USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

"Shell Eco-marathon Türkiye"nin şampiyonları belli oldu

- Gençleri enerji tasarruflu araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla düzenlenen "Shell Eco-marathon Türkiye" tamamlandı

25-09-2017 18:56
Google News

İSTANBUL (AA) - Gençleri enerji tasarruflu araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla düzenlenen "Shell Eco-marathon Türkiye" tamamlandı.

Shell'den yapılan açıklamaya göre, şirketin, 32 yıldır tüm dünyadan gençleri enerji tasarruflu yenilikçi araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla küresel ölçekte düzenlediği Shell Eco-marathon, bu yıl üçüncü kez Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ortaklığıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Türkiye'nin 8 kentindeki lise ve üniversitelerden öğrencilerin yanı sıra ülke dışından okulların da katıldığı yarışmada, toplam 22 takım ve yaklaşık 300 öğrenci yarıştı. "Shell Eco-marathon Türkiye", Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya'dan gelen toplam 5 takıma ev sahipliği yaptı.


- Ödüller 8 kategoride verildi


Shell Eco-marathon Türkiye'de, 5'i pist içi ve 3'ü pist dışı olmak üzere 8 kategoride ödüller verildi.

"Prototip araçlar" kategorisinde hidrojenle çalışan araçlar içerisinde en az enerjiyi harcayarak bitiş çizgisini görmeyi başaran takım, Anadolu Üniversitesi'nden "Hidroana" oldu. Hidroana takımı 356.42 km/m3 sonucuyla birinciliği göğüsledi.

"Prototip araçlar" kategorisinde elektrikli batarya ile çalışan araçlarıyla Yunanistan Piraeus Üniversitesi'nden "Poseidon" takımı, 504.11 km/kWh'lik sonuçla birinciliği elde etti.

"Prototip araçlar" kategorisinin benzin enerji tipinin kazananı ise 377.59 km/lt sonucuyla Bratislava Teknoloji Üniversitesi'nin FME Racing Team'in aracı oldu.

"Şehir konsepti" kategorisinde, elektrikle çalışan araçlar arasında Çukurova Üniversitesi "Çukurova Elektromobil" takımı 107,66 km/kWh'lik sonuçla şampiyonluğa ulaştı.

İstanbul Üniversitesi'nin Hidroist takımı da şehir konseptli hidrojenle çalışan araçlarının elde ettiği 196,66 km/m3'lük sonuçla bu kategorinin birincisi oldu.

Yarışmada pist dışı ödüllerde "En İyi Tasarım" ödülü Bulgaristan Ruse Üniversitesi'nden HydRU Racing Team, "İnovasyon Ödülü" İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Facilis, "Ekip Ruhu Ödülü" ise Uludağ Üniversitesi'nden "UMAKİT" takımlarının oldu.

Shell Eco-marathon Türkiye yarışmasında başarı elde eden takımlar, 2018'de Londra'da düzenlenecek Shell Eco-marathon Avrupa'ya katılarak yaklaşık 30 ülkeden gelen akranlarıyla yarışacak.


- "Üretken, yenilikçi mühendis ve bilim insanlarımızı tüm dünya görecek"


Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, etkinliğin kapanış töreninde yaptığı konuşmada, Shell Eco-marathon Türkiye'de yer alan gençlerin, daha şimdiden, geleceğin enerji kaynaklarıyla çalışan araçlar tasarlayıp üreterek, yenilikçi bir vizyon sahibi olmak adına önemli bir gelişim gösterdiğini bildirdi.

Erdem, gençlerin ilerleyen yıllarda Shell Eco-marathon'da daha büyük başarılara imza atarak Türkiye'den ne kadar üretken, yenilikçi mühendislerin ve bilim insanlarının çıktığını tüm dünyaya göstereceklerine inandığını belirtti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracatın katma değerini artırmak için önemli çalışmalar yaptıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Katma değeri artırmanın 4 ana unsuru inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markadır. Son 10 yıldır otomotiv endüstrimiz ihracatta lider oluyor. 2017, gurur duyulacak bir yıl. Otomotiv endüstrisi ihracatını yüzde 35 artırdı ve hedefleri 30 milyar dolara çıkabilmek. Shell Eco-marathon'u bu nedenle çok önemsiyorum."

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu ise otomotivin en hızlı büyüyen ve lokomotif sektörlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Otomotiv alanında çalışma yapan gençlerimiz doğru sektörde. Shell Eco-marathon'da kazanmaktan ziyade yarışmak, bu tecrübeye sahip olmak çok önemli." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ