Olay, İzmir'in Selçuk ilçesi Zafer Mahallesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Volkan Cengiz'in yaşadığı evin telefonunu arayan şahıslar, üzerine 15 ayrı cep telefonu hattı açılmış olduğunu ve kimliğinin DHKP-C örgütüne karışmış olduğunu ve PKK terör örgütü tarafından kullanıldığını ayrıca kimliğimin de Diyarbakır'da bir kuyumcu soygununda kullanıldığını söyledi. Hesabındaki paraları çekip kendilerine vermelerini isteyen şahsın dolandırıcı olduğunu anlayan Cengiz, annesine polisi aramasını işaret etti.
Selçuk İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş ekiplerinin dolandırıcılara hissettirmeden aldıkları güvenlik tedbirleri ile söylenen bankaya giden Volkan Cengiz, banka memuruna hesabındaki 50 bin Euro'sunu Türk parasına çevirerek çekmek istediğini söyledi. Bankada belirttiği miktarda parası olmayan ancak telefonun sesini dışarıya vererek banka memuruna dolandırıcı ile konuştuğunu işaret eden Cengiz, memurun para görünümü vererek birkaç kağıt parçasını koyuğu poşeti alıp telefondaki kişinin söylediği yere gitti. Gittiği adreste telefonla konuşarak gelen şahıs parolayı söyleyerek poşeti aldı. Dolandırıcı, bu sırada olayı baştan beri takip eden polisler tarafından suçüstü yakalandı.
Selçuk Emniyet Müdürlüğü Asayiş ve Büro Amirliği ekiplerince gözaltına alınan G.Ş., Selçuk Cumhuriyet Savcılığındaki sorgusundan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak İzmir Buca Cezaevi'ne gönderildi. G.Ş.'nin ifadesinde paralardan yüzde 10 komisyon aldıklarını söylediği öğrenildi.
OLAYI ANLATTI
Ev telefonuna önce annesinin cevap verdiğini, yabancı bir numara olduğunu anlayınca telefonu hemen kendisine verdiğini belirten Volkan Cengiz, geçtiğimiz günlerde Selçuk'ta yaşanan dolandırıcılık olayını televizyonlarda takip ettiğini, bu nedenle telefondaki kişinin dolandırıcı olduğunu anladığını belirtti. Daha sonra telefondaki kişinin kendisini polis olarak tanıttığını, kimlik bilgilerini ve ikametgah adresini söyleyen dolandırıcıya belli etmeden annesine diğer telefondan polisi aramasını söylediğini belirten Volkan Cengiz, olayı şöyle anlattı: "Böyle bir olayı zaten geçtiğimiz hafta Selçuk'ta yaşandığını duyduk ve takip ettik. Ben de telefondaki şahısın dolandırıcı olduğunu hemen tahmin ettim ve anneme işaret ederek polisi aramasını söyledim. Telefondaki kişi cep numaramı istedi ve cepten konuşmaya devam ettik. Bana üzerimde 15 ayrı cep telefonu hattı açılmış olduğunu ve kimliğimin DHKP-C örgütüne karışmış olduğunu ve PKK terör örgütü olarak kullanılmış olduğunu söyledi. Ayrıca bana kimliğimin Diyarbakır'da bir kuyumcu soygununda kullanıldığını söyledi. Tabii dolandırıcı olduğu anlamıştım. Bu kez ben telefondaki kişiye korktuğumu hissettirmeye çalıştım. 'Biz bahsettiğiniz örgütü tanımaz etmeyiz, bilmiyoruz, bizim alakamız yok' dedim. 'Üstünde değerli eşyanız var mı? Bankada paranız var mı? Biz sizi bu durumdan kurtarmaya çalışıyoruz' dedi. Ben de; 'Evde dokuz tane bilezik, bankada 50 bin Euro var' dedim. Biz konuşurken Selçuk Emniyet Müdürlüğünden polisler arkadaşlar geldiler ve bankaya gittik."
TELEFONDA ÜÇ AYRI KİŞİ KONUŞTU
Selçuk İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş ekiplerinin dolandırıcılara hissettirmeden aldıkları güvenlik tedbirleri ile söylenen bankaya giden Volkan Cengiz, şöyle devam etti: "Bana 'paranı çekebilir misin?' dedi. 'Biz senin paranı devlet hazinesinde saklıyoruz, senin parana dokunmayacağız, senin paranı operasyondan sonra geri vereceğiz' dedi. Bu arada telefonu bir başsavcı, bir baş komiser, bir de avukat olduğunu söyleyen kişi alıyor. Tabii ben onların söyledikleri her şeyi yapıyorum. Bu yüzden de hiç bir şeyden şüphelenmediler, bana inandılar. Bana 'git, ne kadar paran varsa hepsini çek ve Türk parasına çevir' dedi. 'Vermezlerse arsa alacağım, ev alacağım de ve bir yolunu bul, sıkıntı çıkarmazlar hepsini verirler' dedi. Daha sonra bankanın önüne geldiğimi söyledim. Yüksek sesle konuşmamam için beni uyardı."
KAĞIT DOLU POŞET
Bankada sırası geldikten sonra banka memuruna hesabındaki 50 bin Euro'sunu Türk parasına çevirerek çekmek istediğini söylediğini belirten Volkan Cengiz, "Tabii benim hesabımda bu kadar para olmadığı için banka memuru şaşkın bir şekilde bana baktı. Ben de telefonun sesini dışarıya verdiğim için işaret ile dolandırıcı olduğunu anlatmaya çalıştım. Banka memuru konuyu anladı hemen ve para görünümü vererek birkaç kağıt parçasını poşete koyarak telefondaki kişinin söylediği yere geldim. Özel harekat görevlisinin gelip 'vatan sağ olsun' parmuhtemelnı söyleyerek benden parayı alacağını söyledi. Söylediği adreste ilerlerken cep telefonu ile konuşan biri geldi. Parolaya söyledi ve poşeti aldı. Bu sırada baştan beri beni takip eden polis arkadaşlar o kişiyi yakaladı" dedi.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Selçuk'ta emekli bir gardiyanı 30 bin TL dolandıran ve güvenlik kamerasına yakalanan kadının peşine düşen Selçuk Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yapmış oldukları sıkı takipte tüm görüntüleri İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne teslim etmiş, söz konusu kadının Balıkesir'de başka şahısları dolandırırken suçüstü yakalanmasını sağlamışlardı. Polis, olayın perde arkasını araştırıyor.
ALİ RIZA ÇELEBİ - NİLÜFER ÖZTÜRK SİLAY
İZMİR