Raporun davaya yön vereceğini kaydeden Arslan, ayrıca Soma İş Mahkemelerinde açılan 410 civarındaki manevi tazminat davalarının da yavaş yavaş sonuçlanmaya başladığını ve ekim-kasım ayı gibi bu davaların tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.
"BİLİRKİŞİ RAPORU DAVARIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK"
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan baroda düzenlediği basın toplantısıyla 14 Haziran’da başlayacak olan Soma Davası hakkında bilgi verdi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma maden kazası ceza davasının 8’inci duruşmasının 14 Haziran Salı günü başlayacağını kaydeden Arslan, “Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden bu davada 5 Şubat 2016 tarihinde maden ocağında yapılan keşif sonucunda bilirkişilerin sunacağı rapor beklenmektedir. Bugün itibariyle bilirkişiler dosyayı, raporu sunmamışlardır. Bu nedenle de 14 Haziran’da başlayacak duruşmaların bir gün devam edeceğini düşünüyoruz. O gün büyük muhtemellıkla mahkeme duruşmayı açacak ve bilirkişi raporunun beklenmesi için başka bir tarihe erteleyecektir diye düşünüyoruz. Bu davaya yön verecek olan bundan sonra gelecek olan bilirkişi raporudur. Bu rapor taraflarca değerlendirilecek, itirazla olduğunda mahkemenin bu dosyayı yeniden bilirkişiye sevk etmesi söz konusu olacaktır” dedi.
BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ EDİLEBİLİR
Arslan bilirkişi raporuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Şehit yakınları, mağdur vekilleri, müdahil vekilleri bu dosyaya itiraz edebilir, sanık vekilleri de itiraz edebilir. Burada takdir hakkı mahkemenindir. Mahkeme bu itirazları haklı görürse yeni bir bilirkişi raporu isteyebilir yada mevcut bilirkişi heyetinden ek rapor isteyebilir. Bu süreç içerisinde belli olacak bir durum. Tabiî ki bu durum her seferinde bu şekilde devam etmeyecek. Rapora yapılan itirazlar haklıysa mahkeme heyeti uygun görürse bunları yeniden bilirkişiye gönderecek değilse zaten karar verecek ve Yargıtay süreci başlamış olacak.”
"RAPORUN GECİKMESİ NORMAL"
‘Bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmasının neden bu kadar uzun sürdüğü’ yönündeki bir soruya cevap veren Arslan şunları söyledi: “Bu kapsamlı bir dosya. 301 işçinin vefat ettiği, şehit olduğu bir dosya. Bu dosya içerisinde hazırlanan bilirkişi heyeti içinde birçok meslek grubundan bilirkişiler var. Bunların bu raporları hazırlaması, sunması, bilgileri toplaması zaman alıyor. Bu anlamda bu süreci normal olarak görüyoruz. O günden bugüne raporun verilememesi çok olağanüstü bir durum değil.”
İŞ MAHKEMESİNDEKİ DAVALAR
Soma İş Mahkemesinde devam eden tazminat davalarına da değinen Arslan, “Soma İş Mahkemelerinde devam eden alacak davaları söz konusu. Şehit yakınları tarafından açılan alacak davaları söz konusu. Daha önce Soma İş Mahkemesi bir dava üzerinde karar vermiş, şehit yakınlarına manevi tazminat takdir etmişti. İstanbul’da hazırlanan bir bilirkişi raporuna göre de kararını vermişti. Bu süreçte Soma Kömürleri A.Ş. vekilleri tarafından Soma’da karar veren hakimlerin tarafsızlığını yitirdiğinden bahisle reddi hakim talebinde bulunmuşlardı. Soma Mahkemesi tarafından bu talepler reddedilmiş, daha sonra Soma Kömürleri A.Ş. vekilleri tarafından dosya temyiz edilmiş ve Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından yapılan değerlendirmede Soma Kömürleri A.Ş. vekillerinin yaptığı itirazın yersiz olduğu ve mahkeme hakiminin bu davalara devam etmesi gerektiği kararı verilmişti. Bu karar sonrası geçtiğimiz haftadan itibaren davalar tekrar görülmeye başlandı. Sadece manevi tazminat içeren dosyaları mahkeme hakimi tarafından bitirilmeye başlandı. Önceki mahkeme kararında kardeşler için 35-40 bin TL civarında manevi tazminat, eş için de 60 bin TL ile 100 bin TL arasında manevi tazminatlar verilmeye başlanmıştı. Geçen hafta içerisinde bitirilen bazı dava dosyalarında bu doğrultuda kararlar verilmeye başlandı. Buradan şunu anlıyoruz demek ki bu yıl içerisinde ekim-kasım aylarına doğru açılan davaların büyük bir kısmı Soma İş Mahkemelerinde sonuçlanmış olacaktır. Şuanda Soma İş Mahkemesinde açılan dava sayısı en son 410 civarındaydı. Sürekli yeni davalar açılması mümkün. Açılmaya da devam ediliyor zaten.” şeklinde konuştu.
dikGAZETE.com