USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Tataristan'daki firmalarımız Türkiye'nin ihracatına büyük katkı sağlıyor'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Tataristan'da Rusya ekonomisine katkı sağlayan önemli Türk yatırımları bulunduğunu belirterek "Buradaki firmalarımız Rusya pazarına hizmet ederken Türkiye'nin de ihracatına büyük katkılar sağlıyor." dedi.

'Tataristan'daki firmalarımız Türkiye'nin ihracatına büyük katkı sağlıyor'
06-12-2019 13:12
Google News

Tataristan

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tataristan ziyareti kapsamında, Rusya'nın en büyük ağır ticari araç üreticisi Kamaz'ın kamyon fabrikasında incelemelerde bulundu. 1976'da faaliyete geçen ve yılda 71 bin araç üretme kapasitesine sahip şirket hakkında yetkililerden bilgi alan Varank, Kamaz M1845 model kamyonun direksiyonuna geçerek deneme sürüşü gerçekleştirdi.

Varank, daha sonra Hayat Kimya, Kastamonu Entegre, Şişecam ve Coşkunöz Holding gibi Türk yatırımcıların üretim merkezlerinin bulunduğu Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi'ni ziyaret etti.

Söz konusu bölgede yatırımcılar için sunulan fırsatlar hakkında bilgi alan Varank, ardından Şişecam'ın bölgede 2014'te üretime başlayan fabrikasını ziyaret etti ve başta otomotiv olmak üzere birçok sektör için cam üretimi yapılan tesiste incelemelerde bulundu.

Türk yatırımları hakkında bilgi aldı

Varank'ın bölgedeki ikinci durağı, Hayat Holding'e bağlı Hayat Kimya firmasının tuvalet kağıdı, kağıt mendil, peçete gibi ürünler ürettiği tesisi oldu. Bölgede 2015'te faaliyete geçen fabrikayı gezen Varank, Rusya'da temizlik kağıdı sektöründe yüzde 20'lik pazar payına sahip şirketin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Varank, daha sonra, Hayat Holding'in bir diğer şirketi Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi'nin fabrikasını ziyaret etti.

Parke ve MDF gibi ürünlerin üretildiği fabrikada incelemelerde bulunan Varank'a, Tataristan'daki en büyük 3'üncü yabancı yatırımcısı olan firmanın çalışmalarına ilişkin bilgi verildi.

Bölgede yatırımı bulunan bir diğer Türk firması Coşkunöz Holding'in otomotiv sektörüne yönelik parçalar ürettiği fabrikasını da gezen Varank, Renault, Nissan, Kamaz, Ford ve Daimler-Mercedes gibi firmalara parça tedarik eden firmanın çalışmalarına ilişkin incelemelerde bulundu.

Varank, son olarak Rusya'nın 6'ncı büyük petrol şirketi olan Tatneft'in Taneco Rafinerisi'ni ziyaret etti ve buradaki üretim faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

"Firmalarımızın bir kısmı Rusya pazarında etkili"

Varank, "Buradaki firmalarımız Rusya pazarına hizmet ederken Türkiye'nin de ihracatına büyük katkılar sağlıyor.

Firmalarımızın bir kısmı, Rusya pazarının yüzde 20-25'ini elde etmiş durumda, bu bizim açımızdan çok önemli. Burada oluşan katma değerin Türkiye'ye büyük faydası var." diye konuştu.

Bölgede "çok değerli" Türk firmaları olduğuna dikkati çeken Varank, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin burada bu büyüklükte yatırımların olması, Rusya ekonomisine bu kadar etki eden yatırımların olması Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak bize gurur veriyor. Bu yatırımların Türkiye ekonomisine katkı sağlaması da bizim için ayrıca gurur verici bir konu."

"Teşvik verilen yatırımların yüzde 60'ı imalat sanayisinde"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yatırımcılar için sağladığı teşviklere de değinen Varank, bakanlık tarafından sağlanan teşviklerin listesinin "şeffaf" bir şekilde her ay Resmi Gazete'de yayımlandığını ve teşviklerle ülkedeki yatırımlara hız kazandırmak istediklerini dile getirdi.

Varank, yatırım teşviklerinin Türkiye'deki yatırım ortamının cazip hale gelmesi ve yatırım iştahının artırılması açısından değerli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi hem bölgesel teşvikler hem de sektörel bazlı teşvikler veriyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı da bu teşvik sistemi altında yeni başlattığımız bir proje.

Bugün açıkladığımız rakamlara baktığınızda kapanan teşvikler yani yatırımı tamamlanmış teşviklerin 5,5 milyar lira olduğunu, bunlarla 10 binin üstünde istihdam sağlandığını görüyoruz.

Ekimde yeni verdiğimiz teşvik belgelerine baktığımızda bizi sevindiren rakamlar var. Yaklaşık 10,4 milyar liralık yatırıma teşvik belgesi vererek 23 binin üzerinde istihdam oluşmasını öngörüyoruz.

Bizi sevindiren nokta, teşvik verilen yatırımların yaklaşık yüzde 60'nın imalat sanayi sektöründe olması. Türkiye'nin yeni büyüme hikayesinin katma değerli, inovatif üretimle olmasını istiyoruz, bu manada teşvik programımız çok faydalı.

Bu ay ki rakamlar önümüzdeki süreçte yatırımcılarımızın yatırım iştahının devam ettiğini gösteriyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ