BİLECİK- Muhsin Arslan
Yunan işgalinin olduğu 1921-1922 yıllarında çok zarar gördüğü için terk edilen "eski Bilecik"te, tarihi ve arkeolojik sit alanında bulunan, biri camisine 700 yıldır hasret, 4'ü yıllardır camisiz 5 minare, kentin adeta simgesi oldu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bilecik'te, Yunan işgali döneminde tahribata uğratıldığı için "Yanıklar" olarak isimlendirilen mevki, aynı zamanda "eski Bilecik" olarak biliniyor.
Bölge halkının zorunlu olarak terk ettiği ve şimdiki yaşadıkları Bilecik'i kurdukları söz konusu mevkide 5 yalnız minare bulunuyor. Bu camilerden biri inşa edildiği dönemden bu yana yaklaşık 700 yıldır, 30 metre uzağındaki camisine hasretken, diğer 4'ü yıllardır camisiz olarak ayakta duruyor.
Yangın izleri ve mermi kovanları
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yaptığı çalışmada, ne zaman yapıldıkları belirlenemeyen sadece minareleri ayakta duran Osmangazi, Akkaldırım, Emirler ve Karacalar camilerinin Yunan işgali döneminde yıkıldığı belirlendi.
Toprak üstünde kalan minarelerde ve bulundukları alanlarda, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2013-2015 yılları arasında konservasyon çalışmaları yapıldı. Çalışmalar sırasında bulunan, camide kullanılan bazı ahşap malzemelerde yangın izleri ve mermi kovanları ortaya çıkarıldı.
Kaya üzerinde minare
14. yüzyılın başlarında yaptırıldığı bilinen Orhan Gazi Camisi'nin minaresi ise halen 30 metre uzakta bir kayanın üzerinde duruyor.
Yaklaşık 700 yıl önce bölge halkının ezanı daha rahat duyması için biraz daha yukarıya inşa edilen bu minare de kentin yıllardır yalnız minareleri arasında bulunuyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com