medyanın görevi felaketi uluslararası kamuoyuna duyurmak"
Depremin ilk şokunun atlatılmasının ardından medyanın rolünün, "şoku takip etmek değil" halkın ve ilgili herkesin sesini uluslararası kamuoyuna duyurmak olduğunu ifade eden Şebav, “Türkiye ile Suriye’deki deprem bölgelerinin yeniden imarı uluslararası bir sorumluluktur. Bu yüzden uluslarası toplumu bilgilendirmek önemli bir görev. Yeniden yapılanmanın en önemli ayağı, depremden zarar gören yerleri yeniden imar etmek. Çünkü insanlar barınaklarda haftalarca ya da aylarca kalamazlar.” diye konuştu.
Tunus Kızılayı olarak ilk saatlerden itibaren depremle ilgili gelişmeleri takip ettiklerini anlatan Şebav, şunları kaydetti:
“İki kardeş ülke, Türkiye ve Suriye’yi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerden uluslararası işbirliği yaptığımız kurumlar üzerinden haberdar olduk. Kızılhaç ile Uluslararası Kızılay Dernekleri Federasyonu acil çağrıyla depremleri tüm üyelerine duyurdu. Bu çağrıya Cumhurbaşkanımız Kays Said’in öncülüğünde tüm ilgili devlet kurumlarıyla koordinasyon için cevap verdik ve hemen hazılıklara başladık. Operasyon merkezimizde hemen ulusal ve uluslarası iletişimi sağladık. Uluslararası Kızılay Dernekleri Federasyonu ile yapılan ortak değerlendirmelerin ardından, ülke genelinde afetlere müdahalede profesyonelleşmiş ekibin bir an önce toparlanabilmesi için seferberlik ilan ettik. Kardeşlerimizin enkaz altından kurtarılabilmesi ve sonrasında acil yardımlarını karşılayabilmek için hazılanan iki askeri uçak Türkiye ve Suriye’ye hareket etti.”
Ülke genelinde acil yardım seferberliğine birçok kurum ve iş insanının destek verdiğini aktaran Şebav, “Depolarımızdaki tüm acil yardım malzemelerine ek olarak diğer kurumlarımızın ve iş insanlarının sağladığı kaynaklardan faydalandık. Bazı ihtiyaçların ilk anda diğer ihtiyaçların ise daha sonra karşılanması gerektiği için bunu organize etmek bizi biraz zorladı. Çünkü hem acil ihtiyaçları doğru belirlemek hem de hızlı hareket etmemiz gerekiyordu. Bu süreci Türk Kızılayı ile koordineli olarak sürdürdük.” şeklinde konuştu.
"Depremzedeler için tonlarca acil yardım ve arama kurtarma ekibi gönderdik"
İlk etapta tonlarca acil yardım malzemesi ve arama kurtarma ekibi gönderdiklerini belirten Şebav, yardım kampanyalarını sürdürdüklerini ilerleyen günlerde, yeni yardım uçaklarının deprem bölgelerine hareket edeceğini söyledi.
Tunus Kızılayı olarak Sivil Savunma ve Sağlık Bakanlığı ile ortak hareket ettiklerini vurgulayan Şebav, “Yardımlarda, insanları soğuktan koruyacak ve gıda ihtiyacını giderecek malzemelere öncelik verildi. Ayrıca sağlık ve temizlik malzemeleri de acil yardım paketinde yer aldı. Ekibimiz ise doktorlar, hemşireler, sağlık görevlileri ile sivil savunmada uzmanlaşmış arama kurtarma personelinden oluşuyor.” dedi.
Tunus kamuoyunun Türkiye ve Suriye’ye ilgisine değinen Tunus Kızılay Başkanı Dr. Abdullatif Şebav, “Kuşkusuz yardım kampanyasına ilgide medyanın önemli bir etkisi var. Ama şunu da unutmamalıyız Tunus halkı hem Türkiye’ye hem de Suriye’ye karşı iyi duygular besliyor. Cumhurbaşkanımızın da öncü olmasıyla yardım kampanyamız yürekleri ısıtan şefkat dolu bir halk hediyesi oldu.”
Tunus'tan deprem bölgesine yardımlar
Tunus, 6 Şubat'taki depremlerin ardından iki askeri uçakla Türkiye ile Suriye'ye arama kurtarma ekibi ve acil yardım malzemesi göndermişti.
Gıda, ilaç, bebek maması, battaniye ve hijyen maddelerinin yer aldığı 14 tonluk acil yardım malzemesiyle yola çıkan uçaklarda, 41 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi Türkiye'ye, 20 kişiden oluşan diğer bir ekip de Suriye'ye ulaşmıştı.
Ülkede ayrıca depremin ilk gününden bu yana yardım kampanyaları düzenleniyor. Tunuslular bu kampanyalarla Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere desteklerini sürdürüyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com