İSTANBUL - HATİCE ŞENSES
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünün sigara kullanan tüm vatandaşlar için "sağlıklı yaşam miladı" olmasını dileyerek, "9 yıl önce öğrenci olan herkes hatırlar; öğretmenler ders arasında bahçede veya öğretmenler odasında sigara içer, tüm çocuklar onu görür; sonra gelir derste sigaranın zararlarından bahsederdi. İnsanların sağlıklarının temini için gittikleri hastaneler, şehirler arası otobüsler duman altıydı." diyerek başladı.
Türkiye'nin sigaraya bağlı nedenlerle ölümlerde dünyada üst sıralarda yer aldığını dile getiren Erdöl, özellikle akciğer kanseri ve buna bağlı ölüm oranlarının çok fazla olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Erdöl, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yüksek iradeleriyle 2003'te Dünya Sağlık Örgütünün hazırladığı 'Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni parlamentosundan geçiren ve yasalaştıran ilk ülkelerden olduk. 2008'de yasalaştırılan Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'la da ülkemiz artık dumansız hava sahasına dönüştü. Bundan sonra sigara tüketimi yüzde 13-15 dolayında azaldı." ifadelerini kullandı.
Bu sayede kalp krizi ve akut akciğer hastalıkları ve çocukların astım krizi tanısıyla acil servislere müracaat etmesi sayılarında büyük azalma olduğunu anlatan Erdöl, şöyle devam etti:
"Mutlulukla ifade etmem gerekir ki yasaya en büyük desteği tüm halkımız vermiştir. Eğer onlar bu desteği vermeselerdi bu başarıya asla ulaşamazdık. Halkımıza bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum. Tütünle mücadele kapsamında kapalı alanlara yönelik denetimler de ülkemizin her yerinde hız kesmeden devam etmektedir. Sigara bırakma danışma hattı ALO 171 hizmeti ve diğer çalışmalar devam etmektedir. Bütün yapılanlar elbette ki halkımızın temiz hava alma hürriyeti ve nihayetinde pasif içicilikten kaynaklanan hastalıkların önlenmesini sağlamak içindir. Tütün konusunda, dünyada şu anda en önemli ve örnek gösterilen ülke konumundayız. Bunu Dünya Sağlık Örgütü'nün Başkanı dahil bütün yetkilileri ifade etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımıza tütünle mücadele konusunda iki kere 'Dünya Liderlik Ödülü' verilmiştir. Dönemin Sağlık Bakanı şimdiki Başbakan Yardımcımıza ve bendenize de 'Dünya Tütünsüz Günü' münasebetiyle ayrıca benzer ödüller verilmiştir. Bu şekilde, bir ülkeye aynı konuda dört kere ödül verilmesi şimdiye kadar hiçbir ülkeye nasip olmamış bir durumdur. Bu da bahsedilen konuda ne kadar başarılı olduğumuzu göstermektedir."
"Bazı yerlerde yasağın uygulayıcısı ve denetleyicileri bile yasağı deliyor"Prof. Dr. Cevdet Erdöl, ayrıca bu bilgi birikimini pek çok ülkeye aktarıp anlattıklarını, karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirerek, "Bu da bize dünya ölçeğinde önemli uluslararası prestij sağlıyor. Bundan dolayı da ayrıca mutluyuz." dedi.
Son zamanlarda Dumansız Hava Sahası uygulamasında yaşanan gevşeklikten rahatsızlık duyduğunu aktaran Erdöl, şu bilgileri verdi:
"Yasanın çıkmasıyla yıllar içinde düşme trendine giren tütün kullanımı maalesef son yıllarda tekrar artışa geçti. TÜİK'in son verilerine göre 15 yaş ve üzeri bireylerde tütün ve tütün mamulleri kullanım oranı arttı. Buna göre 2010'da 15 yaş ve üzeri yaş grubunda yüzde 29,5 olan 'her gün ve ara sıra tütün ve tütün mamulü kullanım oranı' yüzde 32,5'e yükseldi. Bu veriler ve bizzat benim gözlemlerim yasağın uygulanmasında gevşeklik olduğunu gösteriyor. Yasada çerçevesi net biçimde belirtilen kuralların pek çok alanda uygulanmadığına tanık oluyorum. Kamu hizmet binaları, eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor gibi pek çok sigara kullanımının yasak olduğu alanlarda sigara kullanımına tam anlamıyla uyulmadığı şikayetleriyle karşılaşıyorum. Bazı yerlerde yasağın uygulayıcısı ve denetleyicileri bile yasağı deliyor veya görmezden geliyor. Bu durum beni ülkemin sağlıklı yarınları adına üzüyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com