IĞDIR - BÜLENT MAVZER
Türkiye'nin en önemli kuş halkama istasyonlarından Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti ve Halkalama İstasyonu, bilim insanlarının çalışmaların yanı sıra öğrencilere kuşlar hakkında uygulamalı eğitim verilen merkez haline geldi.
Kentin Tuzluca ilçesine bağlı Çıyrıklı köyünde bulunan ve kuşların göç yolları üzerinde yer alan Aras Kuş Cenneti ve Halkalama İstasyonu, birçok kuşun barındığı ya da göç ederken bir süre konakladığı kuşlar hakkında çalışma yapan bilim insanlarına ev sahipliği yapıyor.
Yerli ve yabancı bilim insanlarının yanı sıra kuş meraklılarının da ziyaret ettiği alanların başında gelen Aras Kuş Cenneti ve Halkalama İstasyonu, kentteki ilkokul, ortaokul, liseler ve üniversitede eğitim gören öğrencilerin de uğrak yerleri arasında yer alıyor.
Öğretmenleri ile istasyona gelen öğrenciler, burada hem kuşlar hakkında yerinde bilgi alıyor hem de kuş gözlemi ile kuş halkalama çalışmalarına uygulamalı katılıyor.
Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürlüğü yetkililerinin de eşlik ettiği öğrenciler, onlardan kilometrelerce yol katedip zaman zaman kıtalar katederek, istasyona gelen kuşlar hakkında bilgi alıyor.
"Burada uzmanlarca yapılan kuş halkalanması izledik"
Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl hizmete giren istasyonun buraya gelen öğrencilerle öğretmenlerinin yanı sıra kendi görevlilerinin de eğitimlerine destek olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:
"Daha önce okullarda sürekli kuşlar hakkında seminerler düzenliyorduk. Artık bu çalışmalarımızı okullardaki öğrencileri buraya getirerek yerinde yapıyoruz. İki ay önce bu yılki sezonu açan kuş halkalanma merkezi birçok okulun öğrencileri tarafından ziyaret edildi. Burada öğrencilere periyodik olarak kuş halkalanması gösteriliyor ve kuşlar bilgiler aktarılıyor. İstasyonda öğrencilere eğitici sunumlar da yaparak doğa ve kuş sevgisini aşılamaya çalışıyoruz."
Eğitimlere katılan öğrencilerden Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Senanur Çelik, kuş cennetine kuşlar için yaptıkları yuvaları bırakmak için geldikleri anlatarak, "Burada uzmanlarca yapılan kuş halkalanması izledik. Program çok güzel geçti. Kuşlar hakkında merak etiğimiz soruların cevaplarını aldık ve bilgilendik." ifadesini kullandı.
Çelik, eğitimlerin yararlı olduğuna işaret ederek, "Kuşlar hakkında hiçbir bilgimiz yoktu, benim ve arkadaşlarım için çok faydalı bir eğitim oldu. Bunda sonra kuşların dünyasına bakış açım daha farklı olacak. Artık kuşların türlerinin ne olduğunu, halkanın ne işe yaradığını, kuşların gittikleri ülkelerde neler yaptıklarını öğrendik." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com