USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Sultandağı kirazını 'dolu' vurdu

Türkiye'nin kiraz üretiminin yüzde 10'unun gerçekleştirildiği Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde bu yıl düzensiz yağış ve dolu nedeniyle rekoltenin yüzde 30-40 düşeceği tahmin ediliyor.

Sultandağı kirazını 'dolu' vurdu
08-06-2018 16:32
Google News

AFYONKARAHİSAR - CANAN TÜKELAY

Türkiye'nin kiraz üretiminin yüzde 10'unun gerçekleştirildiği Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde bu yıl düzensiz yağış ve dolu nedeniyle rekoltenin yüzde 30-40 düşeceği öngörülüyor.

Sultandağı Ziraat Odası Başkanı Hasan Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meyveciliğin önemli geçim kaynağı olduğu ilçede özellikle ihracata yönelik kiraz üretiminin ön plana çıktığını söyledi.

Üreticilerin önemli gelir kaynaklarından kiraz üretiminde mevsimsel koşullardan dolayı zaman zaman sıkıntı yaşanabildiğini belirten Dinç, "2016 yılında ilçemizin kiraz rekoltesi 30 bin tona ulaştı. 2017 yılında ise 17 bin ton rekolte elde edildi. Bu yılki tahminlerimiz ise kiraz rekoltesinin 10 bin ton civarında olacağı yönünde." diye konuştu.

Düşük rekoltenin kiraz fiyatlarına olumsuz yansıyacağına dikkati çeken Dinç, "Üretici bu işten bir şey kazanmayacak ama tüketici yüksek fiyatlarda kiraz yer çünkü piyasada kiraz rekoltesi düşük. İhracatçıların eline geçtiği zaman kiraz fiyatları çok yükseliyor, üç katına, beş katına çıkabiliyor. İşçi yevmiyesi 75 lira. Çiftçi bu yıl yine umduğunu bulamayacak." ifadelerini kullandı.

"Çin'e de ihracatımız başlayacak"

Dinç, rekolteyi olumsuz etkileyen faktörlere de değinerek, şöyle devam etti:

"Rekolte niye düştü? Tozlaşma dediğimiz döllenme mevsiminde yağışların olmamasından dolayı ağaçlar meyve tutmadı. Şu anda erken eren akçıllı, karabalı ve gılli kirazında alımlar başladı. Alımlar 3 lira ile açıldı, şu anda 1,5 liraya satılıyor. Gıllinin fiyatı ise 2 lira ila 2,5 liradan başladı. Napolyon cinsi kirazımızda 15 gün sonra alımlar başlayacak. Kirazımız genellikle Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Şu anda Çin de devreye girdi. Bu yıl da anlaşmalar yapıldı. Çin'e de ihracatımız başlayacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ