USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sınav kaygısına psikolog uyarısı

Uzman Psikolog Melis Süyür, sınava giren öğrencileri paniğe kapılmamaları için uyararak, “Heyecanı paniğe dönüştürmemek gerekir.

Sınav kaygısına psikolog uyarısı
23-06-2016 14:17
Google News

Uzman Psikolog Melis Süyür, sınava girenlerin zihninde, sınav performansı, zamanın etkili ve verimli kullanımı, hedeflenen başarıya ulaşılıp ulaşılamayacağı gibi sınav anına ve sonrasına ilişkin kaygılar yer alabileceğini söyledi. Öğrencilerin bu ve buna benzer olumsuz düşüncelerle farkına varmadan kaygı ve stres düzeyini artırdığına dikkati çeken Süyür, kaygı düzeyinin artmasıyla sınava ilişkin olumsuz düşüncelerin kısır bir döngü içerisinde öğrenciyi rahatsız etmeye devam ettiğine vurgu yaptı. 

 Süyür, öğrencinin sınava ilişkin olumsuz düşüncelerini kehanete dönüştürmeden, başarılı bir sınav performansı sergilemesi için olumsuz düşüncelerini kontrol etmesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi. “Sınava girmeden önce nasıl bir çevrede, nasıl bir okulda sınava girileceğini görmek sınav adaptasyonunu kolaylaştıracaktır” diyen Süyür, “Sınav sürecinde moralinizi yüksek tutup, kalan zamanınızı eksiklerinizi tamamlamak için kullanmanız, hedeflenen başarıyı yakalamanızı kolaylaştıracaktır. 

Sınavla ilgili gereksiz kaygılar oluşturmak yerine, sınava hangi bölümden başlanacağı, sınavda zamanın nasıl kullanılacağına ilişkin stratejiler üretmek daha etkili ve doğru olacaktır. Sınava giren, özellikle de önemli bir sınava giren herkesin heyecanlanması doğaldır. Çünkü heyecan doğal bir duygudur. Heyecanı paniğe dönüştürmemek önemlidir. ‘Ben yapabileceğimi yaptım’ demek belki de yaşanan gerginlik düzeyini azaltmanın en doğru yolu olacaktır” şeklinde konuştu.

SINAV ANINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

 Öğrencilerin sınav anında heyecanlandıklarını fark ettiklerinde paniğe kapılmamalarının önemli olduğunu kaydeden Süyür, “Sınavın doğal bir sonucu olan heyecanı, paniğe dönüştürmemeniz çok önemli, kendinize bunu hatırlatın” uyarısında bulundu. Uzman Psikolog Melis Süyür şunları kaydetti: “Sınavda soruları cevaplamaya en iyi bildiğiniz ve kendinizi güçlü hissettiğiniz bölümden başlayın. Soruların geliş sırası, farklı türden soru kitapçıkları kullanıldığı için, zorluk derecesine paralel olmayabilir. 

Bu nedenle soruların kolaydan zora doğru sıralandığı hatasına düşmeyin. Yapamadığınız soru olduğunda endişeye kapılmak veya soruyla inatlaşmak yerine, farklı konudaki sorulara geçerek, yeni soruya odaklanın. Cevabından emin olmadığınız soruları boş bırakarak, daha sonra dönmeye çalışın, gereksiz zaman harcamayın. 

Belirli aralıklarla kodlamalarınızı kontrol ederek, soruların yanıtlarını işaretlerken kodlamalarınızda bir hata ya da kaydırma olmadığından emin olun. Başka adayların kaç soru yanıtladıkları ve neler yaptıklarıyla ilgilenmek yerine, soruları cevaplamanız bittiğinde, cevaplarınızı son bir kez kontrol edin."

ANNE VE BABALARA ÖNERİLER

Sınav sürecinin sadece gençleri değil, aileleri de psikolojik olarak etkilediğine dikkati çeken Süyür, bu dönemde ailenin, gencin yanında olduğunu hissettirmesinin önemine değindi. Süyür, “Sınav dönemleri gencin, ailenin olumlu yaklaşımına en fazla ihtiyaç duyduğu zamanlar olup, sonucun kendisiyle olan diyaloğunuzun değişmeyeceğini, onu her zaman seveceğinizi ve değer vereceğinizi hissetmesi çok önemlidir” ifadelerini kullandı. 

 İyi bir sınav performansı için tüm önerilerin, anne babaların sınava yönelik olumlu tavır ve davranışlarıyla desteklendiğinde anlam kazanacağını anlatan Süyür, “Çocuklarınıza verebileceğiniz en güzel destek, stres oluşturacak her türlü diyalogdan uzak durup, her koşulda ve durumda kendilerini desteklediğinizi hissettirmeniz olacaktır. Objektif olunuz ve sonuç ne olursa olsun onun yanında olduğunuzu hissettiriniz” diye konuştu.  

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ