EDİRNE - SALİH BARAN - CİHAN DEMİRCİ
Geçmişle kıyasla fotoğrafçılık endüstrisinin yaygınlaşması, cep telefonlarının birer fotoğraf makinesi özelliği almasına rağmen Edirne'de "Foto Şemsi" olarak tanınan Şemsi Türk, Mimar Sinan'ın eşsiz eseri Selimiye'nin önünde seyyar fotoğrafçılığı yaşatmaya çalışıyor.
Her sabah "allı güllü" seyyar profiliyle Selimiye Meydanı'na gelen Şemsi Türk, yıllarını verdiği fotoğrafçılığı son 20 yıldır seyyar olarak sürdürüyor. Türk, üzerinde "Canım annem", "Canım babam", "Seni seviyorum", "Edirne'den selam", "Şafak sayılı" yazılar bulunan, Türk bayraklı tezgahını yerleştirmesi sonrası tab makinesini de yanına alarak bir ağaca sırtını verdiği taburesinde müşterilerini bekliyor.
Şemsi Türk, 1950’de doğmuş, eline ilk fotoğraf makinesini 1975’te almış, o günden bu yana da elinden hiç düşürmemiş. Fotoğrafçılıktan emekli olması sonrası 20 yıl önce dükkanını kapatan ve geçimine katkı olması amacıyla fotoğraf çekmeye devam eden Türk, akıllı telefonlar çıktıktan sonra işleri azalsa da yine de kazancına kanaat getiriyor.
"Edirne'den güzel bir hatıra veriyoruz gelenlere"
Hafta içi "seyyar fotoğrafhane" çok iş yapmasa da hafta sonu çarşı iznine çıkan askerler ve Edirne'yi gezmeye gelen turistler, "Foto Şemsi"nin işlerine biraz hareketlilik getiriyor.
Kim hangi mesajla fotoğraf isterse o yazıyı fona yerleştiren Türk, kalp içerisinden Selimiye manzaralı fotoğrafı 1 dakika sonra müşterisine sunuyor. Şemsi Türk'ün "seyyar stüdyosu"nda tek kare fotoğraf çekimi 5 lira.
"Aksatmadan her sabah dükkanı açarım" diyen ve mesken tuttuğu açık mekanı dükkan olarak tanımlayan Türk, "Edirne'den güzel bir hatıra veriyoruz gelenlere, eskiden fotoğrafları birkaç gün sonra teslim ederdik ama şimdi birkaç dakika içerisinde verebiliyoruz. Kışın işler düşer, yazın artar. Yazın da genelde hafta sonları iş yoğun olur. Buna şükür, hayat mücadelemize, üretkenliğimize devam ediyoruz." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com