İZMİR - TEZCAN EKİZLER
Birçok insanın girmeye cesaret edemeyeceği yüzlerce metre derinlikte projeleri hayata geçiren 65 yaşındaki Başmühendis Cihan Altuğ, ilginç yaşam hikayesiyle dikkati çekiyor.
Hacettepe Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Bölümünden 1981'de mezun olduktan sonra Ankara'ya su götüren tünelin inşaatında ilk kez toprak altına inen ve yer altı tutkusu o gün başlayan Altuğ, çeşitli ülkelerdeki kara ve demiryolu tünel inşaatlarında çalıştı.
İstanbul'daki bazı metro hatları, karayolları tünelleri ile Türkiye'nin farklı illerindeki tünel çalışmalarında yer alan Altuğ, hayatının 35 yılını yer altında geçirdi.
"Yerin üstünde kümes bile yapamam"
Son olarak İzmir ile Manisa arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek olan Sabuncubeli Tüneli inşaatında çalışan Cihan Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer altında çalışmanın kendisi için bir tutku olduğunu, meslekteşlarının zaman zaman kendisini toprak üstünde çalışmaya ikna etmeye çalıştığını anlattı.
Zor işleri sevdiğini ifade eden Altuğ, "Toprak üstünde çalışamam, beceremem. Tünel yapmak zor iş. Göğsümü gere gere tünelciyim, yer altında çalışıyorum diyorum. Bina yapmayı bırakın, kümes bile yapamam. Tünelde her işi yaparım ama kendi evimde lamba bile takamam."
"İzmir Körfezi Geçiş Projesi'nde çalışmayı çok istiyorum"
Türkiye'de son yıllarda altyapı çalışmalarının devasa boyutlara ulaştığını, bununla bağlantılı çok sayıda tünel yapıldığına işaret eden Altuğ, ülke genelindeki tüm tünel projelerinden haberi olduğunu ve bunları takip ettiğini anlattı.
Altuğ, deniz altından İnciraltı ile Karşıyaka'yı birleştirmesi planlanan İzmir Körfezi Geçiş Projesi'nde çalışmayı çok istediğini ifade etti.
Tünel inşaatı konusunda birçok mühendis yetiştirdiğini aktaran Altuğ, oğlunun da inşaat mühendisliği okuduğunu söyledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com