KIRÅžEHÄ°R (AA) - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir otelde gerçekleÅŸtirilen "KırÅŸehir Belediyesi ile Alım Garantili SözleÅŸmeli Tarımsal Üretim Protokolü" imza töreninde yaptığı konuÅŸmada, KırÅŸehir'in tarım ve hayvancılık konusunda çok önemli bir ÅŸehir ve AhiliÄŸin de doÄŸduÄŸu kent olduÄŸunu belirtti.
Ahilik kültürünün sürdürebilmesinin önemine deÄŸinen Pakdemirli, "EÄŸer biz bugün Ahilik kültürünü sürdürebilseydik, bugün sebze, meyve ve diÄŸer problemlerimiz olmayacaktı." ifadesini kullandı.
Sebze fiyatlarının artışıyla bakanlık olarak hızlı bir ÅŸekilde organize olduklarını ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Ankara ve Ä°stanbul'da meyve ve sebzeyi üreticiden tüketiciye hızlı bir ÅŸekilde üreticiden tüketiciye ulaÅŸtırdıklarını anlatan Pakdemirli, ÅŸunları söyledi:
"Aslında kooperatiflerin görevi bunlar. Ana görevleri bu. Kooperatiflerin görevleri üretici ile tüketiciyi birleÅŸtirmek. Üreticinin malı tarlada 1 lira, tüketici bunu 4 liraya yiyor. Üretici bir liraya satmayacak, 2 liraya satacak, tüketici de 4 liraya yemeyecek, 3 liraya yiyecek. Üretici ile tüketiciyi birbirine yaklaÅŸtırmamız gerekiyor. Bu görev devletin görevi deÄŸil. Biz zaman zaman palyatif tedbirler alıyoruz ama bu, kooperatiflerin görevi. Kooperatifler, üreticiler ve çiftçiler adına bu deÄŸeri yaratmak durumundalar. Çok sayıda deÄŸil, az sayıda kooperatifimiz olsun ama iÅŸe yarayan kooperatiflerimiz olsun. Üretici ile tüketiciyi birleÅŸtirsin. Üreticinin malı tarlada kalmasın, tüketici de hak ettiÄŸi ÅŸekilde enflasyona ezilmeden ürünleri yesin."
Pakdemirli, sözleÅŸmeli tarım konusuna önem verdiklerini vurgulayarak, "SözleÅŸmeli tarımda daha çok üreticinin hakkını koruyacak bir kanun tasarısı üzerinde çalışıyoruz. Sanayici bir malı alırken fiyat aleyhinde geliÅŸtiÄŸi zaman sözleÅŸmeyi bir kenara bırakıyor, serbest piyasadan alıyor. Bunu karşılıkı olarak düzenleyeceÄŸiz. Üreticiler baÅŸtan alacağı parayı bilecek, hesabını kitabını ona göre yapacak. SözleÅŸmeli tarım bu açıdan çok önemli. Burada da bunun iÅŸ birliÄŸi protokolü imzalanacak. Kooperatifler var, biz varız. DeÄŸerli belediyemiz var. 18 bin dekar arazide sözleÅŸmeli tarım yapılıyor olacak. Bunun da KırÅŸehir'imize hayırlı uÄŸurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
Her konuÅŸmasında tarımın, savunma sanayiinden daha önemli olduÄŸunu söylediÄŸini anımsatan Pakdemirli, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Bu salonda olan herkes benim için bir orgeneraldir, bir genelkurmay baÅŸkanıdır. Memleket olarak her ÅŸeyiniz olabilir. Uçaklarınız, roketiniz olabilir. Ama buzdolabı boÅŸsa bunların hepsi boÅŸ. O yüzden sizler Türkiye için çok önemlisiniz, deÄŸerlisiniz. Bugüne kadar Türkiye'nin bir baÅŸarısı var. Bu baÅŸarıyı daha yukarı çıkarmak için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Tarımı olmayan ülke mutfağı olmayan eve benzer. Toprağın da tarımın da siyasetini yapmamamız lazım. Ama en çok siyaseti tarımda görüyoruz. Herkes her ÅŸeyi biliyor bu iÅŸte. Tabii, eleÅŸtiri olacak ama bu eÅŸleÅŸtiriler boÅŸ eleÅŸtiri olmamalı."
Zaman zaman Türkiye'nin buÄŸdaya, samana muhtaç edildiÄŸi ÅŸeklinde yanlış eleÅŸtirilerin olduÄŸunu aktaran Bakan Pakdemirli, Türkiye'de 66 milyon ton kaba yem bulunduÄŸunu, 9 bin ton saman ithalatının siyasi malzeme haline getirildiÄŸini belirtti.
Türkiye'nin 24,5 milyon ton üretimi, 19 milyon ton tüketimiyle buÄŸdaya muhtaç bir ülke olmadığını anlatan Pakdemirli, zaman zaman makarna ve buÄŸday fabrikaları için ithalat yapıldığını ifade etti.
Ä°thalatın da ihracatın da olacağını belirten Pakdemirli, "Türkiye'nin 18 milyar dolara yaklaÅŸan ihracatı, 12 milyar dolar da ithalatı vardır. Türkiye tarım ürünleri konusunda net ihracatçı konumundadır. BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin rakamlarına göre, tarımsal gayrisafi milli hasılada Türkiye Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada. Toprak kaynağı bakımından baktığımızda 17. sırada. Topraklarımız küçük olduÄŸu halde, çevresindeki olaylara raÄŸmen kendisini 7. sıraya yükseltmiÅŸ." diye konuÅŸtu.
KonuÅŸmanın ardından Bakan Pakdemirli, KırÅŸehir Valisi Ä°brahim Akın, Belediye BaÅŸkanı YaÅŸar Bahçeci ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezi BirliÄŸi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz tarafından Alım Garantili SözleÅŸmeli Tarımsal Üretim Protokolü imzalandı.