USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Tüberküloz ilaçlarının kalık ve ağır aksak kullanması iyileşmeyi geciktiriyor

Doç. Dr. Cantürk Taşçı, ilaçların az ve ya ağır aksak kullanılması ve belirlenen süreden er kesilmesi yerinde mukavemetli tüberkülozun ortaya çıkabileceğini, tedavinin 12-18 ayak tabanı denli uzayabileceğini tabir etti.

Tüberküloz ilaçlarının kalık ve ağır aksak kullanması iyileşmeyi geciktiriyor
09-01-2021 12:36
Google News
İstanbul

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cantürk Taşçı, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası nedeniyle meydana getirdiği bağlanmış açıklamada, el ortada ince ağrı adıyla bildik ve "mycobacterium tuberculosis" isminde bakteriden meydana gelen tüberkülozun en yoğun akciğerde görüldüğünü kaydetti.

Taşçı, teneffüs kanalıyla damlacıklar içerisinde akciğerlere vasıl bakterinin ara sıra kurnaz halde beklediğini ara sıra de hastalığa kere açabildiğini aktardı.

Tüberkülozun öksürük, balgam çıkarma, dem tükürme, şeb terlemesi, kilogram kaybı, halsizlik, iştahsızlık semptomlarıyla seyrettiğinden bahseden Taşçı, teşhis evresinde akciğer grafisi ve ten testlerine bakıldığını fakat kesme son düşüncesince hastadan tahsil edilen balgam örneğinin laboratuvar süresince mikroskobik yöntemle incelendiğini anlatım etti.

Doç. Dr. Taşçı, tüberküloz tedavisinin 4 ve ya 5 değişik deva kullanımıyla minimum 6 ay sürdüğüne ayraç ederek, "İlaçların fire ve ya ağır aksak kullanılması ve belirlenen süreden er kesilmesi yerinde mukavemetli tüberküloz ortaya çıkabilir. Bu da tedavinin 12-18 taban denli uzamasına kere açabilir." uyarısında bulundu.

"Yıllar süresince özlük artışına karşın hastalanmış sayısı düştü"

Tüberkülozun hayattaki geçmiş 10 ahiret yolculuğu nedeni ortada olduğunu tamlayan Taşçı, şu detayları paylaştı:

"Dünyanın yüzdelik 25'inde görülen, yılda 10 milyon acemi hastalanmış dahil bulunan ve rastgele sene 1,5 milyon bireyin hayatını kaybetmesine bozukluk bulunan tüberküloz önemini korumaktadır. Ülkemizde yılda kısaca 11 bin ad tüberküloza yakalanmaktadır.

2005'de 20 bin 535 bulunan toplanmış hastalanmış sayısı 2019'da 11 bin 401 namına kayıtlara geçmiştir. Yıllar süresince özlük artışı bulunmasına karşın hastalanmış sayısı düşmüş, toplanmış vakıa hızı 100 binde 29,8'den 13,7'ye gerilemiştir."

Doç. Dr. Cantürk Taşçı, tüberkülozla mücadelede er teşhis ve otama ile temaslılara koruyan otama verilmesinin ehemmiyetini hatırlatarak, ülkedeki ince ağrı harp dispanserlerinin ehemmiyet taşıdığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ