İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, "Bir firmanın olmazsa olmazı, sıçramasını sağlayacak ana etken Ar-Ge çalışmalarıdır." dedi.
Koç Üniversitesi'nin 25. yılı etkinlikleri kapsamında, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İşletme Enstitüsü iş birliği, Siemens sponsorluğu ve Heidrick & Struggles stratejik ortaklığı ile kurulan Kurumsal Yönetim Forumu desteğiyle "Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı" gerçekleştirildi.
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı, Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Ufuk Akçiğit'in ana konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl, Escarus Genel Müdürü Hülya Kurt, Siemens Chief Sustainability Officer (CSO) Esra Kent sunum yaptı.
Konferansın açılışında konuşan İnan, her yıl 100 kadar doktora öğrencisi aldıklarını, şu anda öğrencilerinin yüzde 10'unun doktora öğrencisi olduğunu belirterek, "Aldığımız 100 öğrencinin de yüzde 30'u yurt dışından geliyor. Türkiye'de yeteri kadar doktora öğrencisi bulamıyoruz bu da büyük problem." dedi.
İnan, "Türkiye'de sanayi endüstri maalesef doktoralı öğrencileri işe almakta ve onlara ileriye dönük işlerde istihdamda kullanmak konusunda son derece geri kalmış vaziyette. Bu konudaki farkındalığı artırmaya çalışıyoruz. Bir firmanın olmazsa olmazı, sıçramasını sağlayacak ana etken Ar-Ge çalışmalarıdır. Bu kapsamda biz üniversite olarak 70 milyon dolarlık Türkiye'nin en büyük teknoloji merkezini kuruyoruz." diye konuştu.
Koç Üniversitesi'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında mezun olacak olan 25 öğrenciyi kendi mezunlarının desteği ile Türkiye ve dünyaya kazandıracaklarını belirten İnan, "Bizim 25. yıl web sayfamız var. Bu sayfamızda ana merkez olarak oluşturduk. Burayı da mezunlarımızın ve diğer paydaşlarımızın ziyaret etmelerini bekliyoruz. 2018 yılı hedefimiz ise okulumuzun sunduğu fırsatları, Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin yürüteceği bağış kampanyası ile çok daha fazla öğrenciye ulaştırabilmek." açıklamasında bulundu.
İnan, Koç Üniversitesi'nde 7 tane fakülte olduğunu, bunların 7'sinin de en mükemmel şekilde hizmet ettiğini kaydetti.
Koç Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı ise Koç Üniversitesi'nin 25. kuruluş yılı ile gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bugün için çok heyecanlı olduklarını, çok çalıştıklarını ve uzun süredir hazırlıklarının sürdüğünü belirten Canlı, Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nın, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İşletme Enstitüsü için çok önemli bir konu olduğunu anlattı.
Canlı, "Bu bağlamda Birleşmiş Milletler'in ortaya çıkardığı 17 tane Sürdürülebilir Kalkınma hedefine odaklanmak istiyoruz. Başarılı çalışmalar yapan mezunlarımızın ilk defa bir araya getiriyoruz. Bu yüzden çok gururluyuz ve mutluyuz." açıklamasında bulundu.
- "Sanki inavosyonla kısa yoldan para kazanma konseptlerini birbirine karıştırmaya başladık"
Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Ufuk Akçiğit de "İnovasyon dediğimiz olayın biraz içini boşalttık. Nereye bakarsınız inovasyon konuşması vardır ama sanki inavosyonla kısa yoldan para kazanma konseptleri ile birbirine karıştırmaya başladık gibi geliyor." dedi.
Akçiğit, aslında inovasyonun çok daha detaylı, teknik ve altyapı gerektiren bir aktivite olduğunun altını çizdi.
Akçiğit, şunları kaydetti:
"İnovasyon uzun vadeli, sürdürülebilir büyüme için temel koşuldur. Güçlü bir üniversite ve eğitim sistemi hem daha güçlü inovasyon hem de ekonomideki emici kapasiteyi arttırmak için önemlidir. İnovasyon sosyal hareketlilik ve mutluluk için de önem taşıyor. Sürdürülebilir büyüme için 'Güç değil ama fikir odaklı' yapıcı yıkım ortamı sağlanmalıdır. Yatırım için mülkiyet hakkının ve güven ortamının yaratılması şarttır. Eğitimde fırsat eşitliği kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için olmazsa olmaz koşuldur. Yaratıcı yıkımdan maksimum fayda sağlamak kapsayıcı büyüme yaratmak için eğitim programlarına ağırlık verilmelidir. Aynı zamanda teknolojilerin üretilmesi kadar yayılmasına da ağırlık verilmesi gerekir."
Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl ise sürdürülebilir kalkınma konusunun iş dünyasında son 15-20 yıldır konuşulmaya başlandığını belirtti.
Kızıl, "Dünya üzerindeki sorunların çok boyutlu ve tartışılır hale gelmeye başlaması ile beraber bu sorunlar belli bir grubun olmaktan çıktı. Sadece hükümetlerin, iş dünyasının ve sivil toplumun değil tüm partilerin, paydaşların, iş dünyasının, sivil toplum ve hükümetlerin bir arada aynı meseleler etrafında birlikte çalışmasını gerektiren konular haline gelmeye başladı."ifadelerini kullandı.
İş dünyasının başarılı isimleri ve sürdürülebilirlik alanında çalışmaları bulunan Koç Üniversitesi'nden mezun 30 uzman panelist Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda konuşmacı olarak yer aldılar.
Konferansta, sürdürülebilir büyümede inovasyonun rolü, Türkiye perspektifi ile sürdürülebilir kalkınma hedefleri, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme, çevre, enerji ve iklim, sağlık, beslenme ve gelişim, hızla değişen dünyada kadın liderliği konularına odaklanıldı.