TBMM - MELTEM ÖZTÜRK
TBMM Genel Kurulunun bu haftaki gündemi, OHAL kapsamında alınması gereken önlemler ile bazı kurum ve kuruluşlara dair düzenlemeler getiren Kanun Hükmündeki Kararnameler (KHK) olacak.
Genel Kurul, ilk çıkan KHK'yı kabulünün ardından bu hafta da 4 KHK'yı gündemine alacak. Milletvekilleri, 40 maddeden oluşan 668, 115 maddeden oluşan 669, 12 maddelik 670 ve 35 maddelik 671 sayılı KHK'lar için mesai yapacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, geçen hafta başladığı bakanlık bütçelerinin görüşmelerini bu hafta da sürdürecek.
Komisyonun yarın sabahki oturumunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, TDK, TTK'nın 2017 bütçeleri ele alınacak. Komisyon, öğleden sonra ise Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK bütçelerini görüşecek.
Komisyon 8 Kasım Salı günü Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Dışişleri bakanlıkları, 9 Kasım Çarşamba günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Ekonomi bakanlıkları, 10 Kasım Perşembe günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Gençlik ve Spor bakanlıkları, 11 Kasım Cuma günü ise Aile ve Sosyal Politikalar ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının bütçelerini görüşerek, kabul edecek.
Ceza yargılamasında değişiklik
TBMM Adalet Komisyonu ise gündemine Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı alacak.
Komisyon 9 Kasım Çarşamba günü toplanarak, çocuğa cinsel istismar, vücut dokunulmazlığı, patlayıcı madde bulundurma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarında cezaların alt sınırını artıran tasarı için mesai yapacak.
Tasarıya göre, çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak, cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Cinsel istismar, vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleşmesi halinde, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası uygulanacak. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olamayacak.
Bilişim sistemlerini, banka veya kredi kurumlarını araç olarak kullanarak dolandırıcılık yapanlara verilen hapis cezasının alt sınırı da 3 yıldan 4 yıla yükseltilecek.
Ulaşım araçlarını tehlikeli kullananlar, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Türk Ceza Kanunu'nun devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle verilen tutuklama kararları, askeri tutukevleri dışındaki ceza infaz kurumlarında yerine getirilecek.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında soruşturma başlatılmadan önce sağlık kuruluşlarına başvurarak, tedavi istemesi halinde ceza almayacak.
Fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanan görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri veren, dağıtanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Kaçak sanığın Cumhuriyet Savcısına başvurmasını sağlamak amacıyla Türkiye'de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına el konulabilecek ve gerektiğinde idaresi için kayyım atanacak.
BOTAŞ ve TEDAŞ denetimleri
KİT Komisyonu da çarşamba günü BOTAŞ ve İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Başkanlığının 2011, 2012, 2013 ve 2014, perşembe günü ise TEDAŞ ile bağlı ortaklıkları, Türkiye Emlak Bankası A.Ş, TÜBİTAK Marmara Teknokent A.Ş'nin 2013, 2014 yılı denetimlerini yapacak.
-Komisyon eski MİT Müsteşarı Taner'i dinleyecek
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi ile bu terör örgütünün faaliyetlerinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, bu hafta da dinlemelerini sürdürecek.
Komisyon, salı günü Eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, işadamı Galip Öztürk, çarşamba günü Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Arif Çetin, Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, eski MİT Müsteşarı Emre Taner'in bilgisine başvuracak.
dikGAZETE.com