ANKARA(AA) - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, videokonferans yöntemiyle, Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸinin (MÜSÄ°AD) Akıllı Tarım Kent Projesi'nin açılışına katıldı.
DerneÄŸin, özellikle tarım ve kırsal kalkınma alanında ciddi çalışmalar yaptığına ve önemli projeler yürüttüÄŸüne iÅŸaret eden Pakdemirli, Akıllı Tarım Kent Projesi'nin de bunların bir sonucu olduÄŸunu söyledi.
Pakdemirli, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tarım sektöründe yerli ve milli üretimin öneminin daha da arttığına iÅŸaret ederek, "Bu süreçte, pek çok ülkede raflar boÅŸ kalırken, temel ihtiyaçlar karşılanamazken, ülkemizde tarım ve gıda sektöründe hiçbir sıkıntıyla karşılaÅŸmadık. YaÅŸadığımız tecrübe, bize, tarım sektöründeki projelerimize çok daha sıkı sarılmamız gerektiÄŸini göstermiÅŸtir." diye konuÅŸtu.
Kırsal kalkınma alanında çok deÄŸerli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Pakdemirli, ÅŸöyle devam etti:
"Ekonomik yatırımlar kapsamında 11 bin 552 projeye, 3,1 milyar lira hibe verdik ve yaklaşık 100 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸladık. Bu projenin uygulama süresini 2025'e kadar 5 yıl süreyle uzattık. Geçen yıl pilot olarak baÅŸlayan Uzman Eller projesi kapsamında, tarım ve hayvancılık alanında herhangi bir bölümden mezun gençlerimize yeni yatırımlar için 100 bin lira hibe sunuyoruz. Tarıma Dayalı Ä°htisas Organize Sanayi Bölgesi Proje sayımızı 23'ten 41'e çıkardık."
Pakdemirli, verilen desteklerin MÜSÄ°AD'ın söz konusu projesinin hayata geçmesine de önemli katkı saÄŸlayacağını belirterek ÅŸunları kaydetti:
"MÜSÄ°AD'ın bu yeni projesinde de iÅŸ birliÄŸimizi aynı ÅŸekilde devam ettirecek, kırsaldaki dinamizmi hep birlikte daha çok enerjiye çevireceÄŸiz. MÜSÄ°AD'ın Akıllı Tarım Kent Projesi'nde, "akıllı" kelimesi önemli. Bilgiyi, teknolojiyi ve inovasyonu iÅŸaret ediyor. Bilgi ve teknolojinin en büyük avantaj olduÄŸu günümüzde, tarımda teknoloji kullanımını ve dijital eriÅŸimi artırmak zorundayız. Tarım iÅŸletmelerimizin teknolojik altyapısını güçlendirmeli, dünya ülkeleriyle rekabet edebilecek seviyeye ulaÅŸtırmalıyız."
Her türlü iÅŸ birliÄŸine açık olduklarının altını çizen Pakdemirli, MÜSÄ°AD'ın bu projesinden de büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Tarımda "dijital dönüÅŸüm" uygulamalarıPakdemirli, 3. Tarım Orman Åžurası'nda önemli konulardan birisinin de "tarımda dijitalleÅŸme" olduÄŸuna dikkati çekerek, bu kapsamda yeni projeler baÅŸlattıklarını aktardı. Pakdemirli, uygulamaya alınan Dijital Tarım Pazarı'nın 5,5 ayda üye sayısının 62 bine, toplam cirosunun da 120 milyon liraya ulaÅŸtığını kaydetti.
Öte yandan, akıllı küpe uygulamasını da yakın zamanda baÅŸlatacaklarını bildiren Pakdemirli, büyükbaÅŸ hayvanların kulaklarına takılacak bu küpe sayesinde tüm aktivitelerin anlık takip edileceÄŸini ifade etti.
Pakdemirli, Türkiye'nin ilk elektrikli traktörünün de seri üretime hazır hale geldiÄŸi bilgisini verdi.