USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tekstil üretiminde kayıt dışı Suriyeli çocuk çalıştırıldığı iddiası

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Türkiye'ye kaçarak gelen Suriyeli çocukların, uluslararası giyim şirketleri tarafından çalıştırılmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi. - Anadolu Ajansı

Tekstil üretiminde kayıt dışı Suriyeli çocuk çalıştırıldığı iddiası
27-10-2016 15:22
Google News

TBMM

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Türkiye'ye iç savaştan kaçarak gelen Suriyeli çocukların, uluslararası dev giyim şirketleri tarafından çalıştırılmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Yeneroğlu, "hazır giyimin öncü markalarının Türkiye'deki tekstil üretimlerinde kayıt dışı Suriyeli sığınmacı çocukları çalıştırdığı" iddiaları konusunda yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'ye iç savaştan kaçarak gelen Suriyeli çocukların uluslararası dev giyim şirketleri tarafından çalıştırılmasının kabul edilemeyeceğini belirten Yeneroğlu, kelimelere sığmayan acılar yaşayan 3 milyonu aşkın Suriyelinin, Türkiye'nin "açık kapı" politikası sayesinde ülkeye sığındığını vurguladı.

Yeneroğlu, Türkiye'nin, Nisan 2011’den bu yana çok önemli bir çaba ortaya koyarak "misafir" kabul ettiği Suriyelilere yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite gibi alanlarda, BM raporlarında da belirtildiği gibi yüksek standartlarda hizmet sunduğuna dikkati çekti.

"Çocuk işçi çalıştıran işverenler suç işlemektedir"

Türkiye, üzerine düşeni yapmış olmasına rağmen, uluslararası toplumun Suriyeli sığınmacılar konusunda kendisinden beklenen dayanışmayı göstermediğini ifade eden Yeneroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Çocuk işçilerin çalıştırılmasıyla mücadele, bireyden topluma herkesin kolektif bir biçimde omuz vermesi gereken mücadele alanıdır. Konu, başta ilgili kamu kurumları olmak üzere, sivil toplum örgütlerinin hatta bütün vatandaşlarımızın ortak sorumluluk alanındadır. Bu çerçevede, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız olmak üzere, pek çok kurumumuz çocuk işçiliğini önlemeye yönelik projeler yürütmekte, ilgili eylem planlarını takip etmektedirler.

Türkiye’de, çocukların ve gençlerin korunması Anayasamızca güvence altına alınmış olup kimsenin yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamayacağı ilgili hükümlerle koruma altına alınmıştır. İş Kanununa göre, mevzuatımızda 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasak kapsamındadır. Yine bu çerçevede, TCK'nın 117. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, mevzuata aykırı bir şekilde çocuk işçi çalıştıran işverenler suç işlemektedir. Ayrıca 2005 yılında çıkarılan Çocuk Koruma Kanunu ile ihmal ya da istismar edilen çocuğun devlet tarafından koruma altına alınması yönündeki düzenlemeler çocuk işçiliğine karşı mücadelede etkin bir rol oynamaktadır."

Mustafa Yeneroğlu, bu düzenlemelerin kağıt üzerinde kalmaması, uygulamaya geçirilmesi; idari birimlerin de çocuk işçilerin çalıştırılmasıyla mücadele başta olmak üzere yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Çocuk işçiliğini önleme çalışmalarında en önemli engellerden birinin, etkili bir izleme sisteminin olmayışı olduğunu kaydeden Yeneroğlu, "Bu nedenle çocuk haklarını korumaya yönelik mevzuatın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için takip sistemine ihtiyaç vardır. Bu noktada istismara şahit olanların bireysel düzeyde yapacakları suç duyuruları, savcılıkların da konuyu hassasiyetle takip etmeleri, hem olası ihlaller için caydırıcı bir nitelik arz edecek hem de kamu vicdanını rahatlatacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Muhabir: Coşkun Ergül



dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ