SAMSUN
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Samsun'daki Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda düzenlenen, sivil toplum kuruluşu (STK) ve yerel yönetimlerin temsilcileri ile muhtarlar ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı.
Türkiye'deki mevcut sistemin, "çatışmanın üzerine kurulu ve vesayetçi" oluşunun en temel mesele olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Bu mevcut sistem, siyasi aktörler arasında çatışma, kurumlar arasında çatışma ve zaman zaman bu çatışma alanlarının gereği olarak da toplum kesimleri arasında çatışma üzerine oturmuş bir sistemdir." diye konuştu.
Kurtulmuş, sistem içerisindeki bu siyasi krizler ile kaosların sistemin bünyesinin bir gereği olduğunu söyleyerek, "İşte, 16 Nisan'da Türkiye'de yeni bir sisteme geçişini sağlamaktaki en önemli niyetimiz, sistemin bünyesinden kaynaklanan çatışmaların ve vesayetçi yapının bütünüyle ortadan kaldırılması, insanların kişilikleri, karakterleri vesairenin dışında sistemin niteliğini değiştirmek meseledir. İnşallah bunu başaracağız." ifadesini kullandı.
Vesayetçi sistemin Türkiye'de 68 partinin kapatılmasına, çok sayıda kişinin siyasi yasaklı hale getirilmesine neden olduğunu dile getiren Kurtulmuş, anayasa değişikliğinin ardından cumhurbaşkanlarının kapalı kapılar ardında seçilemeyeceğini, cumhurbaşkanlığı makamının vesayetçilerin değil, milletin istediği şekilde oluşacağını söyledi.
"Mevcut sistem, çift başlılığa neden oluyor"
Geçmiş dönemlerde atılan "kaosa kalkan el" manşetleriyle toplumu bölmek isteyen vesayetçilere medya kuruluşlarının destek verdiğini anımsatan Kurtulmuş, 28 Şubat'ta olduğu gibi medya kuruluşlarının, vesayet odaklarını harekete geçirdiğini de aktardı.
Son günlerde yine aynı eski alışkanlıkları tekrarlamak isteyenlerin çıkabileceğini söyleyen Kurtulmuş, "Karargah rahatsız" lafının, aslında Türk Silahlı Kuvvetlerinin sivil iradeyle uyumlu iş yapmasından rahatsızlık duyanların işi olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, TSK'nın, medyanın, iş dünyasının, siyasetin artık kendi işini yapacağını belirterek, "Hiç kimse, milletin kendisine vermediği görevi, görev ihdas ederek milleti yönlendirmeye, milleti bir kalıbın içine dökmeye çalışmasın. Bu millete ve bu milletin içinden çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetlerine ayar vermek, hizaya getirmek kimsenin hakkı da haddi de değildir." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'deki mevcut sistemin çift başlılığa neden olduğuna işaret eden Kurtulmuş, bu konuda geçmişteki cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında yaşanan krizler ve bunların sonucu Türkiye’de oluşan sorunlara ilişkin bilgiler verdi.
"Bu, Tayyip Erdoğan’ın meselesi değil"
Etkin ve hızlı karar alma gerektiren bir dönem içerisinde olunduğuna işaret eden Kurtulmuş, bunu sağlamak için de cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin, Türkiye'nin önünü açacağını vurguladı.
Sistem değişikliğinin tam da zamanı olduğunu belirten Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Daha güçlü bir Türkiye için daha yönetilebilir bir Türkiye için terörle daha etkin mücadele edebilen bir Türkiye için bölgesindeki oyunları bozabilen bir Türkiye için uluslararası camiada mazlum milletlerin elinden tutabilecek bir Türkiye için hep beraber 16 Nisan'da 'Evet' diyerek Türkiye'yi prangalarından kurtaracağız. Bu, bir parti meselesi değildir. Bu, Tayyip Erdoğan'ın meselesi değildir. Eğer bir parti meselesi olsa AK Parti tek başına iktidarda, Mecliste istediği yasaları zaten geçiriyor. Eğer bu, Tayyip Erdoğan'ın meselesi olsa, Tayyip Erdoğan, Türkiye'de Cumhurbaşkanı, yetkisi sınırsız ama hepimiz siyasetin içinde olarak görüyoruz ki işler, gerçekten kuvvetli güçlü bir şekilde gittiğinde eyvallah. Ama siyaset bölünürse, siyasette farklılıklar ortaya çıkarsa, sistem yeniden tıkanırsa, vesayetçi odaklar ortaya çıkarsa o zaman ne yapacağız?
Birileri diyor ki, 'Tayyip Erdoğan varken iyi de Tayyip Erdoğan'dan sonra ne olacak?' Tam da bu sorunun cevabı, Tayyip Erdoğan'dan sonra böylesine güçlü bir sistem kurulacak, sadece bir kişinin gücü değil, sistemin gücü üzerinden üzerinden Türkiye, yoluna devam edecek. Çünkü cumhurbaşkanı seçilecek kişi, yüzde 50 artı 1 oyla seçilecek. Güçlü bir lider, güçlü bir sistem, etkin bir işleyişle inşallah Türkiye yoluna devam edecek."
Kurtulmuş, vatandaşların önemli bir kısmının, buna neden ihtiyacın olduğunu, sistemin neler getireceğini henüz bilmediğini, herkesin kendi etki alanında yeni sistemin getirilerini anlatması gerektiğini dile getirdi.
Kurtulmuş, Samsun'dan güçlü "Evet" oyları beklediklerini sözlerine ekledi.
Programa, Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel ve AK Parti milletvekilleri de yer aldı.
Muhabir: Ali Kemal Akan
dikGAZETE.com