USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Stres adale ağrısına neden oluyor

Stres ve yoğun tempolu yaşam, adaleleri ve adale bağlantılarını sağlayan bağ dokusunu ilgilendiren ve kişinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşüren miyofasiyal ağrıya yol açıyor.

Stres adale ağrısına neden oluyor
21-03-2018 17:32
Google News

ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN

Stres ve yoğun tempolu yaşam, adaleleri ve adale bağlantılarını sağlayan bağ dokusunu ilgilendiren ve kişinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşüren miyofasiyal ağrıya yol açıyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, miyofasiyal ağrının, adaleleri ve adale bağlantılarını sağlayan bir tür bağ dokusunu ilgilendiren ve yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşüren önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Miyofasiyal ağrının, adaleyi zorlayan bir uyarı ve gerginlik ile oluştuğunun altını çizen Kutsal, tekrarlayan zorlanmaların bu süreci başlattığını vurguladı. Kutsal, miyofasiyal ağrıya neden olabilen birçok etken olabildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu nedenler arasında, stres, gergin yaşam, adale spazmı, yorgunluk ve anksiyete öne çıkıyor. Bu tür sorunlar yaşayanlarda zorlanmış adalelerde tetik noktaların oluşumu daha fazla oluyor. Bu durum uyku sorunlarına, uyku sırasında rahat bir dinlenme pozisyonu bulunamamasına neden olabiliyor. Uyku sırasındaki yatış pozisyonu değişikliği bir tetik noktayı uyararak, ağrı oluşmasına ve uykudan uyanmaya neden olabiliyor.

Çiğneme adalelerinde tutulum olursa hastanın çiğneme işlevinde zorluk ortaya çıkabiliyor. Diş gıcırdatma ve çene ekleminde kilitlenme de miyofasiyal ağrı ile ilintili bulunmuştur. Bu durumda hasta baş ağrısına da çekebilir."

"Miyofasiyal ağrı bölgesel, fibromiyalji ise yaygındır"

Prof. Dr. Kutsal, miyofasiyal ağrının yaşamı tehdit eden veya herhangi bir sakatlığa neden olan bir durum olmadığını ancak yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini, sosyal yaşamda üretkenliği engellediğini söyledi.

Kişiye uygun ilaçlar, fizik tedavi programları, diş sıkmayı önleyen splintler, cihazlar, gevşeme egzersizleri, ağrılı adalelere yönelik lokal enjeksiyonlar gibi tedavi seçenekleri bulunduğunu anlatan Kutsal, bunun en sık olarak "fibromiyalji" sorunu ile karıştırıldığına dikkati çekti.

Fibromiyaljinin, yaygın ağrılarla, adalelerde hassas noktalarla, yorgunlukla seyreden ve kronik bir sorun olduğunu dile getiren Kutsal, "Fibromiyaljide görülen adalelerdeki hassas noktaların aksine miyofasiyal ağrıda tetik noktalar ortaya çıkar. Miyofasiyal ağrı bölgesel fibromiyalji ağrı ise yaygındır."

Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ