USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: 28 Şubat'ta Türkiye iki büyük ekonomik krizini yaşadı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, "28 Şubat'ta Türkiye iki büyük ekonomik krizini yaşadı. Aşağı yukarı gayri safi milli hasılamızın önceki yıllarla mukayese edildiğinde yarıya yakınını kaybetmişti o dönemde"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: 28 Şubat'ta Türkiye iki büyük ekonomik krizini yaşadı
26-02-2018 23:49
Google News

TEKÄ°RDAÄž (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu BaÅŸkanı Mustafa Åžentop, Kadın ve Demokrasi DerneÄŸi (KADEM) tarafından Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen "28 Åžubat bin yılın sonu bin yılın başı" konulu panelde konuÅŸtu.

Åžentop, 28 Åžubat'ın TSK içerisinde oluÅŸturulan bir çete tarafından yapıldığını anlattı.

28 Åžubat dönemini bir akademisyen olarak yaÅŸadığını anlatan Åžentop, "28 Åžubat'ın yıl dönümlerinde yapılan bu toplantıların tarihi yeniden öÄŸretme gibi imkan verdiÄŸini söyleyebilirim. 28 Åžubat davasının bu hafta da duruÅŸmaları olacak. Dünyanın her tarafında darbeler baÅŸarılı olurlarsa kendilerine göre bir sistem kuruyorlar. Belli bir dönem için 'kahraman' olarak addediliyorlar. Ama baÅŸarısız olduklarında yaptıkları bütün eylemleri inkar etme yolunu seçiyorlar. Åžu an 15 Temmuz yargılamaları yapılıyor. O süreç içinde bulunan, meclisi, külliyeyi bombalayan pilotlar bile yaptıkları iÅŸin bir tatbikat olduÄŸunu darbeden haberlerini olmadığını, hiç duymadıklarını, basından öÄŸrendiklerini söylüyorlar" diye konuÅŸtu.

Türkiye'de darbe tarihinin 27 Mayıs 1960 ile baÅŸladığını aktaran Åžentop, 1961 Anayasası ile de darbenin kurumsallaÅŸmasının saÄŸladığını ifade etti.

28 Åžubatçıların o dönemde ağırlıklı olarak üç mesele üzerinde yoÄŸunlaÅŸtıklarını aktaran Åžentop, ÅŸunları kaydetti:

"28 Åžubatçıların ağırlıklı olarak ele aldığı 3 mesele vardı. 28 Åžubat döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri içinde bulunan bir çete vardı. Bu çetenin üç emeli vardı. Birincisi Kuran kursuna gidecek öÄŸrencilerin ortaokulu bitirdikten sonra gitmesi, imam hatiplerin orta kısmının kapatılması, baÅŸörtülü öÄŸrencilerin üniversitelere gitmesini engellemek. Davaları buydu. 28 Åžubat'ta Türkiye iki büyük ekonomik krizini yaÅŸadı. AÅŸağı yukarı gayri safi milli hasılamızın önceki yıllarla mukayese edildiÄŸinde yarıya yakınını kaybetmiÅŸti o dönemde. Tabii bunun ardından Türkiye'deki bankacılık sistemi ortaya çıktı. Batan bankalar, hortumlanan bankalar ve bu bankaların yönetim kurullarında 28 Åžubat'ın 'Aman irtica geliyor' diye bağıran generallerinin yönetim kurulu üyesi olarak çıktıklarını görüyorduk. 28 Åžubat bu ÅŸekli ile bakıldığı zaman 27 Mayıs gibi, bir 12 Eylül gibi, hatta 12 Mart gibi bir darbe deÄŸildi. Çünkü diÄŸer darbeler gibi bir yol izleme imkanı yoktu. Yani askerin direkt yönetime müdahale etme ÅŸansı yoktu."

Panele, TekirdaÄŸ Valisi Mehmet Ceylan, TekirdaÄŸ AK Parti Milletvekilleri Mustafa Yel, AyÅŸe DoÄŸan, Metin Akgün, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman ÅžimÅŸek, KADEM Ä°l Temsilcisi Zeynep Åžentop Åžahin ve davetliler katıldı.

Muhabir: Ömer Ural

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi