İSTANBUL (AA) - Sur Yapı, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi için ön talep toplamaya başladı.
Sur Yapı tarafından yapılan açıklamaya göre, adeta yeni bir şehir kurulacak Antalya Kepez-Santral bölgesinde 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda yaklaşık 19 bin konut yer alacak.
Kentsel dönüşüm projesinin tüm süreçlerinde geri dönüşüm metoduyla çalışılıyor. Araziden çıkarılan hafriyat geri dönüştürülerek proje yapımında kullanılacak. Günde ortalama bin 800 ton molozun dönüştürüldüğü projede toplam 260 bin metrekare de yeşil alan bulunacak. Proje arazisinde bulunan 10 bin 764 adet ağaç korunarak, peyzajda kullanılacak. Bölgede yaşayan sokak hayvanları için ise bir yaşam alanı oluşturulacak.
Antalya projesinin ön talep döneminde yatırımcılar, öncelikli seçme fırsatına ve bu dönemin avantajlı fiyatlarından yararlanma fırsatına sahip olacak.
- "Örnek ve çevreci bir kentsel dönüşüm meydana gelecek"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, haziran ayı içerisinde ruhsat alarak inşa sürecine başlamayı hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Antalya Kepez-Santral bölgesinde üstlenmiş olduğumuz Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi bizi çok heyecanlandırıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi Antepe, Kepez-Santral bölgesi projesinin tüm süreçlerini sorunsuz yürüterek Türkiye için de örnek bir çalışma sergiledi, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu aşamadan sonra projeyi biz devralacağız ve proje ile Antalya'ya katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Projede yaklaşık 19 bin konut yer alıyor, bunlardan yaklaşık 5 bini hak sahiplerinin konutları… Projede konutların yanı sıra kültürel alanlar, dev şehir parkı, sağlık tesis alanları, eğitim alanları, camiler, ofisler ve ticari alanlar bulunacak. Tüm hazırlıklarımızı tamamlıyoruz."
Projenin tam anlamıyla örnek olduğunu ifade eden Elmas, projede bir dönüşüm tesisi kurulduğunu ve oradan çıkan molozların dönüştürülüp yolların altyapılarında dolgu malzemesi olarak kullanıldığını, böylece çevresel atıkların oluşmadığını aktardı.
Ayrıca arazide bulunan 10 bin 764 ağacın da sökülüp, markalanarak fidanlıkta muhafaza altına alındığına dikkati çeken Elmas, "Koruma altına alınan 5 bin 135 zeytin, 2 bin 888 narenciye, bin 767 nar ağacı ise peyzajda kullanılacak. Öte yandan proje alanından çıkan 114 ton odun ve ahşap, yakacak olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Bu anlamda örnek ve çok çevreci bir kentsel dönüşüm meydana gelmiş olacak." bilgisini verdi.
- "Antalya, Türkiye'nin ve yurt dışında yaşayan herkesin ikinci evini almak istediği şehrimiz"
Elmas, ön talep sürecindeki ilgiden memnun olduklarını vurgulayarak, "Projemizde çok kısa bir süre önce ön talep toplamaya başladık. Antalya, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Eskişehir, Konya, Afyon, Isparta, Balıkesir’in de aralarında bulunduğu toplam 24 ilden şimdiye kadar yoğun talep aldık. Antalya özelinde ise Muratpaşa (Merkez), Kepez, Konyaaltı ve Manavgat başta olmak üzere 13 farklı ilçeden talep aldığımızı söyleyebilirim." dedi.
Ayrıca yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından da talep aldıklarını kaydeden Elmas, "Antalya bütün Türkiye'nin ve yurt dışında yaşayan herkesin ikinci evini almak istediği şehrimiz... Bu durumu ilk gelen taleplerden çok net müşahede ettik. Biliyorsunuz özellikle Rus turistlerin konut alımında Antalya önemli bir pazar... Rusların konut alımını bu projeyle tekrar harekete geçirmek istiyoruz. Öte yandan İranlı turistlerin de ilgisini çekeceğimizi düşünüyorum. Projemiz hem konum hem de olanakları itibarıyla yabancılar için karlı bir yatırım olacak. Türkiye'nin en önemli uluslararası markalarından Antalya'da proje için ön talep bırakanlar ilk fiyat avantajı ve öncelikli ev seçme hakkına sahip olacaklar." yorumunu yaptı.