USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'Sosyal medyadaki canlı yayınlar, yeni iş ve meslek kapıları açacak'

Sosyal medya uzmanları, teknolojik gelişmelerle hızla yaygınlaşan canlı yayın uygulamaları dolayısıyla yeni meslek ve kazanç kapılarının oluştuğunu bildirdi.

'Sosyal medyadaki canlı yayınlar, yeni iş ve meslek kapıları açacak'
21-09-2016 16:07
Google News
İSTANBUL
Sosyal medya ve siber güvenlik uzmanları, teknolojik gelişmelerle hızla yaygınlaşan canlı yayın uygulamaları dolayısıyla yeni meslek ve kazanç kapıları oluştuğunu belirterek, telif haklarından doğan olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için kullanıcıların eğitim alması gerektiğini bildirdi.

Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve siber güvenlik uzmanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4,5G teknolojisine geçilmesiyle sosyal medyadan canlı yayın yapanların sayısının hızla artmaya başladığını söyledi.

Yüksel, Türkiye'de insanların canlı yayın uygulamalarına çabuk alıştığını ifade ederek, "4,5G teknolojisi, hayatımıza çok daha hızlı internet kavramını getirdi. Çok hızlı geniş bant internet erişimi olan ülkelerde, yeni yeni meslekler oluşmaya başladı." dedi.

Sosyal medyada spor, sanat, edebiyat ve müzik gibi alanlarda canlı yayınla kitlelere ulaşılabildiğini aktaran Yüksel, bazı sosyal mecraların da canlı yayın hizmetine başladığını belirtti.

Artık dünyanın herhangi bir ülkesindeki konferansın internet üzerinden canlı izlenebildiğine dikkati çeken Yüksel, şöyle devam etti:

"Evimizdeyken televizyondan veya statta akıllı telefonlarla o müsabakayı canlı vererek, diğer insanların istifade etmesini sağlıyoruz. Bir sonraki adımda da canlı yayınlarla iş fikirleri ortaya çıkacak. Bunu ticarete bile dönüştürebilecekler. Çünkü şimdiden sosyal medyada yapılan kimi yayınlar, 30-40 bin izlenme sayısına ulaşıyor."

"Düzenlemeler çok net değil"

Bireysel şekilde yapılan canlı yayınlarda bazı hukuki ihlallerin de yaşandığını vurgulayan Yüksel, "Canlı yayınlarda farkında olmadan birçok kusurlu davranış yapılıyor. Bir süre sonra karşımıza çıkacak durumlar oluşuyor. Şu anda bu canlı yayınlarla ilgili hukuki düzenlemeler çok net değil ama sırayla bunlar da gelecektir. Çünkü sizin yaptığınız canlı yayın bir başkasının hakkını ihlal de edebilir. Bunlar gelecekte karşımıza çıkacak." değerlendirmesini yaptı.

Televizyonlarda yayınlanmayan futbol maçlarının sosyal medyadan verilmesinin vatandaşın yararına olduğunu dile getiren Yüksel, bu tür canlı yayınların engellenemeyeceğini ancak bazı düzenlemeler yapılabileceğini belirtti.

"Gazetecilik açısından büyük kazanım"

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan da Periscope uygulamasını dünyada en fazla Türklerin kullandığını belirtti.

Ercan, son dönemde Facebook'a da canlı yayın özelliği eklendiğini ifade ederek, bu tür yayınların artık hayatın bir parçası olduğunu bildirdi.

Bazı futbol maçlarının sosyal medyadan izlenebildiğini dile getiren Ercan, "Bir yere canlı yayın aracı götürülmesi çok masraflı bir işken artık sadece bir telefonla dünyanın her yerine ulaşabiliyorsunuz. Bu anlamda gazetecilik açısından büyük bir kazanım." değerlendirmesinde bulundu.

Ercan, canlı yayınların kalitesinin zamanla artacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Canlı yayınlarla ilgili de son dönemde yeni sektörler ortaya çıkıyor. Vatandaş gazetecileri, zaten güzel paralar kazanmaya başladılar. Yayınlarının izlenmesi, onun reyting ve puanını artırıyor. Böylece fenomen haline dönüşmesini sağlıyor. Canlı yayın fenomenlerinin sayısı, gelecekte artacak. Bu faaliyetleri de bir gün mesleğe dönüşecek. Ayrıca, 'youtuber' denen kişiler, çok meşhur oldu. Herkesle çalışıyorlar ve bu bir mesleğe dönüştü. Bu tür canlı yayın yapan kişilerin de bir süre sonra fenomenleşeceğini ve yeni iş kolları oluşturacaklarını düşünüyorum."
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ