KASTAMONU(AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda tarımdaki kadın çiftçi sayısının az da olsa artış gösterdiğini söyledi.
İleriki süreçte de kadın çiftçi sayısında artış beklediklerini belirten Bayraktar, "Bugün tarım sektörünün yüzde 46,5'i kadınlardan oluşuyor. Yaklaşık 2 milyon 678 bin bayan tarımda çalışıyor. Tarım göç veriyor ama daha ziyade tarımdaki erkekler göç ediyor. Tarımda çalışan erkekler büyük şehirlere gidiyor. Öyle anlaşılıyor ki biz önümüzdeki yıllarda tarımda üretimi bayan çiftçiler üzerinden sağlayacağız. Bu nedenle gerekli tedbirleri almamız lazım." diye konuştu.
Bayraktar, artık birçok işletmede kadınların aktif görev aldığına dikkati çekerek, "İşletmelere gittiğimizde erkeklerin şehre göç etmesi nedeniyle kadınların işi yürüttüğünü görüyoruz. Traktörlerin tepesinde kadın çiftçilerimizi artık daha çok görüyoruz. Bu durumu gördüğümüz için projeksiyonumuzu ona göre yapıyoruz. Tarımın geleceği çiftçi kadınlarımızda. Kadın çiftçi eğitim programlarına önem veriyoruz. Kadınlarımızın, teknolojiyi nasıl kullanacakları, girdi maliyetleri, üretim teknikleri, toprağın işlenmesi gibi konularda eğitilmesi gerekiyor. Bunları yapamazsak tarımda hedeflerimize ulaşmamız mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.
Kadınlara pozitif ayrımcılık talebiBayraktar, tarım sektöründe çalışan kadınların yüzde 94,3'ünün sosyal güvenlik kaydının olmadığına işaret ederek, çalıştıkları, üretim yaptıkları halde sosyal güvenlik çatısı altında görünmediklerini vurguladı.
Pozitif ayrımcılık yapılmadığı sürece kadınları kayıt dışılıktan kurtarmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Bayraktar, "Tarımda kayıt dışı rakamlarını da azaltmamız mümkün değil. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan, tarım sektöründe çalışan bayanların primlerinin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödenmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Çiftçilerin sıcağın altında, zor şartlarda üretim yaptıklarını belirten Bayraktar, bu nedenle yılda 120 gün yıpranma payı istediklerini söyledi.