USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

TBMM'de Ağbal ile CHP'li milletvekilleri arasında tartışma

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda "Torba Tasarı" olarak bilinen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde CHP milletvekilleri salonu terk etti.

TBMM'de Ağbal ile CHP'li milletvekilleri arasında tartışma
21-02-2018 19:32
Google News

TBMM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda "Torba Tasarı" olarak bilinen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapan ve ihracatçıların ödediği aidatı düşüren düzenlemenin görüşmelerinde tartışma çıktı.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel'in, "birliklerin ne yararının olduğu, yapılan çalışmaların ihracatçıya yararının ne olduğunu" sorması ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da "O zaman CHP'nin millete faydası ne, TOBB'un millete faydası ne? Bunların hepsi kanunlarla kurulmuş." sözleri tartışmaya neden oldu.

Ağbal, "toplanan aidatlar boşa gidiyor" yaklaşımının da doğru olmadığını ifade etti.

Temizel, Ağbal'ın bu sözlerini eleştirerek komisyondan ayrıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Ağbal'ın tavrının doğru olmadığını ve kınadığını" söyledi. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da "2015'ten sonra siyasete girmesinin ardından ağzından bal damlayan Ağbal'ın, dilinden zehir aktığını görmenin kendilerini kırdığını" savundu.

"CHP'yi aşağılayan bir cümle kullanmasını, tanıdığı Ağbal'a yakıştıramadığını" söyleyen Çam, Temizel'in tekrar komisyona katılmasının sağlanmasını istedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da Bakan Ağbal'ın özür dilemesi gerektiğini ileri sürdü.

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, yanlış anlaşılma olduğunu, Temizel'in salondan çıkmasının, kendisini ve grubunu üzdüğünü ifade etti. Öztürk, uyum içindeki çalışmaların sonuna kadar devam etmesi, Temizel'in tekrar komisyona dönmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Tartışmalar üzerine Maliye Bakanı Ağbal, Temizel'in kendisini yanlış anladığını belirtti.

En ufak bir tartışmaya gerek olmayan bir düzenlemenin bulunduğunu ifade eden Ağbal, ihracatçıların lehine, ödediği aidatları düşüren bir düzenleme yaptıklarını bildirdi.

Tasarının başından bu yana çok farklı noktalarda, bütün milletvekillerinden gelen haklı eleştiriler, yapılan katkı ve değerlendirmeler bulunduğuna işaret eden Ağbal, bunları dikkatlice dinlediklerini, değişiklikler yaptıklarını, zaman zaman da görüş ayrılıklarına düştüklerini söyledi.

Ağbal, "komisyonun gelenek, adet ve üslubunu en az Bekaroğlu kadar bildiğini, 11 yıldır komisyonda bulunduğunu, insan olarak hiç kimseyi şahsen kırmak noktasında özel bir amacının bulunmadığını" kaydetti.

Konuşmalarda kimsenin şansına dönük, alçaltıcı, küçültücü bir şey söylemediğini ifade eden Ağbal, Temizel'i asla üzmek istemediğini belirtti.

"Siz kırsanız ben kırmam"

Siyasetçi olarak siyasi polemik ve mülahazalara bu şekilde yanıt vereceğini dile getiren Ağbal, "Ruhsuz, bilinçsiz, siyasi şuuru olmayan teknik bir insan gibi mi konuşayım. Ben de politika, siyaset yapıyorum. Kendinizi bilge insan konumuna koyarak, benim yaşam, yaşım, tecrübemden hareketle bana racon kesmeyin. Siz tanımazken ben Temizel'in yanında çalışmış biriyim, siz kırsanız, ben kırmam. Asla ve asla CHP'nin kişiliğine, varlığına, birikimine, ülkeye yaptıklarına saygısızlık etmek düşüncesiyle söylemedim." diye konuştu.

Daha sonra toplantıya ara verildi.

Aranın ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Zekeriya Temizel'in komisyona gelmesinin sağlanmadığını, Temizel'in incindiğini, alındığını söyledi. Çam, Temizel'in, Ağbal tarafından aranıp yanlış anlaşıldığını söylemesi gerektiğini ifade ederek, bundan imtina edildiğini belirtti.

Temizel'e nezaketsiz davranıldığını savunan Çam, CHP'li milletvekilleri olarak komisyonu terk edeceklerini söyledi. Çam, "Bir telefon açmak çok zor değil. " diyerek tepki gösterdi.

Çam'ın konuşmasının ardından CHP'li milletvekilleri toplantıyı terk etti.

Komisyonda tasarının 72. maddesi kabul edildi. Maddeye göre, mevcut düzenlemede yer alan "nispi ödemenin, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin asgari onbinde ikisi ile azami binde biri arasında tahsil edileceğine" yönelik hüküm değiştiriliyor. Maddeyle nispi ödemenin, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin binde birine kadar tahsil edilebilmesi öngörülüyor.

Hizmet ihracatında nispi ödeme tahsil edilmeyecek. Hizmet sektörü için giriş aidatı ve yıllık aidat, 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarı ile bu tutarın beş katı arasında belirlenen tutarda tahsil edilecek.

Komisyon görüşmeleri 73. madde üzerinden devam ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ