İSTANBUL
Los Angeles'ta yaşayan ve ölmek üzere olan çocukları evlat edinen Muhammed Bzeek'in belgeselini çeken yönetmen Ensar Altay, "Muhammed Bzeek ile ABD'de yaklaşık 2 ay geçirdim. Onun evinde de kaldım. Hemhal olduk. Süper kahraman olabilmek için çok büyük güçleriniz olmasına gerek yok. İyi bir Müslüman olmanız yeterli." dedi.
Önder Genç ve Önder Eğitim iş birliğinde düzenlenen Sinema Atölyesi'ne katılan Altay, "Belgesel: Gerçek ve Kurgu Arasında İnsanı Anlatmak" konulu söyleşide sinema tekniklerine ve son dönemde hazırladığı belgesel çalışmasına ilişkin bilgi verdi.
Gün Doğmadan, The Golden Boys, Göl İnsanları belgesellerine imza atan yönetmen Altay, klasik yöntemlerle çekilen 90 dakikalık bir filmin belli bölümlerinde uygulanan kodları detaylı biçimde ele aldığı konuşmasında, "Ben daha çok klasik yöntemlerden bahsediyorum. Israrla, ihtiyacımız olan şeyin bu olduğunu düşünüyorum. Mesela Tarantino, bu kodlarla oyuncak gibi oynuyor ve o kadar güzel oynuyor ki kimse itiraz edemiyor. Mesela (Lars von) Trier, bu kodlarla dalga geçer gibi oynuyor. Bu yönetmenler neden bu kadar rahat bu kodları kullanıyor? Klasik dile ne kadar hakim olduklarını gösterebildikleri için." değerlendirmesinde bulundu.
İlk işe başladığında, sinemaya gönül veren her yönetmen gibi kurmaca film yapma niyetinde olduğunu dile getiren Altay, şartların kendisini başka bir yere götürdüğünü söyleyerek, "Sezai Karakoç belgeseli yapmak nasip oldu. Profesyonel bir düzlemde değil, gerilla usulü bir belgesel yaptım. O gün bugündür de belgeselle uğraşıyorum." diye konuştu.
Ensar Altay, günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan akıllı telefonların etkisiyle, hemen herkesin video ya da görüntü çektiğine vurgu yaparak, "Film yapmak eskisi kadar zor bir şey değil artık. İki tane görüntü çekip, göz kararı nereden nasıl keseceğinizi öğrenip bir kurgu programıyla, bilgisayarda rahatlıkla bir şey ortaya çıkarabiliyorsunuz. Bu kadar çok şeyin rahatlıkla ortaya çıkabildiği bir ortamda özellikle anlatımın ne olması gerektiği konusunda çok ciddi eksiklikler var." ifadelerine yer verdi.
"Tek bir sebebi var, Allah rızası için"Son çalışması kapsamında Los Angeles'ta yaşayan ve ölmek üzere olan çocukları evlat edinen Muhammed Bzeek'in belgeselini çeken Altay, "Çoğunlukla aileleri tarafından terk edilmiş ya da yetim kalmış ölümcül hasta çocukları evine alıyor ve onlar ölürken bir şekilde yanlarında olmak istiyor. Aşağı yukarı 30 yıldır bunu yapıyor ve bugüne kadar 80 çocuk evlat edinmiş. Bu çocuklardan 70'ini kurtarmayı başarmış, 10'u ise kucağında ölmüş." diye konuştu.
Yönetmen Altay, ABD'deki sahipsiz çocukların reşit olana kadar devletin olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
"Muhammed Bzeek ile ABD'de yaklaşık 2 ay geçirdim. Onun evinde de kaldım. Hemhal olduk. Süper kahraman olabilmek için çok büyük güçleriniz olmasına gerek yok. İyi bir Müslüman olmanız yeterli. Herkes ona niye yapıyorsun diye soruyor. Onunla uzun zaman geçirdiğim ve neyi neden yaptığını anlamaya çalışmış biri olarak söylüyorum. Tek bir sebebi var, Allah rızası için. Başka hiçbir sebebi yok. Tertemiz bir Müslüman. Bir arkadaşı onun için dedi ki, Muhammed, konuşmadan ve yaşayarak İslam'ı anlatıyor. Ondan etkilenen o kadar çok insan var ki. Her gün insanlar geliyor ve onu anlamaya çalışıyorlar. Şu anda ABD'de süper kahraman gibi görünüyor."
Hazırlıkları devam eden belgeselin teaser görüntüsünü de izleyicilerle paylaşan Ensar Altay, daha sonra yöneltilen soruları yanıtladı.
Muhabir: Hilal Uştuk
Kaynak: AA
dikGAZETE.com