USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Toroslar'ın 'bal avcıları'

Antalya'nın Akseki ilçesindeki yaylalarda oğul vererek kovandan ayrılan arıların peşine düşen arıcılar, bir dedektif gibi çalışıp kaçak arıların doğada, ağaç ve taş aralarındaki yuvalarını buluyor ve ballarını çıkartıyor. - Anadolu Ajansı

Toroslar'ın 'bal avcıları'
05-08-2017 15:32
Google News

ANTALYA - ABDULLAH ÇATLI

Antalya'nın Akseki ilçesi yaylalarında oğul vererek kovandan ayrılan arıların peşine düşen arıcılar, kaçak arıların doğada, ağaç ve taş aralarındaki yuvalarını bulup ballarını çıkartıyorlar.

Toroslar'ın bin metreyi aşkın yaylalarında arıcılık yapan bazı üreticiler, dağları, ormanları adım adım gezerek, arı kovanlarından oğul vererek ayrılan arıların ağaç kütükleri, taş aralıkları gibi yerlerde yaptıkları yuvaları arıyor.

Önce arıların yuvalarını tespit eden bal avcıları, daha sonra çeşitli yöntemlerle balları topluyor. Arıcılar, zarar vermeyecek şekilde ağaçları oyuyor ve balı bulundukları yerden çıkarıyor, daha sonra kaçak arıları yanlarında getirdikleri arı kovanlarına bırakmak için kraliçe arıyı yakalayarak kovana koyuyor.

Akseki ilçesinde arıcılık yapan Yıldırım Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbaharda arılar oğul verdiği zaman bazen kovandan ayrılan arıların yüksek, sarp yerlere veya ağaç kovuklarına girerek yuva yaptıklarını söyledi. Çoban, "Biz, bölgeyi adım adım dolaşarak bunları tespit ediyoruz ve hasat döneminde ballarını alıyoruz. Almazsak kış döneminde bu arılar telef olur. Bunları kovana alarak diğer kovanlarımızın yanına ekliyoruz." diye konuştu.

Günlerce süren çalışmanın ardından bala ulaşılıyor

Akseki bölgesinde çiçek türünün oldukça fazla olduğunu ve Akseki'nin balının çok bilindiğini anlatan Çoban, şöyle konuştu:

"Bölgemize ilkbahar dönemi birçok il ve ilçeden binlerce kovan geliyor. Oğul mevsiminde bazı arılar doğada başka yuvalar oluşturuyor. Biz doğadaki bu yuvaları bulmaya çalışıyoruz. Yuvalara ulaşmak saatler, bazen günler sürüyor. Dağı taşı karış karış geziyoruz. Şansımız yaver giderse bazı yuvalarda 2 ila 8 kilogram arasında bal çıkartabiliyoruz. Bazen bulduğumuz yuvadan hiç bal çıkmıyor. İnsan eli değmeden tamamen katkısız olduğu için bu ballar çok yüksek rakamlarla satılıyor. "

Akseki balı kovandan çıkmadan satılıyor

Bu arada Akseki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, bölgede kayıtlı 2 bin 570 kovan bulunuyor. Kayıtsız olanlarla birlikte bölgedeki kovan sayısının 5 bine yakın olduğu tahmin ediliyor.

Toroslar'ın güney yamacına kurulu ilçenin Çimi, Göktepe, Bademli, Çataloluk, Geyran gibi yaylalarında organik üretilen bal kovandan çıkmadan satılıyor ve kilogramı ortalama 150 liradan satılıyor. Doğadaki kaçak arıların ürettikleri balın kilogramı ortalama 300 liradan alıcı buluyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ