TRABZON
Ülkelerindeki iç ve karışıklık nedeniyle Türkiye'ye kaçan Iraklı, Suriyeli ve Afgan sığınmacılar, yerleştikleri Trabzon'da Türkçe öğreniyor.
Yetişme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği, Kadın Erkek Birlikte Sosyal Eşitlik Derneği, Beyaz Ay Derneği ve Halk Eğitim Merkezince "Geleceğin Minik Elleri" projesi hayata geçirildi.
Proje çerçevesinde Iraklı, Suriyeli ve Afgan sığınmacılardan 25 kadın, 4 erkek ve 25 çocuğa, 3 grup halinde hafta sonları Türkçe okuma ve yazma öğretiliyor.
Halk Eğitim Merkezi'nde oluşturulan sınıfta 3 hafta önce başlayan kurs, burada görevli Türkçe öğretmeni Çiğdem Yazıcı tarafından veriliyor.
Yetişme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği Başkanı Nuray Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adeta sembol haline gelen "Ümran" bebekten çok etkilendiklerini, bunun üzerine sığınmacılar için neler yapabileceklerini düşünmeye başladıklarını belirtti.
Trabzon'daki sığınmacılara yardım eden kişiler ile irtibat kurduklarını dile getiren Usta, sığınmacıların ihtiyaçlarını öğrenerek gidermeye çalıştıklarını söyledi.
Usta, sığınmacılarla bir araya geldiklerinde Türkçe eğitimi konusunda eksikleri olduğunu gördüklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Dernekte kaynaşma günü düzenledik. 20 sığınmacı davet ettik ancak 50 kişi geldi. Annelere kendilerine nasıl yardımcı olabileceğimizi sorduk, iş ararken yaşadıkları sorunları anlattılar. Kaynağına indiğimizde, Türkçe bilmedikleri için bu sorunları yaşadıklarını anladık. O günden sonra bir proje yapmaya başladık. Diğer derneklerin başkanları ve üyeleriyle bir araya geldik. Halk Eğitim Merkezi'ne hoca için başvuruda bulunduk. Böylelikle ortaklaşa bir proje geliştirmiş olduk."
"Sığınmacılar Türkçe öğrenmeyi çok istiyor"
Çiğdem Yazıcı ise yabancılara Türkçe öğretmenin her zaman arzu duyduğu bir şey olduğunu dile getirerek, bunun farklı bir duygu olduğunu söyledi.
Yazıcı, sığınmacıların Türkçe öğrenmeyi çok istediğine işaret ederek, "Hem hafta içi hem de hafta sonlarımı, benim dilimi öğrenmek isteyen insanlara daha fazla nasıl yardımcı olabileceğimi düşünerek geçiriyorum. Üçüncü haftamıza geldik. Az da olsa cümle kurmaya başladılar. Kendi dillerinde ünlü ünsüz ayrımı olmadığı için biraz sorun yaşıyoruz ancak ilerleyen haftalarda onu da halledeceğiz." dedi.
Sığınmacılardan bazılarının Türkçe sözleri anlayabildiğini anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:
"Bize tercümanlık yapıyorlar. Ayrıca bir tercüman istemedim. En iyi böyle öğrenebilirler diye düşündüm. Öğrettiklerimi Türkçe olarak duysunlar istiyorum, yardım almaya kalkmasınlar. Kursun şu anda süresi belli değil ancak şunu garanti edebilirim ki sığınmacıların hepsi kurs sonunda buradan Türkçe konuşarak ve yazarak çıkacak."
Kursiyerler mutlu
Kursiyerlerden 32 yaşındaki Suriyeli Ömer Seyido, Türkiye'ye 1,5 yıl önce gelerek ekmek parası kazanmak için iş aradığını belirterek, "Özel kurslara gidip Türkçe öğrenmek istedim, sonra Halk Eğitim Merkezi'nde açılan bu kursa kayıt oldum. Türkçe zor bir dil değil. Türkiye'yi seviyorum. Bu kursu düzenleyenlerden Allah razı olsun. Ücretsiz bir kurs. Kurstan da çok memnunuz." diye konuştu.
Suriyeli 27 yaşındaki Emel Seyido ise Trabzon'da yeni iş bulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Devlet bu imkanı bize sunduğu için sağ olsun. Böyle bir kurs olduğunu bilmediğim için daha önce yazılmadım. Kursun açıldığını duyunca diğer arkadaşlarıma da haber verdim. Kursa yazılmak isteyen çok fazla arkadaşım var. Trabzon'dan ve insanlarından çok memnunum. Bizlere kapılarını ve evlerini açtılar. Kurs hocamız da çok iyi. Türkiye'yi çok seviyoruz."
dikGAZETE.com