USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Selam Tevhid'de kumpas davası Yargıtayda

Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen soruşturmada binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcının yargılandığı davanın ikinci duruşması, 22 Kasım Salı günü yapılacak. - Anadolu Ajansı

'Selam Tevhid'de kumpas davası Yargıtayda
15-11-2016 16:28
Google News

ANKARA - FERDİ TÜRKTEN

Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen soruşturmada binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcının yargılandığı davanın ikinci duruşması, 22 Kasım Salı günü yapılacak.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik soruşturmanın yargı ayağını oluşturan dava, sanık sayısının fazlalığı, Yargıtaydaki salonların yetersizliği nedeniyle Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda Yargıtay 16. Ceza Dairesince görülecek.

"Selam Tevhid'de kumpas" iddianamesinde, AK Parti'den 177, CHP'den 53, MHP'den 103, BBP'den 23 kişi olmak üzere, siyasi parti mensubu ve yöneticisi 356 kişi ile aralarında yargı mensupları, üst düzey bürokrat, üst düzey askeri personel, emniyet personeli, MİT mensubu, ÖSYM çalışanı, TOKİ yöneticisi, TÜBİTAK proje çalışanı, gazeteci, iş adamı, öğretim üyelerinin bulunduğu bin 706 kişinin usulsüz dinlenildiği belirtiliyor.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu 2012'de AK Parti İl Kongresi'ne katılmak amacıyla Antalya'yı ziyaret ettiği dönemde İl Başkanının açık kimlik bilgileri gizlenmek suretiyle 26 günlüğüne teknik takibe alındığı ifade ediliyor.

Sosyal medyada özel hayatlarına ilişkin görüntüleri yayınlanan 4 MHP'linin, istifa etmeden önce yaptıkları telefon görüşmelerinin tespit edildiği de suçlamalar arasında yer alıyor.

İddianamede, "Devlet yetkililerinin telefonlarının dinlenmediği iddiası yönünden, sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütüne yönelik olduğu gerekçesiyle kurgu soruşturmayı başlatan şüpheliler, dinlemeler için mahkemelerden talep ettikleri iletişimin tespiti ve takip kararı taleplerine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, bakanları, milletvekilleri, MİT Müsteşarı ve büyükelçileri başta olmak üzere, devlet yetkililerinin isimlerini yazmayacak kurgusal tecrübe ve birikime sahiptir." deniliyor.

Hard disklerde depolandı

Soruşturma bahanesiyle FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü tarafından hedef alınan kurumlar arasında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 61. Hükümeti'nin bulunduğu bildirilen iddianamede, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o dönem Dışişleri Bakanı olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda bürokratın görüşmelerinin şüphelilerce dinlenilerek, kayıt altına alındığı ve hard disklerde depolandığı belirtiliyor.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlığı görevini yürüten Mustafa Varank, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, İran İslam Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği'nde Ekonomi Müsteşarı Naser Nurani, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Durmuş Ali Sarıkaya, Hilal Radyo ve Televizyon Yayıncılık A.Ş. Genel Yayın Yönetmeni Adnan İnanç, Halk Bankası Dış Ticaret Operasyonlar Müdürü Levent Balkan, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Yücel Serdar, AK Parti Sosyal Medya Koordinatörü Muhammed Burak Gültekin, Sosyal Güvenlik Kurumu Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanı Naim Ata, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yüksek Müşaviri Erdal Celal Sumaytaoğlu, 858 görüşmesi dinlenilen TBMM Başkan Müşaviri Bilal Coşkun, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Adnan Boynukara, Ulaştırma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mehmet Ayci, TBMM Personel ve Muhasebe Müdürü Şeref Şensöz, Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hayrettin Demircan, Tarım Kredi Koop. İdari ve Teknik İşler Daire Başkanı Ahmet Boyraz, Akabe Vakfı Başkanı Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, Kudüs İslami Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Adem Yerlikaya, Ehli-beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Ali Yeral, HAS Parti Basın Danışmanı TRT Tahran Temsilcisi Fatih Sabuncu, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşesi Hasan Şabani, Bab-ı Ali İlim Vakfı Başkanı Kadim Toptaş ve Gübre Fabrikaları T.A.Ş. Genel Müdürü Osman Balta ile dönemin milletvekilleri, iş adamları, akademisyenler, gazeteci-yazarlar, doktor, prodüktör, diş teknisyeni, yayınevi çalışanı, sahaf ile kütüphane görevlilerinin de olduğu çok sayıda kişinin yasa dışı şekilde dinlenildiği belirtilerek, bu dinlemelerle ilgili 741 eylem sıralanıyor.

34 firari

Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurulduğu iddiasıyla 54 hakim ve savcı hakkında hazırlanan ve iddianame yerine geçen son soruşturma kararında, sanıkların "darbe girişimi", "casusluk" ve "silahlı terör örgütü kurma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Dava kapsamında sanıklardan 34'ü firari durumda bulunuyor, diğer 20 sanıktan 15'i tutuklu yargılanıyor.

İlk duruşmada, davanın firari sanıklarından, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında tutuklama talep eden eski "Ergenekon" davası savcısı Cihan Kansız hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verilmişti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ