USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma: Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı sağladı

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma, "Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı sağladı." değerlendirmesinde bulundu.

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma: Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı sağladı
11-05-2017 14:48
Google News

ANKARA (AA) - Sierra Leone CumhurbaÅŸkanı Ernest Bai Koroma, Türkiye'nin Afrika açılımı hakkında, "Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı saÄŸladı." dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın daveti üzerine resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Koromo, AA muhabirinin ikili iliÅŸkiler, Türkiye'nin Afrika açılımı ve gündemdeki konulara iliÅŸkin sorularını yanıtladı.

Ä°ki ülkenin büyük fırsatlara sahip olduÄŸunu ve bu ziyaretin çok iyi seviyede olan iliÅŸkileri daha da geliÅŸtireceÄŸini belirten Koroma, iliÅŸkilerin karşılıklı yarar temelinde olduÄŸunu ifade etti. Koroma, Türkiye'nin ülkesine özellikle de Ebola salgınıyla mücadele dönemindeki desteÄŸini hatırlattı.

Ä°liÅŸkileri çok daha güçlü hale getirmek için yeni yollar bulma, deÄŸerlendirmelerde bulunma ve tarım, kalkınma, madencilik, endüstri ve turizm baÅŸta olmak üzere özel sektörde keÅŸifler yapmak için uygun zaman olduÄŸunu dile getiren Koroma, ayrıca uluslararası terörizm konusunda iÅŸ birliÄŸi yapmak gerektiÄŸini anlattı.

"Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesine katkı saÄŸladı"

Türkiye'nin Afrika açılımını deÄŸerlendiren Koroma, iliÅŸkilerin Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu dönemine dayandığını, modern Türkiye'nin liderliÄŸinde de devam ettiÄŸini anımsattı. Koroma, "Türkiye, Afrika'nın pozisyonunu güçlendirmesinde katkı saÄŸladı." diye konuÅŸtu.

Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacminin arttığına dikkati çeken Koroma, bunun Türkiye'nin açılımının somut bir sonucu olduÄŸunu dile getirdi.

Koroma, Türkiye'nin Afrika'ya açılımının CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın baÅŸbakan olduÄŸu dönemden bu yana devam ettiÄŸini hatırlattı. ErdoÄŸan'ın ayrıca Afrika'nın güvenlik, barış ve istikrarı için de doÄŸrudan çabaladığını vurgulayan Koroma, bu baÄŸlamda birçok Afrika ülkesini ziyaret ettiÄŸini, Somali'de barışın saÄŸlanması için yüksek düzeyde stratejik toplantılar düzenlediÄŸine iÅŸaret etti. Koroma, ÅŸöyle devam etti:

"Bütün bunlar Afrika ülkelerinin Türkiye'yi neden stratejik ortak olarak benimsediÄŸini açık ÅŸekilde ortaya koyuyor diye düÅŸünüyorum. ErdoÄŸan, gelecekte genç nüfus ve doÄŸal kaynakların kullanımı konusunda desteÄŸe ihtiyaç duyulacağını gördüÄŸü için Afrika'yı seçti."

Konuk cumhurbaÅŸkanı, ErdoÄŸan ile karşılıklı büyükelçilik açma konusu üzerinde anlaÅŸtıklarını belirtti. Bunun için çok hızlı adımlar atacaklarını anlatan Koroma, "Önümüzdeki birkaç ay içinde büyükelçiliklerimizin açıldığını görebileceÄŸimizi sanıyorum." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Koroma, ülkesinin geliÅŸmesi noktasındaki çabalara Türkiye'nin her zaman destek olduÄŸunun altını çizdi.

Ebola salgınıyla mücadeleyi tamamladıklarını ve hatta bu salgına yönelik olarak uyguladıkları tedavi programını da sonuçlandırmak üzere oldukları anlatan Koroma, tarım ve enerji sektörünü geliÅŸtirmek, özel sektör ve ticareti canlandırmak için Türkiye'nin desteÄŸiyle birlikte yürümek istedikleri ifade etti.

Ä°ki ülke arasındaki ticaret hacminin çok düÅŸük seviyede olduÄŸunu belirten Koroma, barış ve istikrarla birlikte bunu yükseltmek için özel sektörün de desteÄŸiyle yeni yollar inÅŸa etme zamanının geldiÄŸini belirtti.

FETÖ okulları

Koroma, ülkesindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile baÄŸlantılı okulların durumu hakkında mevkidaşına bilgi verdiÄŸini söyledi. Hükümet olarak çok ciddi adımlar attıklarını kaydeden Koroma, "Bu okulları kapattık ve burada okuyan çocukların zaman kaybetmemesi için TÄ°KA’yla birlikte çalıştık." diye konuÅŸtu.

Türkiye ile askeri ve güvenlik alanında kapasiteleri geliÅŸtirmek için doÄŸru bir zaman olduÄŸunu dile getiren Koroma, "Bu iÅŸ birliÄŸi sadece iki ülke için deÄŸil aynı zamanda tüm bölge ve dünyada barışın egemen olması için yararlı olacaktır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4BaÅŸakÅŸehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6BeÅŸiktaÅŸ3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20Ä°stanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi