USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

'Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi büyük bir başarıdır'

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İran ile Batılı devletler arasında Viyana’da gerçekleştirilen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasına ilişkin görüşlerini sosyal medya aracılığı ile paylaştı. Bakan Ömer Çelik, Batı ile İran arasında varılan anlaşman

'Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi büyük bir başarıdır'
15-07-2015 14:33
Google News

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İran ile Batılı devletler arasında Viyana’da gerçekleştirilen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasına ilişkin görüşlerini sosyal medya aracılığı ile paylaştı. 

Bakan Ömer Çelik, Batı ile İran arasında varılan anlaşmanın, sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi bakımından büyük bir başarı olduğunu vurgulayarak, “Uzun zamandır dünyada çatışma yoluyla sorun çözme ilkelliği ön plana çıkmış görünüyor. Dünyanın pek çok yeri eski ve yeni çatışma faylarıyla sarsılıyor. Bize yakın bölgede ise bir tür Ortaçağ vahşeti yaşanıyor. Sorun çözmede yumuşak güç unsurlarını kullanmak tamamen terkedilmiş durumda” ifadesini kullandı.

“Bu ortamda Batı ile İran arasında bu Anlaşmanın imzalanmış olması en önemli diplomatik başarılardan biri olarak tarihe geçti” diyen Bakan Çelik, şunları kaydetti:

“Bu yolu ilk açanın Türkiye olduğu bu vesileyle hatırlanmalıdır. P5+1 ülkeleri İran'a yaptırımlarda ısrar ederken, Türkiye yaptırımların sadece ülke halklarına zarar verdiğini, sonuç alıcı ve hakkaniyetli olmadığını ifade etmişti. Türkiye'nin diplomasi yoluyla Brezilya ile birlikte İran'a nükleer konuda anlaşma imzalattığı günlerde, pek çok Batı ülkesi bunu hayali ve sonuç almayacak bir yaklaşım olarak görüyordu. Gelinen nokta, aslında Türkiye'nin açtığı yolun başarıya ulaşmasıdır. Halkları cezalandırmaya dayalı yaptırım düzeni yanlıştır. Zaten bu yaptırımlar yürürlükteyken pek çok Batı ülkesi tarafından delinmektedir.

Diplomasi yoluyla 'win-win' denklemi pek çok anlaşmazlıkta üretilebilir. Türkiye bu yolu bölgede en çok deneyen, İran konusunda da ilk başlatan ülke olmuştur. Gelinen nokta sancılı yaptırım düzeninden karşılıklı konuşma ve anlaşma düzenine geçilmesi bakımından önemlidir.

Bundan sonrasında herkes anlaşmaya sadık kalırsa dünya ve bölge için önemli kazanımlar elde edilecektir. En önemlisi çatışma yerine diplomasi yoluyla sorun çözme daha güçlü bir model olacaktır.”

dikGAZETE.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ