USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sığınmacılar gittikleri ülke ekonomisine olumlu katkıda bulunuyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü 2016 Göç Raporu, sığınmacıların göç ettikleri ülkelerin ekonomisine olumlu yönde katkıda bulunduğunu ortaya koydu. - Anadolu Ajansı

Sığınmacılar gittikleri ülke ekonomisine olumlu katkıda bulunuyor
19-09-2016 21:02
Google News

PARİS

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2016 Göç Raporu, sığınmacıların göç ettikleri ülkelerin ekonomisine olumlu yönde katkıda bulunduğunu ortaya koydu.

Raporda, sığınmacıların gittikleri ülkelere pozitif katkıda bulundukları belirtilirken, göçmenlerin entegrasyonuna ilişkin önlemlerin alınması için uluslararası iş birliği çağrısı yapıldı.

OECD'nin raporunda, "Üye ülkeler, göç konusunda kamuoyunda yer alan kuşkuları gidermelidir. Göçlerin, orta ve uzun vadede ekonomik büyüme ve iş gücü piyasasına olumlu etkileri olacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Raporun tanıtımı dolayısıyla Paris'te düzenlenen toplantıda konuşan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, iş gücü piyasasında son 10 yılda yaşanan büyümeye göçmenleri katkısının ABD'de yüzde 47, Avrupa'da ise yüzde 70'i bulduğunu belirterek, "Birlik olarak sıkıntıları çözebiliriz. Göçmenlerin potansiyelini iş birliği yaparak ortaya çıkarabiliriz. Göçler bir tehdit değil, umuttur." diye konuştu.

OECD ülkelerine göçmen akışı 10 yıldaki en yüksek rakamına ulaştı

Rapora göre, OECD ülkelerine yönelik göçmen akışı son 10 yıldaki en yüksek rakamına ulaştı. OECD ülkelerine giden yeni göçmen sayısı 2015'te önceki yıla göre yüzde 10 artışla 4,8 milyona ulaştı. Göçmenlerin 3'te 1'i bir OECD ülkesinden başkasına geçiş yaptı.

OECD ülkelerine 2015 yılında iltica talebinde bulunanların sayısı ise 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en yüksek rakamına ulaşarak 1,6 milyonu buldu. İltica talebinde bulunanların 1,3 milyonu Avrupa’daki OECD ülkelerine ulaştı. İltica başvurularının yüzde 25’i Suriye’den gelirken, yüzde 16’sı ise Afganistan’dan yapıldı.

En çok başvurunun yapıldığı Almanya’ya iltica talebi Mayıs 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında 573 bini buldu. Türkiye ise aynı periyotta 134 bin başvuru olarak 4'üncü sırada yer aldı.

Rapora göre, AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci geri kabul anlaşması sonrası 2015'te 1 milyonu aşan göçmen girişi, bu yıl 300 binin altına düştü.

OECD ülkelerinde 2015-2016 yılları arasında göç politikalarında büyük bir değişim görülmediğine işaret edilen rapora göre, üye ülkeler arasında sadece Kanada’da ekonomik amaçlarla göçmenlik başvurusu yapanlar için özel bir başvuru sistemi kuruldu. Avrupa’da sığınmacı akınından en çok etkilenen ülkelerde göçmenlerin entegrasyonuna ilişkin bazı önlemler de arttırıldı.

Muhabir: Onur Usta

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ