USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Selahattin Demirtaş PYD’yi savundu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara’daki patlamadan sonra Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından terör örgütü PYD’yle ilgili yapılan açıklamaların "kardeşliği, bir arada yaşamayı...

Selahattin Demirtaş PYD’yi savundu
23-02-2016 17:07
Google News
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara’daki patlamadan sonra Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından terör örgütü PYD’yle ilgili yapılan açıklamaların "kardeşliği, bir arada yaşamayı baltaladığını" savundu.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, HDP Grup Toplantısı’nda konuştu. Demirtaş, konuşmasına “Ana dilim kimliğimdir” sözleriyle başladı. 21 Şubat’ın Dünya Dil Günü olduğunu hatırlatan Demirtaş, "Dünyada diller tehdit altında, Türkiye bunların en başında geliyor. UNESCO’ya göre ülkemizde 15 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye’de en fazla konuşulan Türkçe ve Kürtçe dışındaki diller yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Türkçe de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkçe neredeyse yarısı Türkçe değil. Türkçe konuştuğunu zannedenler birçok dilin içine kaynaşmasıyla başka bir dil konuşuyorlar. Türkiye’de en çok kullanılan ikinci dil Kürtçe, devlet, hükümet nazarında korkulan bir dil aslında. Hiçbir resmi kurumda Kürtçe veya Türkçe dışında bir dille yazışma yapmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Demirtaş, asimilasyon hızının nesilden nesile arttığını söyleyerek, yok olmakta olan dilleri resmi dil kabul etmenin yok olmaktan koruyacağını savundu. Demirtaş, "Bu çok kültürlülük çoğulcu demokrasi ile bu şekilde inşa edilebilir. Dilimiz ‘onurumuz, kimliğimiz’ diyorsak, bunun gereğini yerine getirme konusunda bir şeyler yapmak istiyorsak, anayasadan başlayarak bütün yasaları Türkiye’nin çoğulcu yapısına göre düzenlemek zorundayız. Dil meselesi bir halkın, ulusun var olma, yok olma gerekçesidir. Toplumlar, halklar diliyle kimlik kazanır. Kürt sorunu da böyledir" dedi.

500 GENÇ DAĞA ÇIKMIŞ !
Silopi’de 27 gün süren sokağa çıkma yasağından sonra 500 gencin dağa çıktığını ileri süren Demirtaş, "Hani demokratik siyaseti büyütecektik? 500 gün içerisinde tek bir Silopili genç HDP’ye katılmadı. Umudu, çareyi parlamentodan görmüyor. Cizre’den kaç kişi katılacak bilmiyoruz. İstanbul’dan, İzmir’den kaç kişi katılacak bilmiyoruz. Ama binlerle, on binlerle ifade edilecek. İşte şu anda orada Kürt sorununu çözdüğünü zannedenler, sahada savaşanlar ve emri verenler başınıza ve başımıza çok büyük işler açıyorsunuz. Farkında değilsiniz. 1990’larda, 1980’lerde sizin yaptıklarınızı, yapmaya çalıştıklarınızı kat ve kat fazlasıyla gerçekleştirenler oldu, 4 bine yakın Kürt köyü yakıldı. 1980 darbesinden 2000 yılına kadar bir milyon kişi işkenceden geçirildi. Yaklaşık 2 milyon insan yerinden, yurdundan edildi” diye konuştu.
Demirtaş, Ankara’daki patlamadan sonra Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından PYD’yle ilgili yapılan açıklamalara değinerek, bunların kardeşliği bir arada yaşamayı baltaladığını öne sürdü. Demirtaş, şunları kaydetti:
“Barış dediğiniz şey çatışma potansiyelinin ortadan kalkması durumudur. Siz bir yerde sorunu çözmeden olduğu gibi bırakıp çatışmayı sonlandırmışsanız, burada barış gerçekleşmiş değildir. Burada her an çatışma potansiyeli yeniden ortaya çıkacak demektir.”

CERATTEPE’YE DESTEK VERDİ
Cerattepe’deki eylemlere de değinen Demirtaş, “20-25 yıldır ‘maden yaptıracağız, yaptırmayacağız’ diyenler arasındaki direniştir” dedi. “Artvin halkı terörist neymiş bunu canlı canlı görüyor” diyen Demirtaş, “Kendinize çok güveniyorsanız yapacağınız bir şey var. Referandum yapacaksınız. Oradan cevabınızı alacaksınız, ona da saygı duyacaksınız” diye konuştu.
HDP Grup toplantısına bölücü terör örgütü PKK tarafından alıkonulan asker ve polislerin aileleri de katıldı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ