BİTLİS - AHMET OKUR
Batman'ın Beşpınar köyü kırsalında hayvanlarını otlatırken bastığı mayının infilak etmesi sonucu bir bacağını kaybeden Nahmet Tan, 20 yıldır tek bacakla çobanlık yaparak geçimini sağlıyor.
Babasıyla koyun otlatarak çobanlığa başlayan 40 yaşındaki 9 çocuk babası Tan, 20 yaşındayken köyün kırsalında teröristlerce araziye yerleştirilen mayına basması sonucu yaralandı.
Yakınlarınca Batman Devlet Hastanesine kaldırılan, sonrasında da Diyarbakır'a sevk edilen Tan'ın ameliyatla sağ bacağı kesildi.
Hastanede bir aylık tedavi sürecinin ardından köyüne dönen ve koltuk değneğiyle yürüyebilen Tan, babasından devraldığı mesleğini sürdürmeye devam etti.
"Çocuklarıma çobanlık yaparak bakıyorum"İlk zamanlarda zorluk çekse de "hayat arkadaşı" dediği koltuk değneğiyle ayakta durmayı başaran Tan, 15 yıldır yaz döneminde Bitlis'in Güroymak ilçesine Bağlı Çıtak köyü yaylasına geliyor.
Her gün yaylalarda koyun otlatan, kadınlara yardım ederek süt sağan Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aileden gelen çobanlık mesleğini sürdürdüğü söyledi.
Tüm ailesinin hayvancılıkla uğraştığını, her yıl yaylalara çıktıklarını belirten Tan, şöyle konuştu:
"20 yıl önce her gün olduğu gibi hayvanları otlatmaya götürdüm. Dağda mayına bastım. Sesi duyan arkadaşlarım beni Batman Devlet Hastanesine götürdü. Oradan da Diyarbakır'a sevk edildim. Ayağımı kaybettim. Köye döndüğümde bir süre hayvanların içine giremedim ancak çobanlığı bırakamadığım için yaylaya döndüm. Tek ayağım olmasına rağmen çobanlığa devam ettim. Koyunlardan başka gelirimiz yok. Ben de mecburen gelip yaylada çobanlık yapıyorum. Çok zor oluyor. Çadırların olduğu yerden eşekle üç kilometre yol gelip koyunlarımı sağıyorum. Gündüz hayvanlara bakıyorum, akşam çadıra dönüyorum. Çok zor bir hayat. "
Yaz aylarında hayvan beslemenin daha kolay olduğunu anlatan Tan, kışın yaylaya çıkamadıkları için gün boyunca hayvanların yemi ve suyuyla ilgilenmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Çocukluğundan bu yana hayvanlarla iç içe olduğunu, çocuklarını da çobanlıktan kazandığı parayla büyüttüğünü ifade eden Tan, "3 ayda bir engelli maaşı alıyorum. Benim 9 çocuğum var. Buradan elde ettiğim gelirle çocuklarımı büyütüyorum. Çocuklarımdan ikisi ortaokulu bitirdikten sonra bıraktılar. Başka gelirim yok. Okutamıyorum." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com