Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, kış döneminde bitki ve meyve çayı pazarını değerlendirdi. Yurdagül, soğuk kış günlerinin etkisi ve sağlıklı yaşam bilincinin yaygınlaşmasıyla bitki ve meyve çayı tüketiminin arttığını açıkladı.
2010 yılında 560 milyon poşetlik bir büyüklüğe sahip olan pazarın, 2015 yılında 900 milyon poşet büyüklüğüne geldiğini belirten Yurdagül, 2016 yılında hedefin 930 milyon poşet olduğunu söyledi.
Bitki ve meyve çayları pazarının önemli temsilcilerini aynı çatı altında buluşturan MÜMSAD'ın Başkanı Metin Yurdagül, sağlıklı yaşam trendi ve gelişen önleyici tıp kavramı ile birlikte bitki ve meyve çayı tüketiminin arttığını belirterek “Özellikle kış döneminde bitki ve meyve çaylarına olan ilgi artıyor. Bununla birlikte bitki ve meyve çayları insanların yaşam kalitesine katkı sağlayan bir sağlık yatırımı haline geldi.
Bu nedenle sağlıklı yaşam bilincinin daha yaygın olduğu Amerika ve Avrupa’da hızla yayılırken, bu rüzgar ülkemizi de etkisi altına aldı. Türkiye’deki bitki çayları pazarının hacmi Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında henüz istenilen seviyede olmasa da tüketimin her geçen yıl büyüdüğünü görüyoruz” dedi.
AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLERE DİKKAT
Yurdagül açıklamasında, açıkta satılan çaylara dikkat çekti. Kontrolsüz ve herhangi bir denetimden geçmeden tüketicilere sunulan, açıkta satılan ürünlerin sektördeki en temel problem olduğunu ifade eden Yurdagül, “Halkımızı açıkta satılan bitki ve meyve çaylarının yarattığı sağlık tehlikeleri konusunda uyarıyoruz. Güvenilir firmaların poşetli bitki çayları ise üretimin her aşamasında analiz edilerek hijyeni ve doğallığı bir arada sunmaktadır” dedi.
dikgazete.com