Dr. Yüksel Oltulu, sivilcelerin özellikle ergenlik döneminde görülen, yağ bezelerinin fazla çalışmasıyla ve yağ bezelerinin deriye açılma kanallarının tıkanmasıyla ortaya çıkan, en sık yüz, göğüs, sırt ve omuzlarda yerleşen bir deri hastalığı olduğunu belirtti.
SİVİLCE NEDEN OLUŞUR?Akneye(sivilce) yağ bezlerindeki sorunlar dışında derideki bakteri sayısındaki artış ve derinin kalınlaşmasının da yol açtığını, ayrıca genetik, hormonlar, terleme, ultraviyole ve uygun olmayan temizleme nemlendirme ve makyajın da akneyi artıran nedenler olduğunu ifade eden VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, “Stres ve endişe de akneyi artırır” dedi.
Stres ve endişe sivilceyi artırıyor Uzm. Dr. Oltulu, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Stresli bir dönem genelde öğrenciler için sınav dönemleridir. Bu dönemde sivilceler artar. Ayrıca bu dönemde sivilce ile oynama eğilimi artar. Sivilceyi sıkmak, durumu daha da kötüleştirir. Hem cilde zarar verilir hem de sivilcelerin artmasına neden olur. Sıkıldıktan sonra deride iz kalabilir ve iyileşme gecikir. Cilt sabah ve akşam olmak üzere, günde iki defa, cildi fazla tahriş etmeden temizlenmelidir. Toplumda yaygın olanın aksine, beslenmenin sivilce oluşumunda doğrudan bir etkisi olduğu kanıtlanamamıştır. Fakat meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek faydalıdır. Çünkü bunların cilt dostu olduğu bilinmektedir. Ayrıca düzenli uyku, hormonların aktivitesini düzelttiğinden her gece en az 7 saat uyumak çok önemlidir. Sivilce tedavi edilmezse veya oynanıp sıkılırsa iz bırakma eğilimi artar. Bilinmesi gereken sivilcenin uzun süren bir hastalık olduğudur. Tedaviye geç yanıt veren bir cilt hastalığıdır. Düzenli ve sabırlı bir tedavi uygulanır. Bunun için bir cildiye uzmanına başvurmanız gerekir. Sivilce tedavisinde çok sayıda kullanılan ilaç vardır. Cildiniz ve sivilceniz için en uygun olan, doktorunuz tarafından belirlenecektir. Yoğun sivilceli bir hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. 2-3 ay süren bir tedavi gerekir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, sivilcenin türü ve şiddeti, ilaç tedavisinde göz önünde tutulacak faktörlerdir.”
Kaynak: IHA
dikGAZETE.com