Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hüseyin Çelen, kemik erimesi hastalığının çok sinsi bir hastalık olduğunu belirtirken, net tanı konulduğunda tedavi için geç kalınabildiği, bunun için mutlaka yılda bir kez kemik ölçümlerinin yapılması gerekt
Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hüseyin Çelen, kemik erimesi hastalığının çok sinsi bir hastalık olduğunu belirtirken, net tanı konulduğunda tedavi için geç kalınabildiği, bunun için mutlaka yılda bir kez kemik ölçümlerinin yapılması gerektiği uyarısında bulundu.
Bursa Özel Hayat Hastanesi hekimlerinden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hüseyin Çelen, kemik erimesinin fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimlerinin günlük poliklinik uğraşı içerisinde oldukça yer tutan bir hastalık olduğunu söyledi. Çelen,”Kemik erimesi sinsi bir hastalık olduğu için önemle üzerinde durulması gereken bir hastalıktır. Örneğin bir tansiyon hastalığı hastaya belli bir süre sorun çıkarır. Vücudunu da bir yer kırıldığında belli bir acı hissedersiniz. Kemik erimesi ise çok geç dönemlerde ortaya çıktığı için bu sinsiliğinden kaynaklanan bir takım problemlere yol açmaktadır. Net tanı konulduğu zaman bir takım tedavileri yapmakta geç kalmış oluyorsunuz” dedi.
MENOPOZ DÖNEMİNDEKİ KADINLARA UYARI
Sinsi bir hastalık olduğu için kemik erimesine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Çelen, “Bu bakımdan bir şeyin kemik erimesi yüzünden sizi sıkıntıya sokması gerekli değil. Kemik erimesi rutin olarak 45 yaşı söylüyoruz ama menopoz döneminde olan bayanların rutin olarak ilk değerlendirme kemik ölçümlerinin yapılması gerekiyor. Kemik ölçüm sonuçlarına göre hekimler bunu değerlendiriyor. O kişide ailevi riskler ve diğer riskler sorgulandıktan sonra eğer kemik erimesi tespit etmişsek bunu tedavi ediyoruz. Kemik erimesi o dönem için tespit edilmemişse bir takip aralığı belirliyoruz. Risk faktörlerinin varlığına göre yıllık kemik ölçümleri ile hastamız takip ediliyor. Diğer koşullarda da aralarını açarak da takip ve tedaviye çağırıyoruz” diye konuştu.
dikGAZETE -