İSTANBUL - HANDAN GÜNEŞ
Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu, TİAD'ın, imalat sanayisinin temel üretim araçlarından olan takım tezgahlarının, tamamlayıcı ekipman ve takımlarının imalatı, ithalatı ve ihracatı alanında faaliyet gösteren sanayici ve iş adamlarını bir araya getirdiğini aktararak, sektörün mesleki ilkelerini oluşturup uygulanmasını sağlamak ve üyelerini yurt içinde ve yurt dışında ilgili platformlarda en iyi şekilde temsil etmek amacıyla 1992 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Dünyada üretilen her şeyin ya bir takım tezhagıyla ya da bir takım tezgahı tarafından üretilmiş bir makinayla üretildiğini vurgulayan Aydoğdu, "Üretimin temeli diyebiliriz. Ülkeler takım tezgahlarına ayrı bir gözle bakıyorlar. Çünkü bilgisayar kontrollü ve çok hassas makineler. Takım tezgahları üretimi dünyada teknolojiyi geliştiren 5 ülkenin tekelinde. Bu ülkeler; Japonya, Almanya, ABD, Tayvan ve Kore. Üretimimiz yaklaşık 700 milyon dolar civarında ama bizim ihtiyacımız 1,3 milyar dolar. Geri kalan kısmını ithal ederek sağlıyoruz. Ancak çok teknolojik makineleri zaten Türkiye'de üretemiyoruz. Biz de sektörü Türkiye'de toplayarak bir dernek haline geldik. TİAD'ın bu sene 25. yılı ve 10 yıldır eğitim veriyoruz." ifadelerini kullandı.
"CNC operatör maaşları 2 bin ila 6 bin lira arasında değişiyor"Aydoğdu, CNC operatör maaşlarının 2 bin ila 6 bin lira arasında değiştiğini dile getirerek, "Kişiler, ilkokul mezunu da olsa bir haftalık eğitimle takım tezgahları alanında işe başlayabilir. Makineyi bilgisayar kontrolüyle programlıyorsunuz. Operatör sadece yükleme ve boşaltma işini elle yapıyor. Bu alan kadınların odaklanma ve işe yatkınlığının daha iyi durumda olması nedeniyle onlar için de çok uygun bir iş. Eğitim alındıktan sonra o firmanın kendine özgü iç eğitimleri de olacaktır. Bilen eleman çok fazla olmadığı için hiçbir firma kaçırmak istemiyor zaten." şeklinde konuştu.
Takım tezgahları sektörünün çok geniş bir alanı bulunduğunun altını çizen Aydoğdu, şu bilgileri verdi:
"Takım tezgahlarının Türkiye'deki kullanımın neredeyse yüzde 40'ı otomotiv yan sanayi. Medikal, havacılık, savunma sektörlerinde de takım tezgahları önemli durumda. Bu nedenle takım tezgahları dünyada stratejik bir konu. Endüstri 4.0 ile beraber insanların el ile yaptıkları işleri makineler yapıyor. İnsanlar sadece makineleri programlıyor. Dolayısıyla kadına çok uygun çünkü bedenini değil, beynini kullanacağı bir iş. Kadınlar dışarıdan bakınca erkek işi olarak görüyor ancak işin içine girdikleri zaman 'ben yapabilirim' diyor. Kadınlar için cnc operatörlüğü de çok uygun. Sanayi olarak bakmamalılar. Önce bu algıyı değiştirmeliler. Çünkü çalışan kadınlar çok memnun. Ayrıca işveren de verimin arttığını söylüyor ve çok memnun."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com