USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

Tokyo Camisi, Japon toplumunun her kesiminden misafir ağırlıyor

Japonya'nın başkentindeki tarihi ve kültürel yapı Tokyo Camisi, ibadet ya da turistik gezi amaçlı, Japon toplumunun her kesiminden misafirlerini ağırlıyor

Tokyo Camisi, Japon toplumunun her kesiminden misafir ağırlıyor
07-10-2022 12:20
Google News
Japan

1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle AA muhabiri, Japonlara, başkentte Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı hizmet veren camiye yönelik izlenimlerini sordu.

Soy isimlerini paylaşarak verdikleri röportajda Japonlar, kentin tarihi ibadethanelerinden Tokyo Camisi ile Türk ve İslam kültürüne yönelik duygularını aktardı.

Aromaterapist Yukari, yerli bir turist olarak camiyi gezmeye geldiğini belirterek, yapının güzelliğinden etkilendiğini ve buranın, Japonya'daki tapınaklardan çok farklı ve ünlü bir yapı olduğunu söyledi.

2020 sonrası birkaç kez yolunu camiye düşürdüğünü kaydeden Yukari, Türkiye ve Türk kültürüne geçmişten bu yana ilgi duyduğunu kaydetti.

Yukari, "Erkekler önde saf tutuyor, (cami içinde) vakit geçiriyor, etrafındakilere oldukça nazikler ve nizami şekilde ibadet ediyorlar, bunun Japonya'da fevkalade olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

En kalabalık anlarından cuma günü de camiye gelebileceğini ifade eden Yukari, çeşitli kültürlerle etkileşim kurmak istediğini, Türkiye'yi sevdiğini ve seyahat ederek Türkiye'yi de görmek istediğini belirtti.

"Camide daha çok vakit geçiriyorum"

İslamiyet'i üç hafta önce kabul ederek Müslüman olan ve "İslam" ismini alan Japon mimar, bu kararı vermesindeki en büyük sebebin, içkiyi bırakmak olduğunu söyledi.

İslam, "30 yıldır içiyordum, ciğerim, böbreklerim ve çeşitli organlarım anormal bir hale geldi. Gece uyurken altıma kaçırıyordum. Ağabeyim de beş yıl önce alkolden öldü, çok üzüldüm." dedi.

Bir aydır içki içmediğini ve oldukça mutlu hissettiğini belirten İslam, "Uyuşturucu demek, içki demek. İçkiyi bırakmak benim için en güzel şeydi. Şimdi, insanlarla görüşebiliyorum, karşımda kim olursa kibarca davranabiliyorum." ifadelerini kullanarak, içki içen arkadaşlarına yardımcı olmak istediğini dile getirdi.

Artık Tokyo Camisi'nin hayatına girdiğini kaydeden İslam, farklı ülkelerden Müslümanlarla bir araya gelerek konuşma fırsatı bulduğunu belirtti.

İslam, "Evde olursam içki içmek isteyebilirim diye şimdi camide daha çok vakit geçiriyorum ve içkiden uzak durmaya çalışıyorum ve Allah'a verdiğim sözü tutmaya çalışıyorum." diye konuştu.

"Lise öğrencilerini dahi camimizde ağırlıyoruz"

Ülkenin batısındaki Okayama asıllı Şimoyama da Tokyo Camisi'nde 1976'da şehadet getirdiğini belirterek, bir dönem yayınevi işlettiğini ve o dönemin imam hatibinin "tam zamanlı çalış" teklifiyle Tokyo Camisi'nde çalışmaya başladığını anlattı.

İslami kitapların, Japonlara yönelik ve Japon dilinde basılması için yıllardır hizmet verdiğini kaydeden Şimoyama, "kitaplar yoluyla İslam'ı konuştuğunu, yazdığını ve Japon halkının camiye gelmesi için çabaladığını" söyledi.

Şimoyama, Irak ve Afganistan'daki olaylar nedeniyle Japon ve Batı medyasında yayımlanan olumsuz haberlerin oluşturduğu olumsuz imajı kırmak istediklerine dikkati çekti.

Halihazırda Tokyo Camisi Tanıtım ve Medya Temsilcisi olarak görev yapan 73 yaşındaki Şimoyama, "Daha çok Japon'u, üniversite öğrencilerini camiye davet ediyoruz. Aydan aya geliyorlar hatta lise öğrencilerini dahi camimizde ağırlıyoruz." diye konuştu.

"Her gün açık kapı günü"

Tokyo Camisi İmam Hatibi Kurra Hafız Muhammet Rıfat Çınar da AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türk halkının Mevlit Kandili'ni ve meslektaşlarının Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nı tebrik etti.

Kent genelinde dışarıdan bakıldığında birçok gayrimüslimin İslamiyet ve Müslümanlarla alakalı bilgi edinebileceği yerlerin başında Tokyo Camisi'nin geldiğini belirten Çınar, dünyanın birçok yerindeki camilerde "açık kapı günü" etkinlikleri yapıldığını anımsatarak, Tokyo Camisi'nde ise "her gün açık kapı günü" uyguladıklarını kaydetti.

Çınar, "Neden derseniz, bizim camimiz, Japon misafirlerimiz başta olmak üzere bütün turistlere, gayrimüslimlere her zaman açık. Hafta içi aşağı yukarı 300 civarı yabancı misafirimiz oluyor. Hafta sonu ise tur faaliyetleriyle bu rakam 500 ila 1000'e yükseliyor. Bu sebeple bizim için her gün açık kapı günü." dedi.

Japon toplumunun, İslam dinine yönelik zihin dünyasında biriktirdiği soruların cevabını Tokyo Camisi'nde bulabildiğini kaydeden Çınar, "Medya üzerinden Müslümanlarla alakalı öğrenmiş oldukları bilgilerin sağlamasını burada yapabilme fırsatı sunuyoruz" dedi.

Ali Erbaş'ın motivasyon ziyareti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın geçen ay Japonya'yı ziyaret ettiğini anımsatan Çınar, başkan düzeyinde uzun zamandır yapılan ilk ziyaret sebebiyle moral ve motivasyon anlamında oldukça mutlu olduklarını söyledi.

Dış ziyaret kapsamında Erbaş ve beraberindeki heyetin, kısa zaman zarfında önemli kurum ve kuruluşlar dahil çok sayıda görüşme gerçekleştirdiğini belirten Çınar, "(Diyanet İşleri Başkanı Erbaş) Eğitim, sosyal ve kültür sahalarına kadar Tokyo Camisi'nin faaliyetlerini yerinde gördü. Camiyi ziyarete gelen Japon vatandaşlarıyla hasbihal etti ve sorularına cevaplar verdi." diye konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ