Yeşil Düzce Eğitim Uygulama Okulu İş Eğitim Merkezi ve İş Okulu'nda öğrenim gören öğrencilerin tarımsal alanda da çalışmalarına katkı sağlanması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Özel odada mantar yetiştirilmeye başlandı.
Engelli öğrenciler tarım atölyesinde kendi elleri ile mantar yetiştirmekten büyük keyif alıyor. Öğrenciler, okul müdürü Dilek Döner Kar, öğretmenler ve vatandaş desteği ile oluşturulan özel depoda büyüttükleri mantarların bakımını kendileri yapıyor. Sulama ve bakım işlerini büyük bir incelik ve titizlikle yapmaya çalışan öğrenciler yetiştirdikleri mantarları yiyecekleri günü bekliyor.
Mantar üretiminde öğrencilere destek sağlayan Tarım Teknolojileri Öğretmeni Özlem Dal, çocukların tarımla aralarının çok iyi olduğunu söyledi. Uygulama bahçesinde yaz ve bahar aylarında çok farklı ve değişik etkinlikler yaptıklarını belirten Dal, “Kış şartlarında havalar soğuk olduğu için uygulamalarımızı okul içinde yapıyoruz. İstiridye mantar yetiştiriciliği için bir uygun bir depo oluşturduk. Mantarlar büyüdüğünde hep birlikte yemek atölyemizde yemeğini yapıp yiyeceğiz” dedi.
Özlem Dal, diğer okullarda da böyle etkinliklerin olması gerektiğini belirtti. Öğrencilerin enerjilerini dışarı atmaları, günlük hayata adapte olmaları açısından bu uygulamasının çok iyi olduğunu belirten Dal, böylelikle edindikleri becerileri kendi evlerinde, bahçelerinde de devam ettirebildiklerini vurguladı.Mantarı çok sevdiğini söyleyen orta derece zihinsel engelli Samet Kocatürk, ürettikleri mantarların başında söylediği şarkı ile arkadaşlarının alkışını aldı. Samet, “Olduktan sonra mantar çorbası yapacağız. Güzel mantarların reklamını yapıyoruz” dedi.
Kendi elleri ile sulama işlemini gerçekleştiren sorumluluk alıp yetiştirmeye çalışan zihinsel engelli öğrenci Rıdvan Yiğit ise “Mantarlarımıza her gün bakıp suluyoruz. Biz sulayınca büyüdüler. Olduğunda yiyeceğiz” dedi. Rıdvan, uygulama bahçelerinde de biberlere bakmayı sevdiğini söyledi.
Engelli çocukların rahatlıkla katılım sağlayabildiği mantar üretim odası sayesinde öğrenciler bir şeyler yapabilmenin ve üretebilmenin keyfine varıyor. Mantar yetiştirme alanı ile zihinsel engelli bireylere yeni bir uğraş alanı oluşturmak, onlara iş ve mesleğe yönelik beceriler kazandırmak, üretken duruma geçirmek, zihinsel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmanın yanı sıra engelli olmanın getirdiği psiko-sosyal sorunların üstesinden gelinmesi ve onların toplumla entegre olabilmelerine yardımcı olunması amaçlanıyor.
dikGAZETE.com