ANKARA - İBRAHİM ETHEM ÜNAL
2016 Rio Olimpiyatları'nda serbest stil 125 kiloda altın madalya kazanan milli güreşçi Taha Akgül, aktif sporun yanı sıra üniversitede akademik kariyerini sürdürmek istiyor.
Taha Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine sürekli yeni hedefler koyduğunu belirterek, olimpiyatların ardından 5. kademe teknik direktörlük eğitimlerine katıldığını anlattı.
Sporcunun da her zaman kendisini geliştirmesi ve yenilikleri takip etmesi gerektiğini vurgulayan Taha, 2008 yılında yapılan üniversite girişi sınavında sözel puan türünde Sivas'ta 6. Türkiye genelinde ise 539. olduğunu anımsattı.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünü kazandığını ifade eden Taha, "Bölümü bitiremedim çünkü devam zorunluluğu vardı. Sporcu olduğum için yıl içerisinde sürekli hazırlık kamplarında bulunmam gerekiyordu. Ben de kendi branşım olan beden eğitimi bölümüne gitmemin daha doğru olacağını düşündüm." diye konuştu.
Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesinde Beden Eğitimi Bölümünden mezun olduğunu kaydeden Taha, şöyle devam etti:
"Bu yıl akademik kariyerime ilk adımı attım. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümünde Spor Bilimleri dalında yüksek lisansa başladım. Olimpiyat şampiyonu bir güreşçi olarak aynı zamanda akademik kariyerimi de yapmak istiyorum. Okumuş olmak için yüksek lisansa başlamadım. Kendimi geliştirmek ve spor hayatıma katkı sağlamak istiyorum."
"Neden Dr. Taha Akgül olmasın"
Taha Akgül, yüksek lisans programının ardından doktora yapmayı da hedeflediğini belirterek, "Akademik unvan almak istiyorum." dedi.
İleride üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışabileceğine değinen milli güreşçi, "Spor yöneticiliği de olabilir. Dünya Güreş Birliğinde bir yöneticilik olabilir. Bunun kararını aktif sporculuk kariyerimi sonlandırdıktan sonra vereceğim. Yurt dışında dil eğitimi almayı planlıyorum. İngiltere, ABD olabilir. İngilizce eğitimi için oralara gideceğim. Akademik unvan almak istiyorum. Neden Dr. Taha Akgül olmasın. İnşallah bunu başaracağım."
Üniversitede gördükleri derslerin sporda da önemli olduğunu vurgulayan Taha, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fizyoloji, anatomi ve antrenman bilgisi derslerini alıyorum. Bu eğitimler spor hayatımıza çok fayda sağlıyor. Öğreneceğimiz çok şey var. Sporla bilim iç içe bizde, bunları öğrenmemiz için üniversitenin katkı sağlayacağını düşünüyorum. Devam zorunluluğum olmamasına rağmen derslere imkanlar dahilinde gitmeye çalışıyorum."
"Spor camiasına faydalı olmak istiyorum"
Şampiyon güreşçi, genç sporculara örnek olarak, onların hedeflerinin yükselmesini sağlamayı amaçladığını dile getirdi.
"Biz çıtayı ne kadar yükseltirsek o kadar iyi." ifadesini kullanın Taha Akgül, şunları kaydetti:
"Ben ilkleri başaran bir sporcuyum. 26 yaşında teknik direktörlük belgesi aldım. Diğer sporcular da Taha ağabey yaptıysa biz de yapalım diyeceklerdir. Bu şekilde sporcu kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışıyorum. Sadece güreşe değil spor camiasına faydalı olmak istiyorum. Sporun içerisinden gelenlere işi bırakmamız gerekiyor. 12 yaşında beri sporun içindeyim. Eğitimlerimi alıp kendimi geliştirmeye devam ediyorum. İleride inşallah tüm spor camiasına en iyi şekilde hizmet etmek istiyorum."
dikGAZETE.com