TBMM
TBMM'nin 2017 yılı bütçesi üzerinde sunumu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın yaptı.
16 Temmuz 2016 Cumartesi günü yapılan toplantıyla ilgili bilgi veren Aydın, "İstiklal Harbini bizzat yöneterek 'Gazi'lik unvanı alan Meclisimiz, 26. Dönemde gösterdiği kararlılıkla ikinci defa Gazi unvanını hak etti." dedi.
15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla TBMM Ana Binasında ve Ziyaretçi Kabul Binasında büyük hasar meydana geldiğini dile getiren Aydın, toplam hasar tutarının 11 Milyon 818 bin 370 TL olduğuna dikkati çekti.
Aydın, "Meclisimizin 15 Temmuz’daki bombalanması sırasında ne yazık ki Meclis çalışmalarının yapılabileceği bir sığınak olmadığı gerçeğiyle karşılaştık." dedi.
Binanın altında olduğu bildirilen ve sığınak olarak ayrılan yerin de sığınak olmadığını ve günümüz sivil savunma normlarına göre yetersiz ve uygun olmadığının yakinen görüldüğünü vurulayan Aydın, "Bu durumda; Meclis çalışmalarının her halükarda yapılabileceği, günümüz şartlarına uygun, deprem, sel, nükleer saldırı ve benzeri her türlü afet ve saldırıya karşı donanımlı ve fonksiyonel bir sığınak ihtiyacı elzem hale gelmiştir." ifadesini kullandı.
Eski Halkla İlişkiler Binasının kat yüksekliğinin çok düşük olduğunu, binada havalandırma tesisatının bulunmadığını belirten Aydın, "Günümüz şartlarına elverişli bir sığınak bulunmamaktaydı. Benzer birçok eksiklik vardı. Kaldı ki bina; 2007 Yılı Deprem Yönetmeliğine uygun olmayıp güçlendirme tadilatı yapıldığında büyük bir maliyet gerektirmekte, iç mekanlarda oluşacak daralma sebebiyle binanın kullanım fonksiyonu ve konforu azalmaktaydı. Bu blokların, kültür varlığı olarak tescili bulunmamaktadır. Söz konusu bina belirtilen gerekçeler ve Başkanlık Divanı kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince hazırlanan teknik rapora istinaden yıkılmış ve yeni bir bina yapılması kararı alınmıştır." dedi.
Binanın altında otopark alanları bulunacağını, Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekanın planlandığını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:
Sivil Savunma Yönetmeliği şartlarında en son normlara göre inşası tamamlanacaktır. Netice olarak sığınak; içerisinde su deposu, sağlık odası, jeneratör, kesintisiz güç kaynağı (UPS), soğuk hava ve kuru erzak depoları, mutfak, acil iletişim ve basın odası, toplantı salonları, yaşam alanları olacak şekilde projelendirilecektir. Münferit havalandırma, mescit ve lavabo ve benzeri
müştemilatlar tasarlanacaktır. Yapılacak binada; kulislerdeki yoğunluğu azaltmak ve girişi sınırlandırmak
için fonksiyonel ve çok gayeli komisyon toplantı salonları, okuma salonları,
bahçeli restoran ile Yasama Organı Eski Üyeleri ve misafirler için uygun
mekanlar oluşturulacaktır."
Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun çalışmaları
TBMM'nin millet adına yasama ve denetim faaliyetlerini yürüttüğünü hatırlatan Aydın, bu doğrultuda 26'ncı Dönem Birinci Yasama Yılında en önemli faaliyetlerinden birinin Anayasa Mutabakat Komisyonu çalışmalarını yeniden başlatmak olduğunu belirtti.
1982 Anayasası'nda 18 ayrı tarihte değişiklikler yapıldığını, geçici 19 maddeyle 196 maddeden oluşan anayasanın 114 ayrı değişikliğe uğradığını ve yüzde 58'inin yeniden düzenlendiğini anlatan Aydın, "Böylesi insicamını ve bütünlüğünü kaybetmiş bir anayasa Türkiye'yi taşıyacak durumda değildir." diye konuştu.
Bu komisyonda da mutabakat sağlanamadığı için 16 Şubat'ta çalışmanın sona erdiğini vurgulayan Aydın, "İnancım ve temennim odur ki Meclisimiz bu dönemde yeni bir Anayasa yapacak ve siyasi tarihimizde mümtaz bir yer edinecektir. Böylece siyasi partilerimiz, seçim çalışmalarında en önemli vaatlerinden olan yeni bir anayasa yapma taahhütlerini yerine getirmiş olacaklardır." değerlendirmesinde bulundu.
26'ncı Dönem Birinci Yasama Yılının yasama ve denetim çalışmaları hakkında da bilgi veren Aydın, başkanlığa 483 kanun tasarısı sunulduğunu, 409 kanun tasarısının Genel Kurul gündemine girdiğini, 88 kanun tasarısının kanunlaştığını belirtti.
3 yıllık bütçe teklifi
2015 yılı kesin hesap sonuçları ile 2016 yılı bütçesine ilişkin bilgiler de veren Aydın, 2015 yılı bütçesinin 763 milyon 216 bin lira olarak kanunlaştığını, bütçenin yıl içinde yapılan aktarmalarla 800 milyon 466 bin lira olduğunu ve yıl sonu itibarıyla bunun 725 milyon 757 bin lirasının harcandığını aktardı.
2016 yılı bütçesinin ise 840 milyon 29 bin lira olarak kanunlaştığını, yıl içinde yapılan aktarmalar ve ödenek ilaveleriyle eylül sonu itibarıyla toplam ödeneğin 889 milyon 808 bin 869 lira olduğunu belirten Aydın, bu ödenekten eylül sonu itibarıyla 589 milyon 982 bin 189 liranın harcandığını kaydetti.
2017 yılı bütçe teklifine ilişkin açıklamada bulunan Aydın, şu ifadeleri kullandı:
"2017 yılı bütçe teklifimiz 981 milyon 589 bin lira olarak Komisyon'a sunulmuştur. Ayrıca TBMM'ye bağlı olan Kamu Denetçiliği Kurumuna Hazine yardımı olarak, 20 milyon 72 bin lira pay ayrılmıştır. Bu tutar, toplam bütçemizin yaklaşık yüzde 2'sini oluşturmaktadır. Sonuç olarak, 2017–2019 dönemi bütçe teklifimiz hazırlanmış ve 2017 yılı için 981 milyon 589 bin lira, 2018 yılı için 1 milyar 6 milyon 911 bin lira, 2019 yılı için de 1 milyar 81 milyon 670 bin lira olarak öngörülmüştür."
Muhabir: Alp Özden
dikGAZETE.com