TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Hangi toplum gençlerini iyi eğitebiliyor ise o toplumun geleceğin sağlamdır" dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında öğrencileri kabul etti. TBMM Tören Salonu’nda gerçekleşen törende TBMM Başkanı Çiçek, gençlerin bayramını kutlayarak gençleri ağırlamanın kendileri için mutluluk olduğunu ifade etti. 19 Mayıs tarihinin milli mücadelenin başlangıç olduğun hatırlatan Çiçek, "Çok şükür bir devletimiz var, Türk milletine mensubuz, onun gençleriyiz. Bu yüzyıl içerisinde kazandığımız başarılar var ama şu üç hususu unutmamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"’Bu yüzyılda kazandığımız üç şey nedir’ diye sorsalar, birincisi bağımsızlığımızdır, milli mücadelenin başarıyla, zaferle sonuçlanmasıdır” diyen Çiçek şöyle konuştu:
“O mücadeleyi kazanmasaydık 19 Mayıs 1919’da başlayan milli mücadele bu bakımdan önemli. Bugün sahip olduğumuz neler varsa, bunların hiçbirine sahip olamazdık. Onun için bu tarihi ve bu tarihten sonra gelişen olayları, sahip olduğumuz değerleri iyi bilmemiz gerekiyor. İkincisi, cumhuriyettir. Çok şükür hepimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mensupları, vatandaşlarınız. Üçüncüsü de demokrasidir. Bütün bunların ülkemize kazandırılmasında en başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün milli mücadele kahramanlarımızı, siyaset adamlarımızı, bu süreçte mücadele edenleri rahmetle ve şükranla anıyoruz."
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir istisna olduğunu söyleyen Çiçek, dünya tarihinde ilk defa Türkiye’de önce 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğunu hatırlattı. Çiçek, "O tarihte ordusu yok, orduları dağıtılmış. Milli mücadeleyi birçok yerde bir kısım cemiyetler, yeni oluşumlar sürdürüyor. Ortada devlet yok, İstanbul’daki devlet istilacıların kontrolü altında. Onun içindir ki, önce Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruluyor, arkasından milli ordu kuruluyor, daha sonra da 29 Ekim 1923’de de Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruluyor. Onun için hiçbir yerde göremezsiniz, bizim Meclisimiz Gazi Meclis’tir. Milli mücadeleyi yürüten Meclis’in kendisidir. Nasıl savaşçılar var, bu savaş nasıl kazanılacak, yapılacak iş ve işlemler neler, bunların hepsine Meclis karar veriyor, ordunun kurulmasına karar veriyor, hükümet çıkarıyor, Anayasa yapıyor, İstiklal Marşı’nı kabul ediyor" ifadelerini kullandı.
“HANGİ TOPLUM GENÇLERİNİ İYİ EĞİTEBİLİYOR İSE O TOPLUMUN GELECEĞİN SAĞLAMDIR”
Çiçek, bir ülkenin geleceğinin ülkenin gençlerine bağlı olduğunu kaydederek, "Bizim şu an itibaren 24 yaşın altındaki nüfusun, genel nüfusun yüzde 60’ına tekabül ediyor. Türkiye için önemli bir kazanım. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu gençleri iyi yetiştirebilirsek, hem bilgi itibariyle hem kültür anlamında, hem çağın gerekleri hem de kendi toplumuna yabancılaşmama, kendi kültürüne ters düşmeden, kendi geçmişiyle iftihar eden, bundan gurur duyan gençliği yetiştirebildiğimiz takdirde bu ülkenin, milletin geleceği çok daha sağlam temeller üzerinde sürdürülüyor demektir. ’Gençlik bizim geleceğimizin teminatıdır’ lafı gerçeğin kendisi olarak ifade edilen husus olarak görmenizde fayda var" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin rekabette öne çıkmasının gençlerin elinde olduğunu vurgulayarak Japonya örneğini veren Çiçek, şunları kaydetti:
"Hangi toplum gençlerini iyi eğitebiliyor ise o toplumun geleceğin sağlamdır. Bir ülke var. Japonya, 120 milyonun üzerinde nüfusu var. Yediği, içtiği, aldığı, sattığı ne varsa, bunun yüzde 95’i dışarıdan gelir. Bir kaç tane adaya sıkışmış durumda, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri. Nasıl oluyor da kaynakla yönünden fakir bir ülke dünyanın en gelişmiş bir kaç ülkeden birisi oluyor."
Kabulde "Ecdada Mektup Yarışması"nda 11-14 yaş grubunda birinci olan Berfu Bahar yazdığı mektubu okudu.
(İHA)