USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Şike davasının gerekçeli kararı açıklandı

Futbolda şike iddialarına ilişkin davada gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, sanıklar hakkında verilen beraat kararını “Suç tarihinde şike ve teşvik primleri suç sayılmadığından ve cezalandırılmalarına yeterli delil bulunmadığından...

Şike davasının gerekçeli kararı açıklandı
28-10-2015 21:49
Google News
Futbolda şike iddialarına ilişkin davada gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, sanıklar hakkında verilen beraat kararını “Suç tarihinde şike ve teşvik primleri suç sayılmadığından ve cezalandırılmalarına yeterli delil bulunmadığından beraatlerine karar verilmiştir” şeklinde açıklandı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden görülen Futbolda Şike davasının 9 Ekim 2015 tarihli duruşmasında “örgüt, şike ve teşvik” suçlarından Fenerbahçe Spor Kulübü başkanı Aziz Yıldırım’ın da yargılandığı tüm sanıklar hakkında beraat kararı vermişti. Beraat kararının ardından müdahil taraf Trabzonspor mahkemeye başvurarak itiraz dilekçesi sunmuştu. Mahkeme, 36 sanık hakkında verdiği kararların 287 sayfadan oluşan gerekçesini bugün açıkladı.
Gerekçeli kararda, sanık Olgun Peker’in, Sedat Peker’in referansı ile Fenerbahçe Spor Kulübüne üye olduğu ve VİP tribünü sorumlusu görevi verilerek spor camiasına bu şekilde girdiği anlatıldı. Olgun Peker’in, Sedat Peker’in kamuoyundaki gücünden faydalanmak için ‘Aydın’ olan soyadını ‘Peker’ olarak değiştirdiği belirtildi.

OLGUN PEKER HAKKINDA ÖRGÜT KURUP YÖNETMEK SUÇUNDAN YETERLİ DELİL YOK
Kararda, sanıklar Selim Kımıl, Evren Kımıl, Samet Erdemir’in Giresun FM’e giderek Hakan Akbaş ile Mustafa Cici’yi darp ettikleri ve bu olayların tümünün örgüt lideri Olgun Peker’in azmettirmesiyle olduğu yapıldığının iddia edildiği anlatıldı. Ancak Olgun Peker’in bu kişileri azmettirdiğine dair dosyada yeterli ve kesin delil bulunmadığı belirtilerek , Olgun Peker’in “örgüt kurup yönetmek” suçu ile Giresun FM isimli iş yeri sahibi Mustafa Cici’ye yönelik “iş yeri dokunulmazlığını ihlal”, “birden fazla kişiyle birlikte varsayılan örgütün oluşturduğu korkucu güçten yararlanarak tehdit” suçlarından cezalandırılmasına yönelik yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatine karar verildiği kaydedildi.
Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmaktan yargılanan sanıklar Bülent Uygun ve Mecnun Otyakmaz hakkında örgüt suçundan cezalandırılmasına yetecek yeteri kadar delil bulunmadığından beraatine karar verildiği açıklandı.
Mahkeme, sanık İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Mecnun Otyakmaz ve sanık Bülent Uygun’un şike ve teşvik amacıyla Eskişehirspor-Trabzonspor maç sonucu değiştirmeye yönelik eylemi bakımından cezalandırılmaları istendiği hatırlatarak “Suç tarihinde şike ve teşvik primlerinin suç sayılmadığından cezalandırılmasına yeterli delil de bulunmadığından bu suçtan beraatine karar verilmiştir” ifadeleri kullandı.

ADALI HAKKINDA ZİRAAT KUPASI MAÇINI ETKİLEMEKTEN CEZA İSTENİYORDU
Gerekçeli kararda sanık Serdar Adalı’nın Beşiktaş Spor Kulübü’nün asbaşkanlığını yaptığı dönemde, 11 Mayıs 2011 Beşiktaş ile İstanbul Büyükşehir Belediyespor kulübü arasında oynanacak olan 49. Ziraat Türkiye kupası karşılamasını etkilemekten dolayı cezalandırılmasının talep edildiğini hatırlatıldı. Mahkeme, sanık Adalı’nın cezalandırılmasına yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verildiğini belirtti.

“SUÇ TARİHİNDE ŞİKE VE TEŞVİK SUÇ SAYILMAMAKTADIR”
Gerekçeli kararda, “şike”, “teşvik primi” ve “örgüt” suçundan yargılanan tüm sanıklar hakkında verilen beraat kararına ilişkin “Şike suçunun tarihi itibarıyla suç olmadığı ve sanıkların bu suçtan cezalandırılmasını gerektiren yeterli kesin ve inandırıcı delil olmadığından örgüt üyeliğine üye olmak, şike ve teşvik suçlarından ayrı ayrı beraatlerine karar verilmiştir” denildi.

“YÜKSEK YARGITAY’IN GÖZÜNDEN KAÇMIŞ OLABİLİR”
Yargıtay’ın bir kısım sanıkların cezasını onarken bir kısım sanıklar hakkında verilen cezayı bozduğuna dair verdiği kararı gerekçesinde eleştiren mahkeme, “Yargıtay 5. Ceza Dairesi, somut olayımızda şike ve teşvik primlerinin suç sayılmadığı zamanda alınan dinleme kararlarının delil sayılacağı hususunun belirtilmesinin Ceza Genel Kurulu ve diğer daire kararlarıyla tamamen uyuşmadığı ve Yüksek Yargıtay’ın bu kararları ile 6222 sayılı yasanın 23. Maddesindeki aykırılığın muhtemelen Yüksek Yargıtay’ın gözünden kaçmış olabileceği kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ