USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

’Suriyeli mültecilere vatandaşlık’ konusu hangi aşamada ?

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusunda gelinen aşamaya ilişkin, "Türkiye’ye faydalı olabilecek, teröre asla bulaşmamış nitelikteki vatandaşlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ancak...

’Suriyeli mültecilere vatandaşlık’ konusu hangi aşamada ?
11-07-2016 16:10
Google News
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusunda gelinen aşamaya ilişkin, "Türkiye’ye faydalı olabilecek, teröre asla bulaşmamış nitelikteki vatandaşlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ancak bu çalışma henüz tamamlanmış değildir" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının gündemine ilişkin açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını cevapladı. Konuşmasına Hakkari Şemdinli’deki terör saldırısı sonucu şehit düşenlere Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Kurtulmuş, Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığına zarar verilemeyeceğini belirtti. Bugün yakın tarihin çok acı olaylarından olan Srebrenitsa Katliamı’nın yıl dönümü olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, bu insanlık dışı saldırıda vefat eden 8 binin üzerindeki Boşnak’a Allah’tan rahmet diledi. Srebrenitsa’nın sadece Boşnakların acısı olmadığını anlatan Kurtulmuş, bütün insanların ortak acısı olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, Ramazan Bayramının geride kaldığına işaret ederek, çok sayıda vatandaşın trafik kazasında vefat ettiğini söyledi. Geçtiğimiz yılların trafik kazaları ile kıyaslandığında ölümlü trafik kazalarında ciddi bir azalışın olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, çok sayıda vatandaşın trafik kazalarında vefat ettiğini ve bu konunun bugünkü toplantıda ele alındığını, bunu önlemek için yoğun bir seferberliğin başlatılacağını dile getirdi. Alınacak tedbirlerin bir ulusal seferberlik mantığı ile yerine getirilmesinin uygun olacağına işaret eden Kurtulmuş, trafik kazalarını sıfıra indirebilmek için bir dizi çalışmanın yapılacağını ifade etti. Kurtulmuş, "Önümüzdeki bayramda da uzun bir tatil olacak. Dileriz ki hiç kaza olmasın" dedi.

"NE YAPARLARSA YAPSINLAR..."
Terör sonrası bölgedeki sosyal ve manevi rehabilitasyon ile ilgili yapılacak çalışmaların da bugünkü toplantıda ele alındığını anlatan Kurtulmuş, "Ne yaparlarsa yapsınlar, elde edemedikleri sonuç budur. Bu ülkede farklı etnik kimliklere sahip olanlar bir diğerini öteki olarak görmüyor. Bu çerçevede, bu ülkenin Kürtleri de bu ülkenin Türkleri kadar bu ülkenin sahipleridir. Terör örgütlerinin de propagandasını süratle değiştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sosyal rehabilitasyonu nasıl yapacaklar bunlar değerlendirildi. Terörün fiziki olarak yakıp yıktığı yerlerde yapılmakta olan çalışmalar gözden geçirildi. Bundan sonra atılması gereken adımlar gözden geçirildi" dedi.

YENİ EKONOMİ PAKETİ
Ekonomik müjdeler ile ilgili eylem planının açıklandığını hatırlatan Kurtulmuş, "Alınan kararlar, ilan edilenler kamuoyundan özellikle ekonomi ile ilgili kurum ve kuruluşlardan çok büyük destek gördü. Bütün bu kurum ve kuruluşların desteklerini bekliyoruz. Bu planın her bir maddesi ile ilgili hangi kurumların ilgili olduğu tespit edildi. Gerekli yasal düzenlemelerin de Meclis tatile girmeden çıkarılacağını müjdelemek isterim" diye konuştu. Kurtulmuş, birtakım yasal düzenlemelerden taviz vermeden Meclis’e getirileceğini ve Temmuz ayında bunların yasalaşmasının temin edileceğini dile getirdi.
Avrupa Birliği konusundaki gelişmelere bağlı olarak Türkiye’nin AB rotasında ilerlemeye devam ettiğini belirten Kurtulmuş, "Türkiye’nin terörle bu kadar terörle mücadele ettiği dönemde 6 aylık dönemde 2 faslın açılmış olması, diğer taraftan demokratik standartlara riayet ettiğinin en önemli göstergesidir" dedi.

BAHOZ ERDAL ÖLDÜRÜLDÜ MÜ ?
Kurtulmuş, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Terör örgütü PKK’nın iki numaralı ismi olan "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin’in öldürüldüğü yönündeki haberleri" hatırlatması üzerine Kurtulmuş, "Bu bilgiler henüz teyit edilmiş değildir. Biz resmi açıklamamızı bu bilgiler teyit edilince yapmak durumundayız. Bu yönde istihbarat ve haber kaynakları üzerinden gelen bilgiler vardır. Bunlar teyide muhtaçtır" dedi.

SURİYELİ MÜLTECİLERİN VATANDAŞLIĞA ALINMASI KONUSU
Suriyeli mültecilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınacağına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "Gelen Suriyeli kardeşlerimiz arasında mesleki becerileri olan insanlar var. Bu vatandaşlık meselesinde dosyalar bireysel olarak tekamül ettikçe kararlar İçişleri Bakanlığı tarafından veriliyor. Henüz İçişleri Bakanlığımız Suriyelilerin vatandaşlığı ile ilgili konuda çalışmalarını tamamlamış değildir. İçişleri Bakanlığımız teferruatlı olarak bu konudaki çalışmaları sürdürüyor. Türkiye’ye faydalı olabilecek, teröre asla bulaşmamış nitelikteki vatandaşlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ancak bu çalışma henüz tamamlanmış değildir" dedi.

İNCİRLİK ÜSSÜ ALMAN POLİTİKACILARA AÇILACAK MI ?
İncirlik Üssü’nün Alman politikacıların ziyaretine açılıp açılmayacağı yönündeki haberlere ilişkin soruya Kurtulmuş, "İncirlik Üssü’yle ilgili Almanlarla aramızdaki fark her iki ülkenin yasal yaklaşımlarından kaynaklanan farktır. Bize göre İncirlik Üssü’ne neler olacağı askeri yetkililerin arasında olması gereken askeri bir konudur. Almanya tarafında ise, İncirlik üssü’ne veya bir başka yere asker gönderip göndermemek, giden askerlerin denetimi konuları ise tamamıyla Alman parlamentosunun uhtesindedir. Yaklaşımda iki yasal altyapı bakımından farklılıklar var. Bu farklılıklar dolayısıyla Alman heyetinin İncirliği ziyareti henüz mümkün olmamıştır. Ancak, görüşmeler devam ediyor. Uzlaşıldığı takdirde görüşmeler yapılır" cevabını verdi.

MISIR’LA İLİŞKİLER
Bir soru üzerine, Mısır’la ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda resmi ya da gayri resmi hiçbir adımın atılmadığını anlatan Kurtulmuş, "Mısırla ilişkilerimizi anormal hale getiren, Mısır’daki demokrasiyi çöpe atan darbe rejiminin de yaptıklarını gözden geçirmesi şarttır. Mısır hükümetinin yaptıklarının gözden geçirmesini, iyileştirme adımlarını atmasını temenni ederiz" dedi.

İSRAİL’LE VARILAN MUTABAKAT
İsrail’le uzlaşılan mutabakata ilişkin soruya Kurtulmuş, "Bu anlaşma imzalandıktan sonra her iki ülkenin kendi yasal süreçleri işliyor. İsrail tarafında güvenlik kabinesindeki onay yeterli. Biz de bu tür anlaşmaların TBMM tarafından onaylanması lazım. Bu süreç kendi takvimi içinde işliyor. Bu onaylandıktan sonra Türkiye açısından İsrail anlaşması resmiyet kazanacaktır. Ondan sonra büyükelçi atanması ve diğer normalleşme sürecindeki adımlar atılacaktır. Temmuz ayı içinde birikmiş olan bütün meseleler TBMM’ye sevk edilecektir" şeklinde konuştu.

KONYA’DAKİ KAVGA
Suriyeli mültecilere ilişkin soruya Kurtulmuş, "Konya’daki olay son derece vahim bir olaydır. Lokal provokasyonlar olabilir ama bu bizi zedelemez. İçişleri Bakanlığımız çalışmasını tamamlasın ondan sonra gerekli adımlar atılır" karşılığını verdi.
Kurtulmuş, yurt dışı varlıkları değerlendirilmesi konusundaki kriterin, paranın kara para veya teröre destek olmaması olduğunu anlattı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Microsoft OLE DB Provider for SQL Server error '80040e37'

Invalid object name 'licence'.

/haberler.asp, line 10

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ