ANKARA
CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yazılı açıklamasında, cari işlemler açığını "ülke olarak kazanılandan daha çok giderin olması", cari açık finansmanını da "ülke olarak başka ülkelere borçlanmak veya varlıkların yabancılara satılması" olarak tanımlandığını hatırlattı.
Geçen yılın ocak-ağustos döneminde 22 milyar dolar olan cari açığın 27 milyar dolara yükseldiğini belirten Erdoğdu, "Cari işlemler dengesinin 8 aylık performansının geçen yıldan kötü olmasından daha önemlisi, ödemeler dengesinin finansman tarafındaki bozulmanın ürkütücü boyutta olmasıdır. Geçen yıl aynı dönemde ülkeye 33 milyar dolar net dış kaynak girişi olurken, bu yıl bu rakam 25 milyar dolara geriledi." ifadelerini kullandı.
Bu durumun kur üzerinde baskı yaratıp yükselmesine neden olduğunu anlatan Erdoğdu, dışarıdan gelen taze kaynağın cari işlemler açığının finanse edilmesine yetmediği ve kaynağın niteliğinin de kötüleştiğini savundu.
"Sıcak para girişinde ciddi bir artış var"Yabancıların, "gayrimenkul alımı" şeklindeki doğrudan yatırımları artarken, gayrimenkul dışındaki yatırımlar da düşüş yaşandığını kaydeden Erdoğdu, "Yabancıların gayrimenkul dışındaki doğrudan yatırımları yüzde 35 gibi sert bir düşüş yaşadı. Sıcak para girişinde ise ciddi bir artış var. 8 ayda yabancıların mevduat, hisse senedi ve bono yatırımlarından oluşan sıcak para girişi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 42 artarak 20 milyar dolara çıktı." değerlendirmesini yaptı.
"Türkiye'yi diken üstünde tutuyor"Yaşanan vize kriziyle bir kez daha sıcak paranın anında çıktığı ve faizlerin yükseltildiği iddiasında bulunan Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin müzmin cari açık probleminin yanında, özellikle sıcak paraya dayandırılmış dış finansman modeli tökezledikçe kamu maliyesi de hızla bozuluyor. Ekonomi cari açığın yanında kamu açığı problemiyle de yüz yüze geliyor. Buna çözüm bulunamaması halinde, sürecin bankacılık kesiminde de önemli hasarlara yol açması kaçınılmaz. Şubat-Ağustos 2017 arasında cari açığın finansmanı için kullanılan 25 milyar dolarlık dış kaynağın neredeyse yüzde 74'ü sıcak para. Sıcak paraya bu ölçüde bağımlılık Türkiye'yi diken üstünde tutuyor. Riski gördüğünde çıkabilen bu spekülatif sermaye ne yazık ki ülkeyi anında sarsacak bir konuma erişti."
Muhabir: Yıldız Nevin Gündoğmuş
dikGAZETE.com