USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM Başkanı Büyükekşi’den Candy Crush göndermesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, gençlerin yazılım alanına yönelmelerini önererek, “Bugün Candy Crush’ın piyasa değeri 5 milyar dolar. Bizdeki bütün şeker fabrikalarının değeri 5 milyar dolar etmiyor” dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi’den Candy Crush göndermesi
24-05-2016 20:09
Google News

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi katkıları ile gıda sektöründe yenilikçi, inovatif ürünlerle katma değerli üretimi artırmayı hedefleyen 4.Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği Swiss Otel Büyük Efes’te yapıldı. “Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon” temasıyla düzenlenen toplantıya Ekonomi eski Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, EİB Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Komitesi Başkanı Birol Celep ile çeşitli oda ve borsa başkanları katıldı.
Ünlü programcı ve sunucu Saba Tümer’in sunumuyla gerçekleştirilen toplantıda kendi alanlarında uzman çok sayıda popüler konuşmacı birikim ve deneyimlerini de katılımcılarla paylaştı.

AR-GE VE İNOVASYONA POZİTİF AYRIMCILIK
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, EİB olarak öncelikli hedeflerinin ihracatın artırılması ve bu anlamda en önemli hedefin katma değerli ürün üretimi olduğunu belirterek, “Yapılan araştırmalarda Ar-Ge ile ihracat artışının arasındaki bağın birçok örneği ortaya çıkmıştır. Ege bölgesinin en önemli gücü gıda ve tarım ürünlerinden geliyor. Özellikle 2023 hedefine ulaşmamız için bütün ürünlerde olduğu gibi gıda alanında da katma değerli ürün ihracatının artırılması gerekiyor. Son yıllarda olumlu gelişmeler var. Bu anlamda siyasi iradeye teşekkür etmek istiyorum. Ar-Ge ve inovasyon alanda artırılan teşvikler, gerçekten Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarında da önemli bir artışa yol açtı. Katma değerli ürün ihracatımıza da az da olsa yavaş yavaş katkı sağlıyor. İhracat konusunda Ar-Ge ve inovasyonun, pozitif ayrımcılıkla biraz daha artırılmasını bekliyorum ve umuyorum” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi,2023 hedeflerine de değinerek, “Bizim sadece üretimi artırarak, fazla mal ihraç ederek 500 milyon dolar hedefini yakalamamız pek mümkün görünmüyor. Baktığımızda ihracat rakamları kilo başına 1,5 dolar, ancak bu gelişmiş ülkelerde 3-4 dolar civarında. 21. yüzyılda önemli olan ne kadar çok ürün üretmek değil, nasıl katma değeri yüksek ürün ürettiğiniz ve bunlara yönelmektir. Bu nedenle dört önemli madde olan Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markanın altını çizdik” diye konuştu.

CANDY CRUSH ÖRNEĞİ
Cep telefonlarındaki Candy Crush oyununun piyasa değerine atıfta bulunan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Candy Crush’ın piyasa değeri 5 milyar dolar. Bizdeki bütün şeker fabrikalarının değeri 5 milyar dolar etmiyor. Bilim ve teknolojiye ağırlık vermeyi, gençleri yazılımlarla kod yazmaya davet ediyorum. Bunu yapacak yeterli gençlerimiz var” dedi. Narenciye sektöründe Türkiye’nin iyi bir seviyede olduğunu belirten Büyükekşi, ana hedefin sadece narenciyeyi ağaçtan koparıp satmak değil, bunları nasıl daha değerli hale getirip satmak olması gerektiğini sözlerine ekledi. Yeni ve özel projeleri desteklemeye çalıştıklarını belirten İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı Başkanı Mustafa Toprak da “Burada hayvansal ve tarımsal üretimin ülkemizin en önemli kazanımlarından biri olduğunu görüyoruz. Şüphesiz ki ihracat değerlerimiz önemli ama dünyanın hızla artan nüfusu karşısında beslenmenin de çok önemli noktaya geldiğini görüyoruz. Beslenmeyi temin etmek de bu gibi araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin sürdürülmesinden geçiyor” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da Ege’nin çok önemli bir gıda üssü olduğunu ifade ederek, tarımsız ve gıdasız bir ülkenin gelişmeyeceğini bu yüzden tarıma büyük önem verdiklerini kaydetti.

409 PROJE YARIŞIYOR
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği kapsamında akademisyen ve öğrenciler tarafından hazırlanan 409 projenin yarıştığı bildirildi.
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği kapsamında akademisyen ve öğrenciler tarafından hazırlanan 409 proje yarışıyor.

MİHRAP DÜZÖZ - SİNAN YENİÇERİ

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ