Fransa Anayasa Konseyi’nin 2001 tarihli yasanın iptali reddetmesinin ardından Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği’nin Baş Danışmanı Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Anayasa Konseyi’nin bu tutumuyla Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği’nin 2001 tarihli yasanın iptali için bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa Konseyi’ne başvuruda bulunmasına yeşil ışık yaktığını ifade etti.
Fransa Anayasa Konseyi’nin, Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği’nin Türkiye’yi soykırımla suçlayan 29 Ocak 2001 tarihli yasanın iptali amacıyla müdahil taraf sıfatıyla katıldığı dava hakkındaki kararını açıklamasının ardından Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneğinin Başkanı Dr. Demir Onger, Fransa Türk Kültür Dernekleri Birliği Başkanı Lütfi Bilgen ve Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneğinin Baş Danışmanı Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ katıldı.EMEKLİ BÜYÜKELÇİ ELEKDAĞ...
Elekdağ, konuşmasında Fransa Anayasa Konseyi’nin Fransa’daki Türk toplumu ve Türkiye için son derece önemli bir konuda tarihi kararını açıkladığını ifade ederek, “Anayasa Konseyi verdiği kararla, Türkiye’yi sözde soykırımla suçlayan 29 Ocak 2001 tarihli yasayı iptal etmemiş, fakat Danıştay’ın 19 Kasım 2015 tarihli kararının hatalı olduğunu vurgulamıştır. Danıştay sözünü ettiğim kararıyla Türk Tarihi Tarafsızlık Derneği’nin, Türkiye’yi sözde Ermeni soykırımıyla suçlayan 2001 tarihli yasanın iptali için Anayasa Konseyi’ne yaptığı başvuruyu da hukuk dışı bahanelerle reddetmişti. Anayasa Konseyi bugün vermiş olduğu kararla Danıştay’ın bu hatalı davranışını ortaya koymuştur” dedi.Büyükelçi Anayasa Konseyi’nin bu tutumuyla Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği’nin 2001 tarihli yasanın iptali için bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa Konseyi’ne başvuruda bulunmasına yeşil ışık yaktığını ifade etti.
Büyükelçi Şükrü M. Elekdağ, Türk Tarihi Eğitiminde 6 Ağustos 2015 tarihinde bu hakkını kullanarak Anayasa Konseyi’ne başvuruda bulunduğunu belirten Elekdağ, 2001 tarihli yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunun tartışmaya ihtiyaç göstermeyecek kadar açık olduğunu ve en önemlisi de Anayasa Konseyi’nin bu yoldaki görüşünü 2012 yılında Boyer Yasası’nı iptal etmiş olduğu kararının gerekçesinde açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu aktardı. Büyükelçi Şükrü M. Elekdağ, Danıştay’ın bu kararı Anayasa Konseyi bugüne kadar 2001 tarihli yasa hakkında bir karar vermediğini ve Anayasa Konseyi’nin Danıştay’ın iddia ettiği gibi bir karar alması halinde 2001 tarihli kararın mevcudiyetinin çoktan son bulmuş olduğunu kaydetti.