USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Politika

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç: Tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerindeki yapılar yıkılacak

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, hazırladıkları kanun teklifinin kabul edilmesiyle, arsa özelliği kazanmamış tarım alanına kurulan hobi bahçelerindeki yapıların yıkılacağını bildirdi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç: Tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerindeki yapılar yıkılacak
17-06-2020 15:29
Google News

TBMM (AA) - TBMM Tarım, Orman ve KöyiÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meclis'e gönderecekleri yeni torba kanun teklifinde, hobi bahçelerine iliÅŸkin düzenlemelerin yer alacağını söyledi.

Hobi bahçelerinin ortaya çıkma sürecini anlatan Kılıç, "Önce devlete araziyi tarımsal amaçlı kullanacakları beyan ediliyor. 'Bu tarlada üretim yapacağım.' deniliyor. Sonra da 'Tarım yapmam için su ve elektriÄŸe ihtiyacım var.' denilerek yerel yönetimlerden destek isteniyor. Yerel yönetimler de haklı olarak bu hizmeti yapıyor. Ancak daha sonra kendi aralarında kooperatif kurmak suretiyle arazi paylaşımı veya satışı yapılıyor. Bu araziler üzerinde prefabrik ve kalıcı konutlar yapılıyor." dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını süreciyle yeÅŸil alan ve bahçelere ihtiyacın arttığını, sahil bölgelerinde "süper yazlıkların" kurulmaya baÅŸlandığını belirten Kılıç, tarım alanlarının hoyratça suistimal edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Bu süreçte bazı insanların daÄŸ tepe dolaşıp, yeÅŸil alan bulup, oraya baraka yapmanın peÅŸine düÅŸtüÄŸüne iÅŸaret eden Kılıç, hızlı davranılıp önlem alınmaması durumunda tarımsal alanların korunmasının mümkün olmayacağını dile getirdi.

Meclis'e gönderecekleri yasa teklifiyle tarım alanlarının suistimal edilmesini durdurmayı hedeflediklerini anlatan Kılıç, ÅŸimdiye kadar ÅŸikayete baÄŸlı olarak devletin bu tür uygulamalara müdahale ettiÄŸini, yeni düzenlemeyle artık valiliklerin veya ilgili diÄŸer birimlerin resen devreye gireceÄŸini bildirdi.

"Bozulan tarım arazisinin her metrekaresi için 165 lira idari ceza verilecek"

Kılıç, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Tarım alanının yapılaÅŸmayla bozulduÄŸunun tespiti durumunda yetkililer, bunu yapan vatandaÅŸtan araziyi tekrar eski haline getirmesini isteyecek. Bunun için 3 ay süre verilmesi düÅŸünülüyor. Bu sürede tarım arazisi üzerinde kurulan yapının kaldırılmaması ve eski haline getirilmemesi durumunda, valilikler ile il özel idareleri bu yapıları kaldıracak. Masraflar da Tarım ve Orman Bakanlığınca karşılanacak. Ancak daha sonra bu masraflar araziyi o hale getirenlerden alınacak. Ayrıca masraflara ilaveten bozulan tarım arazisinin her metrekaresi için 165 lira idari para cezası verilecek. Bu yapılar ovalardaki tarım arazilerinde yapılmışsa ceza iki katına çıkacak."

Çiftçilere ayrı bir uygulama getireceklerini belirten Kılıç, "Bir çiftçi, tarımsal üretim amaçlı ama izinsiz ÅŸekilde böyle bir yapı kurmuÅŸsa kanun çıktıktan sonra 5 yıl boyunca cezanın yarısı uygulanacak. Ancak 2005 yılından önce 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarını görmüÅŸ ve arsa vasfı kazanmış arazilerde Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüÅŸü alınmak suretiyle izinli kabul edilecek ve bu vatandaÅŸlarımız bir sıkıntı çekmeyecek." diye konuÅŸtu.

Sadece Ankara bölgesinde arsa özelliÄŸi kazanmamış tarım arazileri üzerinde 20 ile 40 bin arasında yapı olduÄŸunu ifade eden Kılıç, "Kanun teklifinin kabul edilmesiyle arsa özelliÄŸi kazanmamış tarım alanı üzerinde kurulan hobi bahçelerindeki yapılar yıkılacak. Bu araziler tarımsal üretim yapılacak hale dönüÅŸecek." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Bilmemek kimseyi suçtan kurtarmaz"

Kılıç, "Düzenlemeyle maÄŸduriyetler oluÅŸacak, bugüne kadar yapılıyordu, neden yolda karar deÄŸiÅŸtirdiniz?" ÅŸeklinde soru ve eleÅŸtirilerin de gelebileceÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"Bu arazileri alanların ne aldığını bilmek gibi bir sorumluluÄŸu var. Yasalarda tarlaya konut yapılamayacağı açıkça belirtiliyor. Bilmemek kimseyi suçtan kurtarmaz. 'Tarım alanı yapacağım.' diye yerel yönetimden su ve elektrik hizmeti alıyorsunuz, sonra tarım arazisine 30-40 konut yapıyorsunuz. Bu araziler resmiyette 'Tarımsal Üretim Kooperatifleri' olarak görünüyor. Devlete 'Tarım üretmek için kooperatif kuruyorum.' diyorsun, sonra baÅŸka ÅŸeyler yapıyorsun. Burada devletin verdiÄŸi bir sözden dönmesi söz konusu deÄŸil. Verilen bir hakkın baÅŸka bir türlü kullanılması söz konusu. Yani yasaları suistimal var. Burada 'Devlet buna niye zamanında karşı çıkmamış?' diye itiraz edilebilir ama artık buna 'dur' demek gerekiyor. 'Zamanında böyle hatalar yapılmış, böyle gitsin.' deme ÅŸansımız yok. Açıkça yasa dışı bir durum söz konusu. Burada arsa vasfı kazanarak imar planına geçmiÅŸ arazilerde sorun yok. Tarım alanları için bu önlemler alınacak. Bir istismar söz konusu ve bu istismarı önlemek zorundayız. Tarım alanlarına gecekondu gibi evler yapılıyor. Bu yapılar, kanuna uygun olarak yapılmamış."

Modern dünyada metropol tarımın geliÅŸmeye baÅŸladığını vurgulayan Kılıç, bu tarımsal faaliyetin lojistik ve depolama masraflarını azalttığını, bu süreç içinde ortaya çıkabilecek tarım ürünlerindeki zaiyatı en aza indirdiÄŸini söyledi.

Metropol kenarlarındaki bu tarım alanlarının korunması gerektiÄŸine iÅŸaret eden Kılıç, "Åžimdi bir adım atamazsak ileriki süreçte bu arazileri hızlı ÅŸekilde kaybetmiÅŸ olacağız. Bu güzelim toprakları bozmaya hakkımız yok. Tarım arazisi dışındaki alanlar vatandaÅŸlar için hobi bahçesi olarak açılabilir. VatandaÅŸlarımız gidip oraları yeÅŸillendirip güzelleÅŸtirebilir. Yerel yönetimler de oralara gereken altyapı hizmetini götürerek katkı sunabilir." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Adem Balta

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4BaÅŸakÅŸehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6BeÅŸiktaÅŸ3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20Ä°stanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi