ANKARA-Burcu Çalık
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Dış İlişkiler ve Proje Direktörü Sezen Güngör, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye'nin finansmanıyla AB Bakanlığınca hayata geçirilen ve önceki gün kapanış toplantısı yapılan "Sivil Toplum Diyaloğu 4" programı kapsamındaki "Kadınlar Göç Yolunda" projesi hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Bir yıl süreyle mülteci kadınlara yönelik yapılan projenin ana ortaklarının İtalya'daki "Eurocultura" ile Türkiye'den Uluslararası Mülteci Hakları Derneği olduğunu belirten Güngör, Finlandiya, İngiltere, Almanya, Yunanistan'da mülteci alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla bu ülkelerde kadın mültecilere sağlanan yasal hakların incelendiğini bildirdi.
Güngör, "Kadınlar Göç Yolunda projemiz kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda hem Avrupa'da hem de Türkiye'de mülteci kadınlara yönelik özel uygulamaların çok olmadığını, olanların da fazla uygulanmadığını gördük. Bunun sonucunda 12 sivil toplum kuruluşu ve 6 ülkeden oluşan bir ağla birlikte 'toplumsal cinsiyete duyarlı mülteci kadın uygulamaları' önerisini hazırlayarak, ilgili kurumlara gönderdik." dedi.
Güngör, proje kapsamında İstanbul ve Gaziantep'teki 439 Suriyeli sığınmacı kadınla "Türkiye'deki Suriyeli Kadınlar: Sosyoekonomik ve Hukuki Sorunlar" başlıklı bir saha araştırması yaptıklarını anlattı.
Araştırma sonucunda kadınların yasal haklar konusunda bilgi sahibi olmadıklarını tespit ettiklerini belirten Güngör, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yasal haklar, medeni hukuk, hizmetler konusunda bilgi sahibi olan Suriyeli sığınmacı kadın sayısı son derece az. Bu büyük bir boşluğu ifade ediyor. İlgili kurumlar ve sivil toplum özellikle sığınmacı kadınlara yönelik olarak çalışmalı. İlgili kurumlar ve sivil toplum özellikle sığınmacı kadınlara yönelik olarak çalışmalı, bu konuda uygulama ve politikalar geliştirilmeli. Çünkü çocuğu okula gönderen, sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayan kadınlar. Kadınlara dokunduğunuzda çocuklara da ulaşmış oluyorsunuz. Kadın ve çocuklar mültecilerin yüzde 70'ini oluşturuyor"
Suriyeli mülteci kadınların yüzde 72'si Türkiye'de yardım kuruluşlarına nasıl başvuracakları konusunda bilgi sahibi değil. Araştırmada ayrıca kadınların yüzde 58'i Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı, yüzde 60,8'i de Türk Medeni Kanunu hakkında bilgi sahibi olmadığını bildirdi.
dikGAZETE.com